Mury o talentih in študiju

Z enim od favoritov zadnjega polfinala oddaje Slovenija ima talent – Muryjem – smo podebatirali o tem, kako uspe kombinirati svojo razvijajočo pevsko kariero s študijem modnega oblikovanja.

Bliža se polfinale, kakšni so občutki in kako poteka priprava?

Glede polfinala imam mešane občutke, ker je enostavno neverjetno veliko stvari za prebavljat. Od ljudi, ki jih srečuješ na cesti do komentarjev in priprav, ki so v polnem teku. Res je to velik zalogaj v zelo kratkem času. Vendar sem presrečen, da sem dobil to priložnost.

Kaj študiraš in kako usklajuješ študij z nastopanjem?

Študiram modno oblikovanje in pravzaprav zelo težko usklajujem to dvoje. Moral sem se odpovedati zaključni modni reviji in kar nekaj ostalim šolskim projektom, da sem lahko prišel skozi. Ustvarjati oblačila je ravno tako zahtevno kot pripravljati nek nastop. Potrebno je ogromno časa, discipline ter se zares predati delu. Prioriteta mi je sedaj ta nastop, ker sem si vedno želel bit pevec in to je moja priložnost. Tako, da je bila odločitev hitra. Poletje bom pa namenil faksu.

Študiraš torej po bolonjskem programu. Kaj ti pri tem programu ugaja in kaj ne?

Všeč mi je, da je študij skrajšan na tri leta vendar le redkim uspe narediti vse izpite v treh letih. Povprečno imamo petnajst izpitov na leto kar je ogromno dela za tako kratek čas. Jaz sem človek, ki se rad posveča eni stvari naenkrat. ®al se to na mojem faksu redko zgodi. Dobiš najmanj tri projekte naenkrat in sedem ostalih predmetov za početi sproti kar pogosto ne zmoreš. Tisti, ki zmorejo so dobesedno nadrogirani s kavo in energijskimi pijačami(smeh) ali pa so res zelo disciplinirani. Se pravi ,na kratko, bi rekel, da mi je program zelo všeč saj ponuja nešteto možnosti za izražanje in ti lahko vlije ogromno znanja, po drugi strani pa nisem prepričan v učinkovitost tako nasičenega urnika, ker se nimaš časa posvetiti eni stvari in v njej postati »master«. Sem pa prepričean, da so v temu tudi prednosti.

Kako bi ti organiziral študij, ki bi bil zate najprimernejši oz., pri katerem bi največ odnesel?

Zdaj mi je študij všeč zaradi številnih predmetov in raznolikosti. Kar bi spremenil je to, da bi predmete porazdelil enega za drugim v skoncentriran pouk. Se pravi vsak dan en predmet po več ur skupaj ter izključno organizirano delo samo v šoli. Se pravi, da te nič ne bega, nič ne moti. Da ti ni treba nikamor, da imaš vse pri roki in, da poteka vse v šoli pod mentorstvom. Da se ustvari tak domači občutek in, da se osredotoča na eno stvar več ur in dni, da dozori v pravo smer.

Ali tvoja fakulteta podpira takšne samostojne projekte in na kakšen način?

Seveda. Profesorji na naši fakulteti so zares zelo veseli, če jim povemo, da sodelujemo v različnih projektih in z različnimi ljudmi. Če imamo revije ali razstave si tudi vzamejo čas in pridejo pogledat ter podpirat naše delo. Celo svetujejo nam kako nekaj narediti bolje in nam dajo cel kup referenc za raziskovanje. Glede oddaje Slovenija ima talent so recimo zelo veseli zame. Med oblikovanjem oblačil se včasih hecamo katero oblačilo bi meni pasalo za nastop od teh, ki jih naši oblikovalci oblikujejo. Slišiš lahko “to je pa čist Mury, kaj ni res?”. Res obožujem ta intimen odnos, ki smo ga zgradili oblikovalci med seboj ter s profesorji. Da ne govorim o snažilkah, ki mi ploskajo, ko pridem na faks (smeh).

 
 
Zakaj si se odločil postati pevec?

To si želim že od otroštva vendar me nihče pri tem ni podpiral dokler se nisem preselil v Ljubljano. Tu sem spoznal ljudi, ki so videli v meni potencial in znova oživeli moje sanje. Tako pomembno je, da nekdo verjame vate. To potrebujemo vsi.

Ali je Slovenija sploh dovolj privlačen trg za kaj takšnega, saj pogosto dobimo občutek, da je pri nas več pevcev kot pa občinstva?

Slovenija ima tako velik potencial in prav čudim se, da še nismo eksplodirali na svetovni trg. Od oblikovalcev do glasbenikov. Slovenija ima tako neverjetno talentirane ljudi na vseh področjih. Zaenkrat se tega še ne zavedamo vendar mladi delamo na temu, da se to spremeni. Kar se tiče pa tega, da je veliko pevcev. Se strinjam, vendar pravih zvezd pa ni kaj dosti. Mislim, da je temu zato, ker se ne znamo ceniti med seboj in pa, ker nas večina še živi v tisti laži, da ni za vse vsega dovolj. V resnici pa je. Uspeha je dovolj za vse.

Ali meniš, da se lahko kot slovenski pevec prebiješ tudi v tujino? Na kakšen način?

Lahko bi se uveljavil tudi v tujini,seveda. Mislim, da imam vse kar je potrebno za uspeh razen založbe in predstavnika, ki bi verjeli vame. Sam se zelo trudim, da svojim oboževalcem dajem kvalitetno glasbo, kolikor je pač to v moji moči možno. Produkcija in snemanje v studiju je za glasbenika kot sem jaz, brez podpore založbe, zelo draga. Grozno mi je, ker bi svojim oboževalcem rad dal nove pesmi vendar ne morem, ker nimam finančne podpore. Upam, da se bodo stvarile spremenile. Jaz se bom še naprej boril za to, da jim dam vse kar zmorem in verjamem, da se bo en dan uresničilo. Do takrat pa vas vabim, da mi sledite na Facebooku in Twitterju kjer boste lahko iz prve roke izvedeli kako se razvijajo moje sanje.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.