Nova Gorica – študentsko mesto

Univerza v Novi Gorici ima pod svojim okriljem 7 fakultet in visokih šol, na eni izmed njih (Fakulteti za humanistiko) pa je študirala tudi naša novinarka, ki vam v zanimivem članku predstavlja razlike med študijem v Ljubljani in Novi Gorici, hkrati pa opiše tudi sam študij in študentsko življenje v Novi Gorici.

Po končani maturi sem se kot velika večina odločila za študij v Ljubljani. Vpisala sem se na enopredmetni študij Slovenistike. Filozofska fakulteta z amfiteatralnimi  predavalnicami, v katerih je bilo pogosto premalo prostih sedežev za vse študente, mi je že od samega začetka vzbujala občutek tesnobe. Kljub temu da sem izbrala enopredmetni študij je bil urnik naravnost katastrofalen. Začenjali smo zgodaj zjutraj in čeprav predavanj ni bilo veliko, so se ta vlekla vse do večera. Med predavanji so bile zelo pogoste »luknje«, zaradi katerih smo cele dneve viseli na fakulteti, na kavah in v knjižnici. Ni mi preostalo drugega kot cel dan »lutati« naokrog. Zvečer sem se izžeta vrnila domov, hitro vrgla vase nekaj užitnega in sanjala o topli postelji. Začetki tedna so bili še nekako znosni, iz dneva v dan pa se je utrujenost kopičila in tako sem se za vikende vračala domov zdelana in brez volje.

Nekatera predavanja so bila izvrstna, predavatelji pravi strokovnjaki s smislom za poučevanje, kar me je navduševalo. Seveda pa je bilo tudi veliko takih, ki so se komaj privlekli v predavalnico in odbrali svoje. Odnosi med profesorji in študenti so bili povečini površinski, kako pa drugače, saj so bila predavanja običajno namenjena trumam študentov iz večih sorodnih študijskih smeri. Sčasoma sem se nekako privadila na sistem, ki ga je zahtevala fakulteta, nikakor pa nisem mogla sprejeti sive Ljubljane, ki je bila pogosto pokrita s težkim pokrovom, sonca pa od nikoder.

Leto je šlo naokrog in zgodilo se je, da so na Univerzi v Novi Gorici ustanovili novo študijsko smer, Slovenistiko. Brez pomislekov sem se odločila, da se prepišem, če ne zaradi drugega, zaradi sonca. Univerza v Novi Gorici mi je pri srcu ne le zavoljo ugodne geografske lege, temveč tudi zato, ker je majhna. Na Univerzi v Novi Gorici ni amfiteatralnih učilnic, niti dvesto študentov, ki bi se radi »zbasali« v premajhno predavalnico. V razredu nas je nekaj čez dvajset. Dobro se poznamo med sabo, predavatelji vedo, kako nam je ime, tu nismo številke, tu smo ljudje. Predavatelji so nam vedno na razpolago za kakršna koli vprašanja in tudi na kavo gremo kdaj skupaj. Ker je Univerza v Novi Gorici majhna in se nanjo ne vpisuje veliko študentov se poleg odnosov na osebni ravni lahko pohvalijo tudi z odličnim urnikom. Še več: če se zgodi, da študentom čas predavanj ne ustreza in če možnosti dopuščajo, se predavanja lahko prestavijo na študentom ustreznejši termin.  Študij slovenistike na Univerzi v Novi Gorici tudi vsebinsko odstopa od študija na Filozofski fakulteti. Pri nas je polje raziskovanja veliko širše, s sodobnejšim, manj konservativno usmerjenim programom. Na Filozofski fakulteti predmetnik zajema predvsem snov, ki se striktno nanaša na ozko področje raziskovanja jezika in literature. Univerza v Novi Gorici pa poleg osnovnih znanj iz jezikoslovnih in književnih ved ponuja tudi sodobnejše metode raziskovanja omenjenih področij, tako imamo študentje na razpolago široko paleto izbirnih predmetov, ki se med seboj dopolnjujejo in nudijo širši uvid na področje tako jezika kot tudi literature.

Vedno več  študentov iz vse Slovenije se v zadnjem času odloča za študij na naši Univerzi, saj ta ponuja veliko zanimivih in sodobnih programov.  Poleg Fakultete za humanistiko, Univerza v Novi Gorici zaobjema tudi Fakulteto za aplikativno naravoslovje, Fakulteto za znanosti o okolju, Poslovno-tehniško fakulteto, Visoko šolo za umetnost ter Fakulteto za vinogradništvo in vinarstvo.

Kaj pa študentsko življenje? Ja, Nova Gorca je majhno mesto in pogosto se sliši iz strani študentov, da se v Novi Gorci nič ne dogaja. Vsekakor je dogajanja manj kot v naši prestolnici, kljub temu pa se vseeno najde marsikaj. Tudi v Novi Gorici se študentje lahko vpišejo na jogo, tai chi, karate in k drugim borilnim veščinam, lahko izbirajo med fitnesom ali bazenom ter raznimi tečaji plesa. Na področju kulture se študentje lahko udeležujejo raznih razstav, koncertov, literarnih večerov, Slovensko narodno gledališče pa ponuja ugodne študentske abonmaje. V kolikor pa si zaželimo kaj bolj alternativnega je tukaj zavod Mostovna, za katerega bi lahko rekli, da je pomanjšana različica ljubljanske Metelkove. Četudi je ponudba študentskih bonov še precej klaverna, pa se lahko pohvalimo s tem, da v Novi Gorici študentje lažje pridejo do sobe v študentskih domovih.

Osebno nikoli nisem obžalovala vpisa na študij v Univerzi v Novi Gorici. Zame je Nova Gorica izredno mesto, saj jo obkroža narava, v dvajsetih minutah si lahko na morju, v eni uri v hribih. Vse je na dosegu roke. Velika prednost je tudi bližina Italije, saj postajata  Nova Gorica ter italijanska Gorizia v zadnjem času eno mesto.  Nova Gorica je mesto, ki sre zazvija, tako tudi njena Univerza. Število študentov narašča in s tem tudi ponudba raznoraznih študentskih dejavnosti. Vpis na Univerzo v Novi Gorici vsekakor priporočam. Zakaj? Ker kakovost študijskih programov doplonjujejo medčloveški odnosi na univerzi in prijetno okolje. Tako tudi Nova Gorica vse bolj postaja pravo študentsko mesto.

Tekst: Mateja Kodermac
Foto: Univerza v Novi GoriciKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.