Najboljši pristopi k hujšanju

Debelost je več kot očitno eden glavnih vzrokov za mnoge bolezni modernega sveta. Predvsem zato, ker imamo dandanes vsega na pretek in si lahko vsakdo privošči skorajda kar si mu srce poželi.

Debelost je več kot očitno eden glavnih vzrokov za mnoge bolezni modernega sveta. Predvsem zato, ker imamo dandanes vsega na pretek in si lahko vsakdo privošči skorajda kar si mu srce poželi. Ker so na žalost sladkarije in mastna hitra hrana okusnejši obroki od zelenjavnega krožnika ali puste skute, pa je logična posledica, da se večkrat znajdejo na jedilniku. Če temu dodamo še prikladnost hitrega dostopa in konzumacije, je ob današnjem tempu življenja logično, da ima vse več posameznikov probleme z odvečno težo

Najobičajnejša pristopa za hitro in učinkovito hujšanje ste najbrž že zasledili v raznih revijah, slišali od prijateljev in znancev ali pa celo v obliki zdravniškega nasveta oziroma navodila. Poleg tega vam lahko definitivno svetujemo tudi branje članka “Kako shujšati” na portalu Futr.si.

Prvi je enostaven in priporoča posameznikom, da naj se držijo določenega dnevnega vnosa kalorij. Sicer moškim priporoča nekoliko višji vnos (1500-1800 kcal/na dan) kot ženskam (1200 kcal/na dan), vendar kljub temu že na prvi pogled dobesedno žali koncept, ki naj bi ga vsak posameznik vsaj nekoliko poznal- logiko. Kako naj namreč človek, ki tehta 120 kg zdravo izgublja telesno težo z istim kaloričnim vnosom kot posameznik s 70 kg? Odgovor-očiten. Nikakor!

Drugi pristop je nekoliko smiselnejši, vendar še vedno ne najboljši. Predvideva, da naj vsakdo svoj trenutni dnevni kalorični vnos zmanjša za 500 – 1000 kcal, glede na to, ali želi v enem tednu izgubiti 0,4 kg maščobe ali 0,8 kg maščobe. Logika za tem je na prvi pogled dokaj trdna; 0,4 kg maščobe ima približno toliko kcal kot smo jih izločili iz naše diete v enem tednu cca. 3500 kcal. Če izločimo 1000 kcal na dan, v enem tednu pojemo natanko 7000 kcal manj, kar je kalorično enako 0,85 kg maščobe. Enostavno, pa vendar na žalost ne deluje tako. Prvič, naše telo je veliko bolj kompleksno in ni avtomat za kavo, ki bo za določeno vsoto vedno zagotovil želeni izdelek. Drugič pa moramo na zmanjševanje dnevnega kaloričnega vnosa gledati kot relativno in ne absolutno komponento. Primerjajmo posameznika A, ki trenutno na dan zaužije 1500 kcal in posameznika B, ki trenutno na dan zaužije 4000 kcal. Posameznika A zmanjšanje za 1000 kcal privede na borih 500 kcal, kar pa se gotovo oddaljuje od zdravega načina hujšanja. Medtem pa posameznik B pri 3000 kcal na dan najbrž sicer dobro hujša, je pa še daleč od zdravju škodljivega kaloričnega deficita.

Tretji pristop, o katerem bomo govorili, je precej boljši, saj upošteva veliko več dejavnikov, je relativno enostavnejši in ne zahteva toliko znanja o hranilih in karolijah.

Posameznikom, ki svojega življenja ne želijo popolnoma podvreči pravilnemu prehranjevanju in tehtanju vsakega obroka, priporočam, da naj v svoji prehrani najprej črtajo škrobnate ogljikove hidrate, ki prispevajo h kalorijam, na dajejo pa prevelikega občutka sitosti. Maščobe naj se zmanjšajo predvsem na račun nasičenih in trans maščobnih kislin, vendar ne na manj kot pol jušne žlice na obrok (približno 7g). Sadje se omeji na 1 sadež na dan, nikakor pa se ne sme zmanjšati vnosa beljakovin in zelenjave. Pri takem režimu se mora vztrajati nekaj tednov in nato zmeriti napredek v zmanjšanju telesne teže/maščobe. Kot že napisano, izgubljanje od 0,4 do 0,8 kg maščobe na teden je realno pričakovati- suhi ljudje bližje spodnji, debeli ljudje bližje zgornji meji. Idealno izgubljanje je med 0,6 in 0,8 kg maščobe na teden, nikakor pa ne več. Temu primerno lahko še dodatno spremenite dnevni kalorični vnos.

Seveda pa bodo še toliko bolj uspešno hujšali posamezniki, ki so se cilju izgube telesne maščobe resnično predali in vsa zaužita hranila skrbno tehtajo. Tem priporočam, naj svoj dnevni vnos zmanjšajo za 10-20% na račun škrobnih ogljikovih hidratov in maščob. Vnos beljakovin seveda ostane enak. Posamezniki, ki redno vadijo z utežmi, morajo paziti na padec moči pri hujšanju, saj ta večinoma pomeni izgubo mišične in ne maščobne mase. Če se ta pojavi, moramo dvigniti dnevni kalorični vnos za 10%.

Pri dietiranju se velikokrat zgodi, da ljudje predolgo ostanejo na zelo restriktivnih dietah. To lahko vodi v velike zdravstvene, tako fizične, kot psihične težave. Zato je izrednega pomena, da se med dieto 2-3 krat na teden poje tudi kakšen poljuben obrok, ki vpliva tako na telo, kot psihično počutje zelo ugodno. Po nekaj mesecih hujšanja, pa si lahko privoščimo tudi nekajdnevni odmor. Posamezniki, ki ne tehtajo obrokov, naj bi se stroge diete držali največ 6-12 tednov, preden napravijo daljši odmor. Z dieto lahko nadaljujejo, če opazijo, da se maščoba prehitro nalaga. Najdlje, 12-16 tednov lahko z dieto vztrajajo tisti, ki tehtajo obroke. Najpomembnejše od vsega pa je, da na tako dolgih dietah ne trpimo prevelikega pomanjkanja, ki bi negativno vplivalo na naše počutje in nas prepogosto spravljalo v skušnjave. Na koncu bi še dodal, da je izgubljanje maščobe proces, ki se ne zgodi čez noč, zato je potrebna vztrajnost in potrpežljivost, ki pa vas bosta na koncu gotovo pripeljala do želenega rezultata- vitkega in zdravega telesa.

Natan Hojč

www.the-xtreme.com
www.the-nutrition.comKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.