Musaka

Mesna in vegetarijanska različica te priljubljene jedi

Mesna musaka:

Potrebujemo:

1 kg krompirja, olupljenega in narezanega na rezine
3 žlice maščobe
2 čebuli, narezani na drobno
1 kg mletega mesa (pol svinjine, pol govedine)
sol in poper po okusu
3 jajca
3 dl kisle smetane
2 dl mleka
nekaj naribanega sira

Priprava:

Na maščobi opražimo čebulo, dodamo meso in dušimo tako dolgo, da izpari vsa tekočina. Solimo in popramo. Pustimo, da se malo ohladi. Jajca dobro razžvrkljamo s smetano in mlekom in jih tudi malo solimo. Pekač dobro namažemo z mastjo, denemo vanjo polovico narezanega krompirja, lepo naloženega, malo navlažimo z jajčno polivko, nato dodamo meso in ga prav tako navlažimo z jajčno polivko. Vse pokrijemo z drugo polovico krompirja. Tako pripravljeno musako prelijemo s preostalo jajčno polivko in če je potrebno še nekoliko stopljene maščobe. Po vrhu lahko dodamo nariban sir. Pečemo v srednje vroči pečici eno uro, oziroma toliko časa, da ima jed lepo barvo.
Krompir mora biti kuhan, drugače je čas pečenja veliko daljši in tudi tekočina je potrebna.

Vegetarijanska musaka:

Potrebujemo:

1/4 kg krompirja
1/4 kg korenja
1/4 kg graha
nekaj listov blitve
1 kisla smetana
50 dag masla
sol, vegeta
na drobno sesekljan peteršilj
mleko

Priprava:

Krompir in korenje očistimo in narežemo. Blitvo malo pokuhamo v slani vodi, odlijemo, nasekljamo. Na stopljenem maslu popražimo blitvo in zalijemo z mlekom. V to dodamo malo kisle smetane, korenje in grah, malo pokuhamo. Ognjevarno posodo namažemo z maslom, dno pokrijemo s krompirjem, na krompir polijemo blitvo z grahom in korenjem, potresemo peteršilj, na to damo še eno plast krompirja, polijemo s kislo smetano. Pečemo 1 uro v pečici segreti na 200 stopinj. Tako pripravljena musaka je lahko samostojna jed ali pa priloga k mesu.

Dober tek!

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.