Najnovejši posnetki Marsa

Ameriška vesoljska agencija NASA je v petek objavila doslej neobjavljene bližnje posnetke površja planeta Mars, ki sta jih pred tremi dnevi naredila robotsko vozilo Opportunity in ameriška sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za nove posnetke kraterja Victoria, za katere znanstveniki NASA upajo, da bodo postregli s pomembnimi podatki o zgodovini Marsa in o pogojih za morebitni nastanek življenja na tem planetu.

Krater Victoria je največji krater, do katerega bi NASA lahko prišla s svojima dvema robotoma na površju Marsa, je v petek na tiskovni konferenci v Washingtonu povedal vodja programa raziskovanja Marsa pri NASA Doug McCuistion. Krater je “okno v preteklost planeta”, je dejal McCuistion. Poleg raziskovalnega robota Opportunity Mars namreč raziskuje še robot Spirit.

Višinski posnetki MRO kažejo, da je robot dosegel zunanji rob kraterja Victoria, ki je sicer petkrat večji od kraterjev, ki jih je Opportunity doslej raziskoval. Prikazujejo pa veliko več podrobnosti kot prejšnji posnetki, so povedali znanstveniki.

Visoko ločljivi barvni posnetki prikazujejo doslej nevidene geološke plasti na notranji steni kraterja, ki nakazujejo, da so se razmere na planetu spreminjale. Plasti omogočajo raziskovanje daljšega obdobja preteklosti planeta, kot jih je robot proučeval v manjših kraterjih, še pravijo v NASA.

Naloga MRO je poiskati dokaze, da je voda na površju Marsa obstajala daljše obdobje. Medtem ko so druge misije na Mars pokazale, da je v preteklosti voda tekla po površju planeta, ostaja neznanka, ali je voda obstajala dovolj dolgo, da bi lahko omogočila nastanek življenja, še poroča AFP. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.