Norčava pustna dežela

Na pustno nedeljo v Cerknici razgrajajo Butalci, v Cerknem bo laufarija, na Ptuju pa bodo že 47. organizirali pustno povorko.

Kurentovanje je največja pustno – karnevalska prireditev javnega pomena v Sloveniji s 47-letno tradicijo organiziranih prireditev, katere namen je ohranjanje in razvoj izjemne premično kulturne dediščine in etnografskega izročila Ptujskega območja in Slovenije.

Kurent ali korant je osrednja tradicionalna pustna maska našega prostora, po katerem je poimenovan ptujski karneval, in hkrati najbolj priljubljen in množičen tradicionalni pustni lik Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Kurenti ali koranti, kakršne poznamo danes, prihaja iz ljudskega izročila. Nekoč so si smeli kurentovo opravo nadeti samo neporočeni fantje, danes pa so kurenti – Koranti tudi možje, otroci in ženske. Poznamo dve vrsti kurentov – korantov: pernatega markovskega in rogatega haloškega. Kurent – korant je oblečen v ovčji kožuh, okrog pasu ima verigo z zvonci, na nogah gamaše, obut je v težke čevlje, na glavi ima kapo oz. masko, k njegovi opravi pa sodi še ježevka, ki jo drži v levi roki. Ljudje kurentom – korantom pripisujejo nadnaravno moč, saj naj bi s svojo demonsko podobo, skakanjem , zvonjenjem z zvonci in obredjem preganjali zimo in klicali v deželo pomlad. Kurent – korant je maskota, simbol in ambasador Ptuja, ptujskega območja in Slovenije.

V Cerknico naj bi Butalci, ščuka velikanka, Jezerko, polhi, coprnica Uršula in preostalih več sto mask privabili več kot deset tisoč ljudi. Za glasbene naslade bodo skrbele godbe, oko pa bodo razvajale mažoretke. Prireditev z imenom Butale vztrajajo – Butale vstajajo se je začela natanko okoli 12.32.

Po mojstrih suhe robe znana Ribnica vabi vse obiskovalce, ki si pustovanje želijo doživeti v etnografskem duhu. Predstavili se vam bodo burovži, tradicionalne maske, ki jih krasijo pisana oblačila, in naglavne maske v obliki sploščenega kravjega zvonca. Kot po tradiciji bodo tudi letos iz kraja odganjali vse slabe reči.

V Tržiču se bo zgodil vomski poh. Gre za sprevod neporočenih fantov, ki bodo vlekli poh (smreko) in predstavili poroko neveste s pohom.

Cankova prireja tradicionalni Fanešek na Cankovi z naslovom Dobrodošli v Ambrusu. Prikaz različnih dejavnosti romskega prebivalstva bo tokrat nekoliko šaljivejše obarvan, začinjen pa bo tudi s kritiko aktualnega političnega dogajanja.

Pustu pa se slabo piše na Cerkljanskem. V Cerknem ga bodo namreč obtožili za vse, kar se je v zadnjem letu slabega storilo v teh krajih. (RTVSLO, arhiv)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.