Nova varnostna uredba na Brniku

Po tem ko je danes na vseh letališčih Evropske unije v veljavo stopila uredba Evropske komisije, ki omejuje vnos tekočin v letala, na največjem slovenskem letališču ne beležijo večje gneče ali čakanja.

Po tem ko je danes na vseh letališčih Evropske unije v veljavo stopila uredba Evropske komisije, ki omejuje vnos tekočin v letala, na največjem slovenskem letališču ne beležijo večje gneče ali čakanja. 

Kot je za STA povedala predstavnica za odnose z javnostmi na Aerodromu Ljubljana Brigita Zorec, zadeve potekajo normalno, saj je večina potnikov seznanjena z novostmi, ki jih prinaša uredba, in na letališče pride pripravljena.

“V jutranji prometni konici ni bilo nobenih težav ali zamud in potnike smo odpravili brez večjih zapletov,” je pojasnila Zorčeva. V popoldanskem času je še ena prometna konica, vendar tudi v njej glede na jutranje izkušnje na letališču ne pričakujejo kakšnih večjih težav.

Večina potnikov je s spremembami seznanjena in na letališče pride pripravljena, so pojasnili na brniškem letališču. “Kaže, da smo bili kar učinkoviti, kar se tiče obveščanja potnikov,” je ocenila Zorčeva. Določila uredbe so objavili na spletnih straneh, veliko so o tem obveščali prek medijev, na letališču pa so obesili plakate in pripravili mizo, na kateri lahko potniki vzamejo obvestila o spremembah, ki jih prinaša uredba. Poleg tega imajo na letališču tudi informatorko, ki potnike obvešča o novih omejitvah.

Sicer pa vsakega potnika, preden odda svojo prtljago, tudi dodatno seznanijo z omejitvami vnosa tekočin na varovano območje in na letalo, tako da lahko tekočine spravi v oddano prtljago. Na letališču so pripravili tudi vrečke, v katere potniki zložijo svoje tekočine za ročno prtljago.

Ko so podobne ukrepe avgusta uvedli v Veliki Britaniji in ZDA, je bilo precej zmede med potniki, saj na letališčih niso bili dobro kadrovsko in materialno pripravljeni. Zato so se na Brniku posebej pripravili na pregledovanje prtljage potnikov ter njihovih vrhnjih oblačil glede prisotnosti tekočin. Letališče se novim varnostnim ukrepom prilagaja tudi kadrovsko, saj se je na primer v Veliki Britaniji pokazalo, da je potrebno na kontrolnih točkah 50 odstotkov več osebja, da ostane hitrost pregleda in sprejemanja potnikov na isti ravni, je pred uvedbo uredbe pojasnil vodja področja za varnost in zaščito na Aerodromu Ljubljana Dušan Sofrič.

Kot je znano, lahko od danes dalje potniki na evropskih letališčih s seboj na varovano območje letališča in v letalo vzamejo le manjše količine potrebščin za osebno nego. Pri tem morajo embalaže, ki ne smejo biti večje od sto mililitrov, spraviti v litrsko prozorno plastično vrečko. Omejitev velja za vse tekočine, od gelov, past, losjonov in zobnih past do pijač, juh in sirupov. Izjeme veljajo samo za tekočine, ki se med potovanjem uporabljajo iz zdravstvenih razlogov ali zaradi posebnih prehranjevalnih zahtev, in tekočine, pridobljene na nadzorovanem delu letališča ali na varnostnem območju omejenega gibanja. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.