Mozolji in akne – kako jih odstraniti (16 vprašanj)?

Akne in mozolji so zelo pogost pojav oz. bolezen. Ljudje, ki imajo mozolje, imajo podobna vprašanja o njih in njihovem zdravljenju. Zato bomo v tem članku obravnavali nekatera pogosta vprašanja, ki jih postavljajo ljudje z aknami.

Upoštevajte pa, da je vaš dermatolog še vedno najboljši vir specifičnih informacij o vaših posameznih zdravstvenih težavah, vključno z aknami in mozolji.

16 najbolj pogostih vprašanj o mozoljih in aknah:

1. Kaj povzroča mozolje in akne?

Vzroki za akne so povezani s spremembami, ki se zgodijo, ko mladi zrastejo od otroštva do adolescence (puberteta). Hormoni, ki povzročajo fizično zorenje, povzročajo tudi, da lojnice (oljne) žleze kože proizvedejo več olja. Hormoni z največjim učinkom na lojnice so androgeni (moški hormoni).

Med puberteto se celice kože, ki tvorijo folikul, začnejo hitreje odvajati. Pri ljudeh, ki se jim pojavijo mozolji, se celice prelivajo in držijo skupaj bolj kot pri ljudeh, ki nimajo mozoljev.

Poleg tega se normalna kožna bakterija, imenovana P. Acnes, v zamašenem lasnem mešičku hitro razmnoži. V procesu te bakterije povzročajo dražilne snovi, ki lahko povzročijo vnetje. To pa je proces, s katerim se oblikujejo lezije aken, od ogrcev do mozoljev in vozličkov.

2. Večkrat dnevno umivam obraz. Zakaj še vedno imam mozolje?

Mnogi ljudje še vedno verjamejo, da akne povzroči umazana koža. Resnica je, da samo umivanje ne bo odpravilo ali preprečilo mozoljev. Umivanje sicer pomaga odstraniti odvečna površinska olja in odmrle kožne celice, vendar mozolje dejansko povzročajo številni biološki dejavniki, ki so zunaj nadzora umivanja. Iz tega razloga morate uporabljati ustrezne in kakovostne izdelke ali zdravljenja za odstranitev in preprečevanj mozoljev. Več o izdelkih za odpravo mozoljev lahko preberete na www.mozolji.com

3. Ali stres povzroča mozolje?

Stres je pogosto ‘’obtožen’’ za razvoj mozoljev. Stres ima lahko veliko fizioloških učinkov na telo, vključno s spremembami v hormonih, ki lahko teoretično vodijo do mozoljev in aken. V nekaterih primerih lahko stres dejansko povzročijo mozolji in ne obratno! Če se mozolji zdravijo učinkovito, stres verjetno ne bo imel velikega vpliva na večino ljudi.

4. Nikoli nisem imel mozoljev kot najstnik. Zakaj zdaj dobivam mozolje kot odrasla oseba?

Ponavadi se problemi z mozolji začnejo v puberteti in se nadaljujejo do zgodnjih 20-ih. V nekaterih primerih pa lahko mozolji vztrajajo do odrasle dobe. Takšne vrste aken ponavadi pridejo v hujših oblikah, ki prizadenejo tako obraz kot celo telo (to bolj pogosto doleti moške kot ženske) in akne, povezane z menstrualnim ciklusom pri ženskah.

Akne

Za to obstaja več razlogov. Ko ženske postanejo starejše, se lahko spremeni vzorec sprememb v hormonih, ki odstranjujejo lojnice žlez za razvoj aken. Cisti jajčnikov in nosečnost prav tako lahko povzročijo tudi hormonske spremembe, ki posledično vodijo v akne. Nekatere ženske dobijo mozolje, ko prekinejo jemanje kontracepcijskih tablet, kar ravno tako ruši hormonsko ravnovesje. Pri mladih ženskah pa so pogosto vzrok mozoljev tudi kozmetika in nepravilno odstranjevanje le-te.

5. Kakšno vlogo igra prehrana pri mozoljih?

Mozoljev ne povzroča hrana. Tudi če boste imeli strogo dieto vam to ne bo očistilo kože in odstranilo mozoljev. Medtem ko veliko ljudi meni, da njihove mozolje povzročajo nekatera živila, zlasti čokolada, sladke pijače, arašidi, školjke in nekaj maščobnih živil, pravzaprav ni znanstvenih dokazov, ki nakazujejo na povezavo hrane in mozoljev. Izogibajte se živilom, za katere se vam zdi, da poslabšajo stanje vaše kože, prav tako bo uravnotežena prehrana pozitivno vplivala na vaše splošno zdravje – vendar prehrana ne bo delala problemov, v kolikor boste mozolje ustrezno zdravili.

