Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Nirvana: Nevermind 20 let

Le malokrat se zgodi, da kakšen slovenski glasbeni dogodek na zloglasnem Facebooku potrdi več kot tisoč, dobre glasbe, željnih obiskovalcev. Tega dejstva seveda nisem mogla spregledati, hitro sem si zagotovila vstopnico in komaj čakala na praznovanje obletnice izzida Nirvaninega Nevermind.

V soboto 24. Septembra na letnem vrtu Gale Hale na Metelkovi, smo se namreč lahko od poletja poslovili v prav prijetnem festivalskem vzdušju. Bili smo priča mini festivalu s kar trinajstimi izvajalci, ki so album odigrali v celoti. Nastopali so Arhibald Arhibaldovich, Atila, Bekko, Dead Dildo Drome, Hexenbrutal, Its Everyone Else, Moveknowledgement, Boštjan Narat, Nikki Louder, Red Five Point Star, Srečna Mladina, ŠKM Banda in We Cant Sleep at Night. Vsak od njih je odigral eno skladbo z albuma Nevermind, tej pa dodal še dve svoji. Vse skupaj je izpadlo zelo prijetno in sproščeno. Skupine so nas navdušile z lastnimi izvedbami Nirvaninih komadov, menjale pa so se ravno prav hitro, da nam nikakor ni moglo postati dolgčas. Kombinacija sproščenih obiskovalcev, ki so dodobra zapolnili letni vrt, dobre glasbe, priboljškov izza šanka in prijetnega vremena nam je prebudila vse čute in nam pričarala čaroben večer.

Koncertom pa je seveda sledil after, na katerem nam je DJ Poslušalnice 96 pripravil odličen glasbeni izbor, 50 albumov po izboru samega Kurta Cobaina. Ta je namreč 50 svojih najljubših zabeležil v svoj osebni dnevnik. Ob melodijah The Stooges, Pixies, The Vaselines, Sex Pistols, R.E.M., The Clash in ostalih smo nazdravljali Kurtu do jutranjih ur.
Kurt Cobain, pevec skupine Nirvana, je prežet s frustracijami propadajočega rodnega mesta Aberdeen in iskanjem svojega mesta v razpadli družini, kot najstnik iskal rešitev v zavetju alkohola, drog in glasbe. Ljubezen do slednje ga je navsezadnje pripeljala do ustanovitve glasbene skupine, ki je ščasoma razvila popolnoma svoj glasbeni stil, kombinacijo zgodnjega kvalitetnega popa, punka in hardcorea. Brezkompromisno samodokazovanje v kombinaciji s Kurtovo drugače tiho naravo je privedlo skupino do vedno večje razpoznavnosti v medijih in s tem do podpisa pogodbe z DGC Records ter izdajo kultne plošče Nevermind, ki je nepričakovano eksplodirala ob koncu leta 1991 in Kurta izstrelila pred žaromete. 20 let je minilo odkar je 24. Septembra 1991 izšel Nirvanin drugi album, krivec za razcvet grunge scene 90ih, in hkrati eden najbolje prodajanih rock albumov vseh časov. Gre za mojstrski izdelek Kurta Cobaina, Krista Novoselica in Dava Grohla, ki je alternativni rock glasbi odprla pot v mainstream. Nevermind  je veliko več kot le album, saj uspešno pooseblja duh nekega obdobja. Smells like teenspirit, pesem, ki odpre album in velja za simbol generacije polne jeze, odtujenosti in apatičnosti do sveta, katere edini cilj sta dobiček in uspeh, je Nirvano izstrelila v višave rock lestvic 90ih, štikelc pa si mnogi požvižgavamo še dandanes.
Po dveh desetletjih album še vedno navdušuje mnoge in še zdaleč ni zašel v pozabo – verjetno se še vsi spomnimo ne le komadov, ampak tudi legendarnega ovitka plošče, na kateri sta v bazenu prikazana plavajoči dojenček in dolarski bankovec pred njim. Nirvanini koncerti konec 1991 leta so bili razprodani, Smells like teenspirit pa ni manjkal na nobeni radijski, niti televizijski postaji. Januarja 1992 je album iz Billboard glasbene lestvice izrinil Dangerous kralja popa Michaela Jacksona in postal številka ena tudi na večini glasbenih lestvicah drugje po svetu. Nirvana je na svoji turneji leta 1994 obiskala tudi Slovenijo – 27. Februarja leta 1994 je zapolnila Halo Tivoli in navdušila mnoge. Tisti, ki se koncerta niso udeležili so zamudili zadnjo priložnost slišati Kurta v živo, saj je bil to zadnji koncert, ki ga je pevec zaradi izčrpanosti in odvisnosti od mamil zmogel odpeti v celoti. Že čez nekaj mesecev, natančneje 5. Aprila se je namreč Kurt od nas poslovil za vedno in se pridružil misterioznemu klubu 27.
 

Ostale fotke s koncerta pa si lahko že ogledate v Infosceni.

Tekst in Foto: Valentina Jarc