Mladi želimo biti del rešitve, ne del problema

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) bo v tem tednu organizirano zbirala podpise državljanov za podporo predlogu Zakona o štipendiranju po posameznih študentskih organizacijah in lokalnih študentskih klubih po vsej Sloveniji.

Uradno zbiranje 5000 overjenih podpisov za vložitev predloga zakona v državnozborsko proceduro se je sicer začelo 26. oktobra in bo trajalo do 24. decembra. Svoja prizadevanja za izboljšanje položaja mladih je ŠOS združil pod sloganom Dostopna izobrazba – izhod iz krize, vse pa je podrobno predstavljeno na spletni strani www.dostopna- izobrazba.si.

ŠOS že dalj časa opozarja vlado, da sprejema ukrepe, ki so kratkoročno in dolgoročno škodljivi za mlade. Vendar pa ŠOS poleg nasprotovanja poskuša biti tudi konstruktiven in proaktiven, zato je pripravil svoj predlog Zakona o štipendiranju. Številke so namreč zgovorne same zase: štipendijo prejema le 19 odstotkov študentov, povprečna višina štipendije je 181 evrov, mesečni življenski stroški pa so ocenjeni na 600 evrov. Vsako leto je zavrnjenih 25.000 prosilcev za državne štipendije, kar pomeni, da si morajo sami zaslužiti sredstva za kritje življenjskih stroškov. Leta 2009 je štipendije prejemalo 69.169 dijakov in študentov, danes le še 58.346. Država je štipendije odvzela 19.109 mladoletnim dijakom, študentom pa namenila le 125 državnih štipendij več. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) je znižal število prejemnikov otroških dodatkov s 371.000 na 284.000. S sprejetjem Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) so mladim odvzeli približno 30 milijonov evrov. Nič lepši časi se nam ne obetajo niti v prihodnje, saj mladi več kot očitno nismo prioriteta vlade, ker v proračunu za 2013 in 2014 še dodatno znižujejo postavke, ki se neposredno dotikajo mladih. S predlaganimi ukrepi bodo mladim odvzeli 139,9 milijona evrov, s spremembo Zakona o dohodnini in ukinitvijo študentske olajšave pa še dodatnih 11 milijonov evrov.

S predlogom Zakona o štipendiranju želi ŠOS popraviti stanje v državi, da mladim ne bi bilo treba delati za to, da bi dobili zadostna sredstva za izobraževanje in preživetje ter bi se lahko bolj posvetili izobraževanju in čimprejšnjemu dokončanju študija. ŠOS tudi opozarja, da vlada nima enakih meril za reševanje različnih družbenih skupin, saj je za nekatere sposobna najti dodatna finančna sredstva, medtem ko za izvajanje Zakona o štipendiranju nima posluha, čeprav smo mladi med najbolj ranljivimi skupinami. Poleg naraščajočih stroškov izobraževanja so zaskrbljujoče tudi razmere na trgu dela, kjer mladi (diplomanti) težko najdejo zaposlitev. ŠOS zato pri zbiranju potrebnih podpisov računa na široko podporo javnosti. Podpise lahko oddajo vsi polnoletni državljani na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu in obrazec nato oddajo aktivistom, ki bodo na stojnicah pred poslopji ali pošljejo po pošti na sedež ŠOS. Postiopek oddaje podpisa je podrobno predstavljen tudi na spletni strani www.dostopna-izobrazba.si.

Poleg tega se je predsednik ŠOS Mitja Urbanc na novinarski konferenci dotaknil tudi varčevanja na področju izobraževanja, ki ni prava pot, po kateri gre Slovenija, da bi izšla iz krize. Države, kot na primer Avstrija, Nemčija in Francija, povečujejo sredstva za izobraževanje, medtem ko jih Španija, Grčija in Portugalska zmanjšujejo. Predsednik ŠOS je tudi opozoril, da se je treba »reševanja položaja mladih v Sloveniji lotiti celostno, saj ima lahko parcialno ukrepanje dolgoročno škodljive posledice.« Pri tem je imel v mislih tudi sprejetje novele Zakona o visokem šolstvu,ki bo imelo za mlade tako kratkoročne kot dolgoročne škodljive učinke, zato ŠOS ponovno poziva vlado k javni razpravi, v katero morajo biti vključeni vsi deležniki.

Predsednik ŠOS-a je študente tudi pozval, naj se udeležijo javnega protestnega shoda, napovedanega za 17. november, in tako tudi javno izrazijo svoje mnenje o delovanju političnih elit.

Vir: ŠOSKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.