Nasilje

Nasilje na domačem pragu in ne samo čez lužo

Ljudje smo večinoma narejeni tako, da mnogokrat enostavno ne dojamemo dogajanja okoli sebe. Največkrat se to zgodi ob zelo stresnih dogodkih. Niti ni važno ali smo neposredno ali posredno vpleteni v njih. Včasih mine precej časa, da se zavemo v celoti (če sploh se), kaj se je dogodilo.

Žal je že bolj pravilo kot izjema postalo dejstvo, da je med nami vse več nasilnih dejanj, o katerih izvemo iz črne kronike. Največkrat take tragične novice priromajo do nas iz tujine. Vsi smo že navajeni, da se v norih ZDA pogosto dogajajo morilski pohodi nad nič hudega sluteče ljudi. Takrat, ko se zgodijo primeri podobni Salt Lake City, si zgolj mislimo: »Ah, ti blesavi Američani. Nič čudnega, ko pa jim orožje leži vsepovsod.« Nekateri ob takih novicah zgolj s srhom zmajejo z glavo in si oddahnejo, da ne živijo v teh nasilnih ZDA. Tudi ne moremo razumeti, kaj žene človeka da se razstreli na polni tržnici ljudi. Imamo občutek, da smo varni in normalni v primerjavi z državami, kjer se te tragedije dogajajo. Toda kaj je tisto, ki iz človeka naredi (samo)morilsko pošast?

Razprav na to temo je ogromno. Največ rezultatov se nagiba k medijem. Ugotovili so namreč, da so skoraj vsi storilci morilskih pohodov v ZDA bili nagnjeni k gledanju nasilnih filmov in igranju nasilnih video igric. Nekaj časa je bil krivec tudi Marilyn Manson, saj je bil eden izmed morilskih mladcev v primeru Columbine njegov velik oboževalec. Vse te analize pa se mi dozdevajo bolj kot ne skrajni obup valjenja krivde na nevidnega krivca. Nevidni krivec, ki bi opravičil, da smo ljudje višje razvita civilizirana oblika življenja. Gotovo vam bo večina najstnikov odgovorila, da raje gledajo film Terminator kot pa Titanic. Res je, da so nekateri bolj doumljivi do raznih informacij kot drugi, a zaradi tega še ne obstaja vojska krvi žejnih pubertetnikov. Pred leti se je ogromno govorilo o vplivu medijev na mladino, a cenzura vsekakor ni rešitev. Tudi, če bi prestavili nasilne vsebine v pozne večerne/zgodnje jutranje ure, ne bi rešili ničesar, še posebno ne v dobi sodobne tehnologije.

In če Američani lahko morilske pohode svojih najstnikov prevalijo na pleča nasilnih medijev, koga bomo mi okrivili za pohode morilskih očetov? Se vam ne zdi, da bistveno ne odstopamo od trapastih, nasilnih krvoločnih Američanov ali samomorilskih Palestincev? V Sloveniji se vsako leto pripeti kar nekaj nerazumno tragičnih morilskih pohodov. Največkrat gre za obračune znotraj družine. Zadnji res zelo tragični primer se je zgodil v neposredni bližini mojega doma in vsega ne dojemam zgolj kot naslovne novice današnjih časopisov. Dva otroka sta ostala brez ožje družine. Bomo kdaj doumeli, da se taki dogodki ne dogajajo samo v ZDA in da se to dogaja v državi, kjer je težje dobiti orožje? Torej, kdo je kriv v tem primeru? Mediji? Policija? Cigani? Muslimani? Cerkev? TV? Odprte trgovine ob nedeljah? …ali pa je odgovor v primitivnih nagonih vsakega človeka?

Peter P.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.