6. Ali sonce pomaga pri mozoljih?

Mnogi pacijenti menijo, da sončna svetloba izboljša stanje aken in da je sončenje v takšnih primerih priporočljivo. Vendar ne obstajajo znanstveni dokazi o pozitivnem učinku sončne svetlobe na akne. Poleg tega ultravijolična svetloba pri sončenju povečuje tveganje kožnega raka in zgodnjega staranja kože. Zato sončenje definitivno ni priporočena tehnika odpravljanja mozoljev, zlasti ker obstaja veliko drugih dokazanih oblik zdravljenja.

Mozolji

7. Kaj je najboljši način zdravljenja mozoljev?

Vsake akne je treba obravnavati posamezno. Če vam izdelki za mozolje, ki ste jih poskusili, niso pomagali, razmislite o tem, ali gre dejansko za kvalitetne izdelke. V kolikor je te izdelke možno kupiti v vsakem supermarketu in so sumljivo poceni, zelo verjetno niso kvalitetni. Poskusite z nakupom kvalitetnega kompleta izdelkov, ki jih najdete na spletni strani Mozolji.com in dolgoročno boste porabili manj denarja, hkrati pa bolj verjetno rešili težave z mozolji. V kolikor pa vam tudi to ne bi pomagalo je obvezen obisk dermatologa. Vaš dermatolog bo odločil, katera zdravila so najboljša za vas.

8. Kakšno kozmetiko in sredstva za čiščenje lahko uporabim za odstranjevanje mozoljev?

Potrebno je biti pazljiv – nekatera zdravila ali kozmetika proti mozoljem povzročajo draženje ali izrazito suho kožo, zlasti v prvih tednih zdravljenja, spet druga sredstva pa lahko dejansko še poslabšajo stanje. Zato je potrebno najti kozmetiko, ki odgovarja vašemu tipu kože in vašemu načinu uporabe.

Izogibajte se tistim najbolj poceni izdelkom, ki jih prodajajo v vsakem supermarketu, saj so takšni izdelki logično tudi najbolj neučinkoviti, ker nimajo dovolj aktivnih sestavin. Izogibajte se tudi jemanju zdravil brez recepta, saj je v primeru jemanja zdravil obvezno, da stanje vaše kože pregleda dermatolog in vam predpiše ustrezna zdravila.

V kolikor boste pred zdravili poskusili svoje mozolje odstraniti tudi s pomočjo kozmetike, se odločite za takšno, ki je primerna za različne tipe problematične kože. Obvezno pa izberite tudi kvalitetno sredstvo za čiščenje obraza, saj nanašanje krem na nepravilno očiščen obraz ne bo imelo velikega efekta. Eden od kompletov proti mozoljem, ki beleži najboljše rezultate, je komplet proizvajalca PostQuam Cosmetics, ki si ga lahko ogledate na tej spletni strani.

Krema proti mozoljem

9. Ali je stiskanje mozoljev škodljivo?

Ja. Na splošno pacient ne sme dotikati ali stiskati mozoljev in aken. Zlasti vnetih aken nikoli ne smemo stisniti. Sile, ki pri tem nastanejo, okuženi material potisnejo še globlje v kožo, kar povzroča dodatna vnetja in morebitne brazgotine.

10. Ali je možno kaj storiti glede brazgotin, ki jih povzročijo mozolji?

Brazgotinjenje je najbolje preprečiti z odstranjevanjem mozoljev. Tudi dermatologi lahko uporabljajo različne metode za izboljšanje brazgotin, ki jih povzročajo mozolji. Zdravljenje je treba individualizirati za posameznega pacienta. Pri nekaterih se tako lahko uporablja kemični piling, medtem ko dermabrazija ali laserska abrazija koristi drugim.

11. Koliko časa bo preteklo preden bo viden rezultat uporabe moje kreme proti mozoljem?

Čas za izboljšanje je odvisen od izdelka, ki se uporablja, v skoraj vseh primerih pa je več tednov ali mesecev. Večina dermatologov bi priporočala uporabo kozmetike ali kombinacije zdravil in kozmetike vsak dan v obdobju 4-8 tednov, preden bi se odločali o uspešnosti odstranjevanja mozoljev. Zelo pomembno je, da se bolniki zavedajo tega časovnega okvira, da ne obupajo prekmalu, če ne vidijo rezultatov že čez noč. Vsekakor pa velja pravilo, da bolj kvalitetna kozmetika potrebuje za odstranjevanje mozoljev veliko manj časa kot tista manj kvalitetna, ki mozoljev v 4-8 tednih verjetno sploh ne bo odpravila.

