Najnovejši posnetki Marsa

Ameriška vesoljska agencija NASA je v petek objavila doslej neobjavljene bližnje posnetke površja planeta Mars, ki sta jih pred tremi dnevi naredila robotsko vozilo Opportunity in ameriška sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za nove posnetke kraterja Victoria, za katere znanstveniki NASA upajo, da bodo postregli s pomembnimi podatki o zgodovini Marsa in o pogojih za morebitni nastanek življenja na tem planetu.

Krater Victoria je največji krater, do katerega bi NASA lahko prišla s svojima dvema robotoma na površju Marsa, je v petek na tiskovni konferenci v Washingtonu povedal vodja programa raziskovanja Marsa pri NASA Doug McCuistion. Krater je “okno v preteklost planeta”, je dejal McCuistion. Poleg raziskovalnega robota Opportunity Mars namreč raziskuje še robot Spirit.

Višinski posnetki MRO kažejo, da je robot dosegel zunanji rob kraterja Victoria, ki je sicer petkrat večji od kraterjev, ki jih je Opportunity doslej raziskoval. Prikazujejo pa veliko več podrobnosti kot prejšnji posnetki, so povedali znanstveniki.

Visoko ločljivi barvni posnetki prikazujejo doslej nevidene geološke plasti na notranji steni kraterja, ki nakazujejo, da so se razmere na planetu spreminjale. Plasti omogočajo raziskovanje daljšega obdobja preteklosti planeta, kot jih je robot proučeval v manjših kraterjih, še pravijo v NASA.

Naloga MRO je poiskati dokaze, da je voda na površju Marsa obstajala daljše obdobje. Medtem ko so druge misije na Mars pokazale, da je v preteklosti voda tekla po površju planeta, ostaja neznanka, ali je voda obstajala dovolj dolgo, da bi lahko omogočila nastanek življenja, še poroča AFP. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.