Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Monolake / The Field in odličen avdiovizualen performans

Na večer 4.5. se je v ljubljanskem Kinu Šiška zgodil avdiovizualen performans Roberta Henke-a oz. Monolake katerega je s čudovitimi vizualnimi projekcijami spremljal Tarik Barri in trio The Field, ki je s svojo super kombinacijo futurističnega a hkrati organskega zvoka popeljal množico v paralelno dimenzijo.

Publiko sta razgrela DJ-a  Symann & Freeverse, ki sta najbolj željne zabave tudi motivirala na uradnem after party-u v klubu K4.

V 90-ih letih prejšnjega stoletja sta Robert Henke in Gerhard Behles ustanovila Monolake, kateremu se je v jeseni 2004 pridružil še Torsten Pröfock. Založba Chain Reaction iz Berlina, kjer je Monolake tudi baziran, je s pomočjo Monolake-a postavila svoje ime na zemljevid elektronske glasbe. V letu 2009 se je Robert Henke pojavil v dokumentarcu Speaking in Code, je pa tudi izumitelj inštrumentov in računalniških programov s katerimi ustvarja nove zvočne podobe, prav tako je tudi znan po eksperimentiranju z zvočnimi kombinacijami noise-a,techna in minimala. Opus albumov skupine znaša okroglo desetico, z zadnjim albumom Ghost pa trenutno traja turneja  The Monolake Ghosts in Surround Tour, katero še dodatno oplemeniti vizualni umetnik nizozemskega porekla Tarik Barri.

Alex Willner alias The Field ki je po poreklu iz Stockholma je leta 2005 poslal demo posnetek nemški založbi Kompakt, s katero je izdal tri samostojne plošče, ki so pri kritikih in publiki požele predvsem pozitiven »feedback«, v sodelovanju s skupino Battles je sodeloval na odmevnem festivalu ATP Night Before Christmas v Angliji decembra 2011. Je eden izmed bolj cenjenih artistov, prvenec From Here We Go Sublime iz leta 2007, je navdušil svet – pri Pitchforku je poleg devetke dobil tudi mesto na lestvici 200 naj albumov dekade, hkrati pa so ga v nebo kovali tudi mediji kot sta NME in BBC.

Monolake nastop

Ne deževen petkov večer je mešana in starostno raznolika publika željna zabave različno doživljala oz. dojemala performans dveh velikih glasbenih aktov klubske elektronske glasbe. Seveda je Kino Šiška postregel z izvrstno akustiko in zvočno podporo, ki je kljub trdim basom in noise-u obdržala visoko kvalitetno doživetje zvoka. Monolake je s prej omenjenim Tarikom Barrijem navdajal prisotne z abstraktnimi zvoki in slikami, ki so vselej puščali mešane reakcije- od najbolj navdušenih do popolnoma ravnodušnih- a vendar je projekcija bila vrhunsko izpeljana, podrobna in v skladu s predvajano glasbo. The Field je v sodelovanju z basistom Danom Enquistom in bobnarjem Jesperjem Skarinom poskrbel za odličen koktejl  deep housea, post-punka, shoe-gazenja in kozmičnega tehna, ki so približno dve uri držali energijo in tako navdušili publiko, ki jih je priklicala nazaj na oder še po koncu nastopa, da so odigrali še dodatnih 10 minut.

Bil je nepozaben elektronsko obarvan večer, z noro vizualizacijo, ki je vsakega od nas popeljala v svoj svet. Eden izmed boljših performansov klubske scene kar smo jih bili deležni v zadnjem času. Ekskluziven večer je presegel vse meje pričakovanja in nam vsekakor obarval glasbeni, kot abstraktni spekter.

Ostale fotke z dogodka pa si lahko že ogledate v Infosceni.

Tekst: Aleksandra Štor
Foto: Tine Eržen