Načrtovanje zdravih obrokov za študente

V okviru projekta ”Jem zdravo. Študiram s polno paro!”, ki ga – v sodelovanju Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem in študentov dodiplomskega študijskega programa Prehransko svetovanje – dietetika in podiplomskega magistrskega študijskega programa Dietetika – vodi Študentska organizacija Slovenije, se želi spodbuditi študente k zdravemu načinu prehranjevanja in jih ozavestiti o velikem pomenu uravnotežene prehrane.

V ta namen je danes na portalu Jem zdravo objavljena e-publikacija za študente, kot pomoč pri načrtovanju zdravih obrokov.

Študenti so z vidika prehranjevanja posebna populacija. Zaradi njihovih psihofizičnih potreb in potreb po vzdrževanju daljše sposobnosti koncentracije je ravno pravilno prehranjevanje zelo pomemben vidik uspešnega študentskega življenja. Upoštevanje smernic  zdravega prehranjevanja se skuša danes usidrati že v zgodnjem obdobju odraščanja, a so študenti tista rizična skupina, ki zaradi odhoda na študij (velikokrat daleč od urejenega doma in »mamine« kuhinje), hitro posežejo po sicer priljubljeni, a nezdravi hitri prehrani. Tudi pri ponudnikih študentske prehrane je veliko takšnih, katerih ponudba je precej nezdrava.

Zaradi napornih študijskih obveznosti se hitro pozabi na primerno časovno in količinsko razporejeno prehrano, ko naj bi zaužili tri glavne obroke (zajtrk, kosilo, večerja) ter dva premostitvena obroka (dopoldanska in popoldanska malica). Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti neprimerna izbira živil in neredna prehrana, lahko povzročijo slabše počutje in slabšo delovno storilnost ter hkrati vplivajo na zmanjšano odpornost organizma in so dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni v poznejšem življenjskem obdobju.

S pestrim in uravnoteženim jedilnikom lahko zagotovimo priporočeno količino energije in hranilnih snovi v prehrani posameznega študenta, pri čemer se upoštevajo posamezne energijske potrebe, ki se razlikujejo, glede na spol, starost, telesno maso in višino ter gibalno športne aktivnosti.  Zato je v dnevno prehrano potrebno vključiti čim več raznovrstnih skupin živil predvsem sezonsko zelenjavo in sadje ter kakovostno pitno vodo. Poleg pestre ponudbe živil v obrokih hrane, so pomembne tudi različne tehnike priprave hrane ter gastronomski vidik prehranjevanja.

Študenti Prehranskega svetovanja – dietetike so v e-publikaciji s pomočjo mentoric doc. dr. Tamare Poklar Vatovec in asistentke Tadeje Jakus zbrali koristne napotke glede pravilnega prehranjevanja. Sestavili so varovalne jedilnike za kosila, tako za študente kot za študentke. Predstavljena sta dva primera izračuna celodnevnih energijskih potreb pri različni stopnji gibalno/športne aktivnosti.

V publikaciji so preračunane energijske in hranilne vrednosti obroka, podani so postopki priprave obroka ter njihove fotografije. Vsebina je razdeljena na dve večji poglavji: URAVNOTEŽENI MESNI in VEGETARIJANSKI OBROKI.

Avtorji publikacije želijo s tem spodbuditi zdrav način prehranjevanja študentov  in motivirati gostinske ponudnike k pripravi in ponudbi zdravih obrokov kosil.

Sodelovali so študenti Prehranskega svetovanja – dietetike:

Sabina Vrecl
Sabina Hamberger
Manja Trtnik
Špela Kranjec
Nina Mandelj
Kemal Ejub

Mentorici:

Tadeja Jakus uni. dipl. ing. živ. tehn.
doc.dr. Tamara Poklar Vatovec

Vir: ŠOSKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.