Notranjost računalnika

Kaj se skriva v vaših mlinčkih?

Notranjost računalnika 

Zanimiva je reakcija ljudi, ko jim človek odpre računalnik, nekateri se kar ne morejo nagledati, nekateri kar umaknejo pogled in  razumljivo je, saj je notri kup nekih svetlečih zadev, veliko kablov raznih barv in dimenzij in na prvi pogled je vse nekako zmešano in brez reda.

Torej šnel kurz notranjosti računalnika.

Matična plošča

Nekako srce računalnika je v nasprotju s tem, kar ljudje mislijo da  matična plošča oz mother bord je.

To je največja zadeva, ki je pritrjena na steno računalnika in skozi to zadevo poteka vse, od tega koliko energije mora celotna zadeva dobivati, do vseh podatkov, ki jih potrebuje računalnik. Matična plošča je tudi odgovorna za vse tiste zadeve, ki jih najdemo na zadnji strani računalnika (priklop za miš, tipkovnico, mrežno kartico). 

Zgleda nekako takole :

 

Na tisti, bel kvadrat se namontira procesor, na črne pravokotnike gre RAM (random access memory ), na rjav pravokotnik AGP grafična kartica in beli pravokotnik, ki se imenujeje PCI vhodi (služijo za dodatne USB vhode ali/in samostojne zvočne kartice mrežne kartice, Firewire kartice itd). Skrajno levo, kjer je pravkotna bela zadeva, tam dobi matična plošča električno napajanje. Modra in črna zadeva na spodnjem delu služita za priklop vaših diskov. Zraven (sicer se malce bolj slabo vidi) je baterija, ki služi temu, da tudi če zmanjka električne napetosti je matična plošča pod napetostjo, da ne zgubi nastavitev, nekaj tehničnih, ampak predvsem za nas pomembno, da si zapomni koliko je ura, katerega dneva smo itd itd.
Matične plošče se spreminjajo iz leta v leto, tako kot napreduje tehnologija in reže se menjajo, tako da je tole samo simbolična slika. 

Sedaj, da se ne bomo kregali kaj je naslednje bolj pomembno in kaj dela brez česa bom šel kar po vrsti…

Napajalnik 

Da vsa zadeva, dobiva energijo jo je treba od nekje dobiti. Toda stvar se zaplete, ko vsaka komponenta hoče imeti drugačno napetost. Zato imamo v naših mlinčkih napajalnike, te iz 220 V pretvorijo tok v bolj sprejemljivo napetost za komponente. Danes je priklapljanje električne energije na komponente enostavno, kot sestavljanje lego kock (se jih kdo sploh še spomni?). Enostavno ne gre, če želite narobe priključiti, če vam slučajno uspe prisiliti zadevo, da se narobe priklopi, vam zadeva enostavno ne bo delala :) . Torej je samo stvar poiskati pravo luknjo za pravi vtič.

Zadeva zgleda takole :

 

 

 

 

 

Napajalniki se tudi razlikujejo predvsem v ceni… Tukaj velja načelo več denarja več muzike oziroma v tem primeru manj, kajti zaradi ventilatorja so zadeve lahko precej glasne, napajalnik lahko dobite od 20 eur in tja do 60 eur ali še več. Razlika je v glasnosti ventilatorja in kakovosti izdelave, zdaj če boste svoj mlinček obremenjevali z kakim navijanjem in tako od njega zahtevali točno določen volt in sigurnost potem morate plačati tudi ceno za to. Za navadne smrtnike pa je napajalnik za 2-3 leta dober tudi za 20 eur. Ne lotevajte se kakršnih koli popravil te zadeve, če nimate ustrezne izobrazbe okoli naše prijateljice elektrike, zadeva zna biti smrtno nevarna.

Naslednjič : Procesor in RAMKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.