Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

MxPx in policijska predskupina na Metelkovi

Ob takih zimskih razmerah kot so bile v nedeljo 24.3.2013, najraje ostanem doma, vendar pa so tokrat v Gala Hali na nas čakali ameriški pop punkerji MxPx in zato sem se pač primerno oblekel in se podal na pot.

Metelkova je verjetno prav zaradi nizkih temperatur, sneženja in nedeljskega mrtvila samevala, pred vhodom v Halo ni bilo klasičnega predkoncertnega grupiranja, nazdravljanja in obujanja spominov, tu pa tam je kakšna dvojica postopala v zavetju zidov Metelkova mesta. Pa vseeno nismo bili povsem sami, saj je na tem »rizičnem območju« svoje naloge opravljala policijska patrulja, ki je vestno popisala prav vse (do takrat zares maloštevilne) obiskovalce koncerta.

Ob 21ih napovedani koncert se je s slovensko predskupino Real Life Version pričel ob 21:40. Real Life Version so punk rockerji, ki prihajajo iz talentov polnega primorskega bazena punk rockerjev, iz Vipavske doline, ki nam je dala že veliko kvalitetnih skupin. Tudi RLV so super opravili nalogo predskupine in očitno je bilo da so vajeni odra.

mxpx gala hala metelkova

Okoli 22:30 pa so se na odru prikazali MxPx, ki zaradi občasnih kadrovskih sprememb nastopajo pod imenom MxPx All Stars. MxPx se kljub relativni mladosti svojih članov (pevec Mike Herrera ima 36 let) praktično že uvrščajo med legende starega punk rocka. Bend je bil namreč ustanovljen že leta 1992, ko so imeli fantje vsega 15 let, prvo ploščo so izdali že leta 1994. Prva leta so bila ustvarjalno tudi najplodnejša, saj je druga plošča izšla že leta 1995 in tretja le leto kasneje, 1996. Prav tretja plošča (Life in General, 1996) jih je lansirala med veljake in je po mojem mnenju še vedno njihova najboljša. Z menjavo založbe in odraščanjem so prišle tudi milejše melodije in tako so leta 2000 izdali drugi prelomni album, The Ever Passing Moment, s katerim so »prestopili« na pop punk stran, ki je na začetku novega tisočletja dobila zagon z velikani kot so Blink-182, The Offspring, … Kot pričakovano so nam na odru ponudili kolaž skladb iz praktično vseh obdobij. Mike Herrera je že več let za svojo dušo pisal tudi akustične country pesmi in ta ljubezen je botrovala nastanku vzporednega projekta Tumbledown. Nekaj teh akustičnih komadov nam je zaigral v nedeljo, med njimi so bile tudi akustično prirejene MxPx pesmi. Po tem agresivnem akustičnem vložku, so se naša ušesa ponovno spočila na punk rock ritmih in dvorana je prekipevala od dobre volje. Čeprav so obiskovalci pripadali praktično vsem starostnim skupinam, pa je bila izjava Herrere, da je bila »večina izmed nas še v očetovih testisih, ko so MxPx prvič nastopili v Sloveniji«, vseeno pretirana. Prvič smo jih namreč lahko slišali leta 1998 in rojeni po tem letu bi bili torej stari 15 ali manj.  V nagradni igri so fantje na odru izžrebali zaporedno številko vstopnice in imetnik je dobil festivalsko vstopnico za letošnjo tretjo edicijo Punk Rock Holiday (kjer so lani nastopili tudi MxPx). Koncert so zaključili z dvema najbolj markantnima pesmima, Responsibility (The Ever Passing Moment, 2000) in Chick Magnet (Life in General, 1996), kar daje vedeti, da o prej omenjenih izdajah očitno enako čutijo tudi sami.

Koncert je bil super uvod v (kot kaže) še eno super punk rock sezono, ki se bo nadaljevala že v aprilu z Less Than Jake in dosegla vrhunec s festivalom Punk Rock Holiday 1.3.

Foto: Bor Krajnc
Tekst: Nejc Praznik