Na TEDxFDV smo čutili utrip družbe

22. maj je bil dan, ko se je po svetu odvijalo šest TEDx dogodkov, med drugim tudi TEDxFDV. V Veliki dvorani FDV so obiskovalci TEDxFDV od 18.00 do 20.00 sledili utripu družbe, kar je bila tudi osrednja tema dogodka. Nastopilo je 7 izjemnih govorcev in pevski zbor FDV.

Prvi je nastopil zmagovalec natečaja za študenta govorca Črt Podlogar, ki je kritičnost vzel v svoje roke. »Adijo, socialna država!« se je glasil napis na platnu in Črt je predstavil idejo kako izboljšati socialno državo. Njegov predlog je preprost, vendar odličen: www.socialnadrzava.si je projekt, ki so ga ustvarili s kolegi.

Drugi govorec je bil Vilijem Gogala: »Odkar vem zase sem bil razcepljen na dve skrajnosti. Ena skrajnost – kariera, denar; druga skrajnost – ležanje v travi in gledanje v zrak.« Nekega dne se je njegov pogled na svet spremenil – denar in imetje je razdelil tistim, ki so ga potrebovali, sam pa je začel romati. Njegova temeljna ideja je, da na svojih romanjih ne naredi skoraj ničesar, da bi preživel – razen kdaj pa kdaj prosi za hrano. Vilijem je fasciniran nad življenjem na cesti in se globoko priklanja vsem, ki so si to izbrali za svojo življenjsko pot.

Govorci na TedxFDV

»Moja zgodba ni tako drastična kot zgodba mojega predhodnika – jaz sem samo pustila službo in šla na pot kreativnega ustvarjanja,« je svoj govor pričela Simona Lampe.  Simona rada zamuja, kar se je poznalo tudi v njeni bivši službi. Zato se je domislila, kako bi to slabo navado spremenila v poklic – največji razlog za njeno zamujanje je bilo namreč oblačenje, zato se je odločila, da bo postala modna oblikovalka. Na TEDxFDV je predstavila idejo o eko in trajnostni modi skozi svoj projekt Reciklirane.

Simoninemu govoru je sledil TED talk: Matt Cutts – Try something new for 30 days. Matt si je zadal izziv, da bo vsak dan 30 dni zaporedoma poskušal nekaj novega in izkusil je neverjetna doživetja.

Četrti govorec je bil Marko Grobelnik, ki je izpostavil idejo o računalniškem razumevanju besedila. Če bi računalniki razumeli besedilo, bi se življenje poenostavilo. Problem pa bi nastal, ko bi človek svoje odločanje prepustil računalniku, ki bi nam začel dajati navodila. »Ljudje smo nagnjeni k temu, da ko začne stroj dobro delati, mu prepustimo odgovornost, na primer kot GPS-u.«

Polna dvorana na TEDxFDV

»Prostor oblikuje naše misli,« se je glasila uvodna misel arhitekta Saša Jovanoviča. Prostori, v katerih bivamo, nas zelo določajo. »Kaj potrebujemo v prostoru, da vzpostavimo komunikacijo? Nič, niti arhitekta.« Ljudje si moramo znati prostor prilagoditi, ne smemo se mi prilagajati prostoru. Sašo nam je predstavil idejo o kreativnem okolju, o prostoru, ki spodbuja komunikacijo in je namenjen ustvarjanju idej.

Za rahel predah med govorci je nastopil pevski zbor FDV, dogodek pa se je nadaljeval z zadnjo žensko govorko – Mojco Markizeti. Govor je pričela interaktivno, s testiranje aktivizma občinstva.

»Moj dolg jezik me je že velikokrat kresnil po prstih.« Povedala je, da Slovenci ne znamo izraziti svojega mnenja – »Aktivizem je tabu!« Odgovor na vprašanje ZAKAJ? se skriva v KDO smo? in KAKO živimo? Slovenci smo nezadovoljno neaktivni, sami sebi smo ovira, ki je ne želimo preskočiti. Moramo biti odgovori, vse pravice, ki jih uživamo, so nam pridobile generacije pred nami. »Bodi sam sprememba, ki jo pričakuješ v svetu.«

Mojca Markizeti

Moderatorka in vodja projekta, Urša Svetelj, je zadnjega govorca opisala kot podjetnika, študenta, snemalca in perfekcionista. Luka Stanovnik je o sebi povedal, da je tipičen študent, predstavil pa je idejo o strasti do dela. Zaveda se, da od ljudi, ki znajo več od tebe, lahko veliko odneseš, zato je vesel vsake pohvale kot tudi konstruktivne kritike. »Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše.« Vedno spremlja svet okrog sebe, iz vsake izkušnje želi dobiti čim več. Za konec je poslušalce pustil z mislijo: »Ko zjutraj vstaneš in greš z veseljem na delo je to nekaj najlepšega na svetu.«

TEDxFDV obiskovalcev ni pustil ravnodušni, zato si so si organizatorji zaslužili stoječ aplavz. Ekipa TEDxFDV je ponosna na velik uspeh in v mislih že snuje drugega … Vsi, ki ste dogodek zamudili, a želite kljub temu začutiti utrip družbe, boste lahko to storili v roku slabega meseca, ko bodo na www.tedxfdv.com objavljeni videoposnetki vseh govorov.

Foto: Miha RekarKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.