Mozolji na čelu

12. V kolikor bi uporabljal kozmetiko/zdravilo pogosteje kot je predpisano, ali bi to pospešilo odstranjevanje mozoljev?

Ne – zdravila in kozmetiko vedno uporabljajte natanko tako, kot vam je naročil vaš dermatolog oz. kot piše v navodilih izdelka. Pogostejša uporaba kot je predpisano lahko dejansko povzroči več draženja kože, rdečico in folikularno prikrivanje, kar lahko povzroči še večjo zamudo pri doseganju rezultatov. Če se peroralna zdravila vzamejo pogosteje, kot je predpisano, ne bodo delovala bolje, pač pa zgolj obstaja večja možnost neželenih učinkov.

13. Moj obraz je zdaj čist! Ali lahko zdaj preneham uporabljati zdravilo in kozmetiko?

Če vaš dermatolog pravi, da lahko prenehate z jemanjem zdravila, potem prenehajte – vendar upoštevajte navodila dermatologa. Če uporabljate kozmetiko proti mozoljem, je priporočljivo prenehati z enim izdelkom hkrati in presojati rezultate, preden jih ukinete. Zadnji izdelek, ki ga umaknete s svoje police v kopalnici naj bo čistilni gel.

14. Pogosto se mi zgodi, da pozabim redno uporabljati kozmetiko proti mozoljem. Kaj je dober način, da se spomnim? Kaj naj storim, če pozabim na odmerek?

To je pogosta težava. Mnogi bolniki skušajo povezati svoje zdravljenje z rutinskim dnevnim dogodkom, kot so ščetkanje zob ali nanašanje ličil. Prav tako pomaga hraniti to kozmetiko blizu območja, na katerem se izvajjo naštete stvari.

V večini primerov, če zamudite dan uporabe, ne povečujte odmerka naslednji dan; namesto tega se čimprej vrnite k vaši vsakodnevni uporabi.

15. Ali so mozolji, ki se prvič pojavijo v odrasli dobi, drugačni od mozoljev, ki se pojavijo v mladosti?

Akne imajo posebno opredelitev kot bolezen lojnih foliklov. Ta opredelitev velja za akne, ki se pojavijo v katerikoli starosti. Vendar pa je zagotovo pomembno, da poiščete osnovni vzrok aken, ki se prvič pojavijo šele v odrasli dobi.

Akne, ki se pojavijo po starosti 25-30 let, so lahko ponovitve aken iz adolescence ali pa akne iz posebnih razlogov, na primer med nosečnostjo.

Akne, ki se pojavijo v odrasli dobi, je težje odpraviti, posebno če se pojavijo večkrat. Nekateri bolniki s hudimi ponavljajočimi se aknami so podvrženi večkratnim zdravljenjem z močnim sistemskim zdravilom izotretinoin.

Okrepitve aken v povezavi z nosečnostjo ali menstruacijo so posledica sprememb hormonskih vzorcev.

Vneti mozolji

Aknam, ki se pojavijo prvič v odrasli dobi, je treba poiskati osnovni vzrok. Vzrok so lahko tudi zdravila, ki lahko povzročijo akne, kot npr. tista ki vključujejo anabolične steroide (včasih jih nezakonito uporabljajo športniki), nekatera zdravila proti epilepsiji, anti-tuberkulozna zdravila izoniazid in rifampin ter zdravila, ki vsebujejo litij in jod.

Klorirane industrijske kemikalije lahko povzročijo kožno motnjo. Kronični fizični pritisk na koži, na primer z nahrbtnikom in njegovimi trakovi, ali violino, ki je obrnjena proti kotu čeljusti in brade, lahko povzroči tako imenovane mehanske akne. Nekateri metabolni pogoji lahko povzročijo spremembe v hormonskem ravnovesju, ki lahko povzročijo akne.

Nekatere lezije, ki se pojavljajo kot akne, so lahko kožna motnja, kot so okužba s folikulitisom in vnetje lasnih mešičkov, ki zahtevajo drugačno zdravljenje kot akne in mozolji.

16. Zakaj koža okoli mozolja postane rdeča?

To pordelost povzroča vnetni odziv telesa. Vnetje je znak, da vaš imunski sistem deluje v boju proti okužbi. Vendar pa vnetni odziv ne deluje vedno popolno in je lahko celo vzrok brazgotinjenja.

Tekst: Študentarija
Foto: Študentarija

Ekipa Študentarija potrjuje, da za napisano mnenje ni prejela nobenega honorarja s strani prodajalcev ali proizvajalcev omenjenih izdelkov, pač pa gre za iskreno mnenje uredništva, ki je izdelke preizkusilo in uporabljalo samo, prav tako pa smo se o njih in njihovi uporabi ter rezultatih pogovorili z našimi uporabniki.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.