Navajanje virov in plagiatorstvo

Z dovoljenjem založbe Modrijan vam predstavljamo odlomek iz knjige “Kako pisati na univerzi”, ki jo bomo dvema izžrebancema tudi podarili.

Preden se lotimo raziskovanja nekaterih težav, ki bi vas lahko doletele pri uporabi, citiranju in navajanju virov, vas želimo opomniti na razmišljanje o delanju zapiskov v 5. poglavju. Dve metodi, ki smo ju obravnavali, vas z namenom, da razvijete lastne zapiske in ideje s svojimi besedami ter lastno razumevanje, distancirata od izvirnega strokovnega besedila.

Kljub temu pa je treba poudariti, da je zelo pomembno, da takoj navedete avtorja, od katerega ste dobili idejo. Kot sva že opozorili, boste morali vzdrževati arhiv tega, kar ste že prebrali, skupaj s svojimi zapiski; to pa zato, da boste vedno sposobni korektno uporabiti vire v svojem pisanju.

Eno od pravil pisanja za univerzo je, da morate ideje vedno pripisati tistemu, ki mu »pripadajo«. Drugače povedano, nikoli ne smete poskušati neke ideje, ki »pripada« nekomu drugemu in ne izvira iz vas samih, prikazati kot vašo, še posebej, če je ta ideja objavljena v taki ali drugačni obliki. Če uporabljate ideje, za katere veste, da ste jih prebrali v knjigi, v članku ali na spletu, morate to jasno naznaniti, tako da jih navedete.

Če tega ne storite, ste lahko obtoženi plagiatorstva. Če ste predhodno izobrazbo dobili zunaj anglofonskih ustanov, se morda še niste srečali z idejo plagiatorstva, zato boste verjetno še večjo pozornost posvetili obravnavi v tem poglavju.

kako pisati na univerzi

Koncept plagiatorstva je zelo zapleten, ne nazadnje tudi zato, ker se je večkrat zelo težko odločiti, od kod prihaja »originalna ideja«. Če se spomnite, smo v 1. poglavju omenili »govorjenje za pisanje«. Na seminarjih študenti skupaj z mentorji razpravljajo o idejah, ki jih potem še »prespijo«in kasneje morda razvijejo v svojih lastnih strokovnih objavah. Tako se koncept lastništva visokošolskega znanja in idej na neki način izmika jasni definiciji.

Na vas, študentih, je, da dokažete, da niste plagiatorji, in zato morate natančno navajati delo drugih avtorjev. Spodaj govoriva o določenem sistemu navajanja virov. Če ste prebrali nekaj v knjigi ali ste to našli na spletu, ne poskušajte tega predstaviti kot svoje. Zelo verjetno je, da vaš mentor pozna knjigo, ki ste jo prebrali, in ve, da ideja ne »pripada« vam.

Čeprav je veliko študentov precej negotovih glede plagiatorstva, boste sčasoma postali vse bolj izkušeni in samozavestni pri določanju, katere ideje so vaše in katere zahtevajo navajanje drugih virov. Bolje je, da ostajate na varni strani in navajate vedno, ko se počutite negotove, kot pa da prezrete kako navedbo.

Kasneje bomo raziskali, kako lahko združujete različne avtorje in glasove in jih kreativno uporabite v svojem pisanju.

Vir: Knjiga “Kako pisati na univerzi

Nagradna igra: Pošlji email na naslov nagradna(afna)studentarija.net z naslovom “Kako pisati na univerzi” ter pripiši svoje kontaktne podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: “Pri kateri založbi je izšla knjige Kako pisati na univerzi?”

Dva srečna nagrajenca  bomo obdarili s primerkom te knjige. Nagradna igra se zaključi 28.2.2014, nagrajenca pa bosta o nagradi in njenem prevzemu obveščena po emailu.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.