Ne le zažgal, prišlo je do izbruha

S tretjim obiskom v Sloveniji je Gentleman zažgal tla pod nogami, prišlo je do potresa in izbruha. Treslo, vibriralo in gorelo je v ritmih reggaeja.

Gentleman aka Tilmann Otto je najpopularnejši nemški reggae glasbenik in ambasador žanra, ki je poznan in spoštovan  po vsem svetu. V sodelovanju z Mate Brodarjem in projektom B R O nas je v Kinu Šiška zabaval ob mešanici energičnih dancehall in roots ritmih.  
Otto Tilmann je pri 16tih letih odkril Jamajko; od takrat jo ima za svoj drugi dom in ustvarjalno okolje. Kot DJ se je Gentleman glasbeno usmeril v klasično zvrst raggaeja v stilu Boba Marleyja. Poznanstva z jamajškimi reggae umetniki so mu omogočila, da so na njegovih petih ploščah gostovali ugledni glasbeniki kot so Luciano, Bounty Killer, Capleton, Mikey General, Junior Kelly in Morgan Heritage, Anthony B, Ras Shiloh, Daddy Rings, Tony Rebel ter legendarni Barrington Levy, kar je dokaz Gentlemanove velike popularnosti tudi na Jamajki. Gentleman je z njihovo pomočjo ustvaril svoj prepoznaven glasbeni izraz, ki ga sam imenuje moderni roots in je inovativna mešanica energičnih dancehall in roots ritmov s primesmi sodobnih žanrov, ki ga je z leti le še nadgrajeval. Gentleman poje večinoma v angleščini in patoisu. Izkazal se je kot zagovornik miru, strpnosti in spoštovanja drugačnosti, napredka, iskanja višjih idealov in odkrivanja duhovnih vrednot. Prav na koncertu je spregovoril o nekaterih, prvega, ki ga je izpostavil je facebook oziroma posredovano komunikacijo med ljudmi. Pravi, da je facebook – fakebook. Pesmi kot so »Leave Us Alone«, »Dem Gone« in »Runaway« so postale prave reggae himne. V letih ustvarjanja se je izakazl z albumi Trodin On(1999), Journy to Jah (2002), Gentleman & The Far East Band Live (2003), Confidence (2004), Another Intensity (2007) in Diversity (2010). Prav Diversity se je ponosno svetil med nastopom za hrbti Gentlemana in The Evolution. Otto nam je zaupal, da je album posvečen njegovemu sinu. 
 
 
 
Z ogrevanjem ozračja so začeli B R O. Po pavzi pa je na oder stopil The Evolution, ki je z roots ritmi in pomočjo publike priklical tudi Gentlemana. Prvič se je Gentleman predstavil slovenskemu občinstvu na festivalu Soča Reggae Riversplash leta 2003.  Po nekaj letih nas je v Sloveniji tretjič obiskal in ob ritmih, ki ne pustijo človeka ravnodušnega pričaral pravo reggae vzdušje in pozitivno energijo. Polna dvorana je v istem ritmu z Gentlemanom skakala in pela. Po energičnem dvournem nastopu, so se poslovili od občinstva, tem pa jih je uspelo kar dvakrat priklicati nazaj. Gentleman je že ob prihodu na oder pozdravil Ljubljano in nam zaupal, da je vedno rad tukaj, tako da lahko pričakujemo njegovo ponovno vrnitev. 
 
Tekst: Sanja Despotoviæ
Foto: Klara Skaza Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.