Mobilna pisarna

Vse o potrebni opremi za mobilno pisarno, ki v našem času postaja nepogrešljiva.

Torej če se malce navežem na prejšnjo kolumno, ko smo govorili o tehnologiji, nas le ta mogoče res ne bo prehitela, toda zato moramo garati, ker če nas tehnologija ne bo, nas bo pa zagotovo konkurenca. Tako si bomo ta teden pogledali, kakšna naj bi bila mobilna pisarna. Če zanemarimo oba ekstrema v smeri prenašanja PC-jev in jih imeti vgrajene v avto in podobno, ter drugo skrajnost z mikro napravami, priznam dlančniki so zelo uporabna stvarca, toda normalen človek še še vedno ne spravi nanj pisat ponudbe ali kake bolj resne raziskave ali celo programiranja.

Torej govora bo o prenosnih računalnikih. Seveda se bi kdo tukaj spet lahko oglasil da imajo današnji prenosni računalniki že prevelike ekrane, da so pretežki in to sploh ni to, ampak to je bolj osebna preferenca kot pa dejstvo.

Torej, ko imamo svoj “pisalni stroj” se lahko odločimo za pravo stvar. In to so prenosniki s touch screen opcijo (v slovenščini bi temu rekli ekran občutljiv na dotik), torej ni več omejitve na tipkovnico in miško. Ta (zaenkrat zelo drag) pripomoček reši vse probleme okoli “grde” pisave saj če želite, jo zna pretvoriti v tipkan tekst (potem ko se vas navadi, tudi če izjemno grdo kracate). Si delate zapiske na faksu, sestanku? Seveda to lahko delate tudi sedaj, kaj pa ko pridejo na vrsto grafi? Kam si zapišete hitre pripombe? Skice? No, na srečo že obstajajo orodja, ki nam pomagajo pri tem. En se imenuje OneNote od našega dragega Microsofta (demo lahko najdete tukaj.).

Demo verzija zgleda dosti v redu, sam sem imel tudi že možnost izprobati to stvar. Zadeva je res super ampak zaenkrat še ni vredna 600.000 SIT samo zaradi te opcije.

 

Torej, imamo svoj prenosni računalnik, ki pa nam ne koristi kaj preveč, (razen seveda, če imamo vse na svojem trdem disku in CD-jih) če se z njim ne moremo povezaiti v splet. Četudi se zadnje čase brezžična omrežja večajo in so bolj dostopna to ne pomeni da je bilo vedno tako.

Za povezljivost, ko ni na voljo brezžičnega omrežja (znanega kot WLAN-Wireless Local Network – brezžično lokalno omrežje) so si izmislili kartice v katero vtakneš mobilno SIM kartico in puf tvoj računalnik je povezan na GSM/UMTS omrežje. Tako brskanje zagotovo ni zastonj, prej obratno, zelo lepo ti ga zaračunajo. Še posebej, če pozabiš izključiti posodabljanje Oken in ti medtem ko brskaš za nujnimi informacijami (in razvajenost zaradi ADSL-a ali kabelskega interneta pravi, da to ni tako hitro kot si navajen) in se trudiš pretočit čim manj podatkov, računalnik pa ti lepo downloda 50 MB popravka za vaša polkna, na kar vas seveda obvesti ko je zadeva že končana. Naj omenim, da je en MB prenosa (v katerokoli stran) 103 tolarja!

Kakorkoli že, sedaj smo več ali manj mobilni in lahko naredimo karkoli pač želimo, če ima naš prenosnik še kak modrozobi (bluetooth) privesek pa ga lahko še uskladimo z našim mobilnikom, da smo vedno na tekočem s tem kaj moramo narediti in kateri jogurt nam je partner rekel, da moramo prinesti iz trgovine. Paziti moramo le na to, da nam ne zmanjka energije ali pa da je kabel v torbici in vtičnica nekje v bližini (ali vsaj avto s pravilnimi priključki). 

Do naslednjega tedna bodite mobilni, v nedeljo pa se stacionirajte na www.studentarija.net in preberite naslednjo kolumno!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.