Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Legendarni skupini Nazareth in Wishbone Ash obiskali Ljubljano

V četrtek, 20. septembra 2012, se je v Križankah odvil pravi mali festival rock glasbe.

Najprej je kot gost nastopil Grega Habič s skupino (GHB), ki velja za enega tehnično najbolj podkovanih kitaristov v Sloveniji in je poznan tudi kot “Slovenski Satriani”.

Nato je kot prva nastopila legendarna britanska skupina Wishbone Ash, ki je svojo pot začela že v sedemdesetih letih in je še danes poznana marsikateremu ljubitelju rock glasbe. Njena posebnost je, da ne spada v noben žanr glasbe posebej, saj vključuje značilnosti hard rocka, blues rocka, rock’n'rolla in progresivnega rocka, hkrati pa se drži linij klasičnega rocka, kot ga poznamo iz let njihovega začetka. Najbolj edinstveni in prepoznavni so postali predvsem zaradi uporabe dveh solo kitar in ker so bili v tem prvi, so bili vzor danes zelo poznanim skupinam kot so Metallica, Iron Maiden, Lynyrd Skynyrd itd. Po tolikih letih obstoja in triindvajsetih izdanih albumih danes skupino sestavljajo pevec in kitarist Andy Powell, drugi kitarist Muddy Manninen, basist Bob Skeat ter bobnar Joseph Crabtree. Na koncertu so odigrali številne stare uspešnice, npr. The King Will Come, Warrior, Blowing Free, Phoenix itd.; in pa tudi nekaj novejših skladb. Njihov uro in pol dolg koncert je bil, kot pričakovano, nepozaben in res vreden obiska, saj še danes zvenijo odlično, tako instrumentalno kot tudi vokalno.

Za njimi je nastopila legendarna skupina Nazareth, ki prihaja iz Škotske in je prav tako začela ustvarjati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za njih so značilni udarni ritmi, kitarske fraze in prepoznaven glas Dana McCaffertyja, ki ga pogosto primerjajo z Janis Joplin v moški obliki. Danes so v skupini pevec Dan McCafferty, kitarist Jimmy Murrison, basist Pete Agnew ter Lee Agnew na bobnih. Ob njihovih hard rock uspešnicah, npr. Love Hurts, Hair Of The Dog, Broken Down Angel, Razamanaz, My White Bicycle ter novejših skladbah iz novega albuma Big Dogz so vsi ljubtelji starega rocka prišli na svoj račun, saj je bil prav tako uro in pol dolg koncert dobro izveden ter je popolnoma spominjal na začetke rock glasbe na način, kot ga poznamo danes.

Večer je bil torej prava poslastica za vse “prave” rockerje vseh generacij, ki so želeli podoživeti sedemdeseta in osemdeseta leta, ko je bil rock najbolj v porastu in ko so se ustvarjali tokovi glasbenih zvrsti, ki se razvijajo še danes.

Tekst: Julij Koporec