Mladi si danes težko ustvarijo lastno družino

Letošnji mednarodni dan družin poteka pod geslom »Spodbujajmo družbeno vključevanje in medgeneracijsko solidarnost.«.

Pojma mladi in družina sta tesno povezana. Za mlade je ustvarjanje lastne družine tesno povezano s procesom osamosvajanja. Ne glede na to, da se je ta proces, tako pri nas, kot tudi v ostalih državah EU, zavlekel v pozna dvajseta in zgodnja trideseta, še vedno predstavlja pomembno prelomnico v življenju mladih. Na odločitev, da oblikujejo svojo družino, vpliva mnogo dejavnikov. Na Mladinskem svetu Slovenije želijo ponovno opozoriti predvsem na tiste, ki jih je mogoče rešiti ali nasloviti z vidika države, lokalnih skupnosti in drugih pristojnih institucij.

Brezposelnost mladihneplačana pripravništva in druge prekerne oblike dela ter finančno zelo omejena dostopnost mladih do stanovanj (nakup ali najem) predstavljata osnovna sklopa problemov, ki mladim zelo otežujeta osamosvajanje in oblikovanje lastne družine. Predsednica MSS, Tea Jarc, je ob tej priložnosti ponovila, da mladi od države ne zahtevamo privilegijev, pričakujemo pa, da bo država zagotovila takšne pogoje, ki nam bodo omogočili, da si lahko ustvarimo dom in družino sami, ne na plečih svojih staršev ali starih staršev. Medgeneracijsko sodelovanje predstavlja temelj zdrave, učeče se in vključujoče družbe, ne smemo pa dovoliti, da kot takšno predstavlja skorajda edini način za osamosvojitev mladih.

V duhu gesla, pod katerim poteka letošnji mednarodni dan družin, na Mladinskem svetu Slovenije pozivajo vse družbene akterje, odločevalce in različne strokovne javnosti, da pri oblikovanju politik posebno pozornost namenijo mladim – tudi na področju družinske politike.

Vir: MSS

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.