Mladi in politika

Na komu zares sloni prihodnost?

Priznam!
Politika se mi zdi nekaj bljak in fuj. Vseeno pa se zavedam, da je to tisto nujno zlo, ki ga ima moderna družba. Zakaj?

Politika je tista zadeva, ki nam kroji življenje in ravno zaradi tega, mladi ne bi smeli imeti skoraj ignorantskega odnosa na vse skupaj. Ne rečem da smo vsi taki, vendar pa je večina mladih dejansko popolnoma nezainteresirana kam jih prihodnost vodi. Imam velik krog prijateljev, ki se nekako deli na dva dela. En del se zaveda, da je njihov glas vreden veliko. Da lahko njihov glas spremeni zadeve. Potem pa je tu še drugi del, ki jih politika ne zanima, ne hodi na volitve saj je vse skupaj tako in tako vseeno. Pa v bistvu ni vseeno.

Mladi si želimo kakovostne izobrazbe, socialne in zdravstvene varnosti, osamosvojitve, dobre službe, svojega stanovanja, avtomobila, družine… Namesto, da bi se borili za vse te dobrine, smo nekako obtičali v miselnosti: »Ah, saj bom že nekako…«. Seveda bomo že nekako, ampak kako? Namesto, da bi nekaj storili, da bi pri 30. letu imeli svoje stanovanje, svojega BMW, super službo… študiramo da našega 27. leta in delamo preko študenta bolj ali manj nepomembna dela. Tako in tako mislimo, da se diplome ne splača narediti in potem delati za tistih ušivih 150 jurjev mesečno. Pa vas vprašam kaj pa sedaj delate po 25. letu? Koliko študentov bajno služi preko študentskih servisov? Koliko nas zasluži tako nekaj za sproti? V primeru, da bi diplomirali v štirih ali petih letih bi imeli sedaj že lepo plačo in možnost kariere. Da prva leta zaposlitve delamo za ušivih 150 jurjev mesečno pa smo si sami krivi in ne država. Mi smo namreč država. Mi smo tisti, ki odločamo o svoji plači, zaposlenosti, možnosti osamosvojitve, odločitve ali pri 27 letih voziti starega Puntota ali novega BMW. Vse kar nam je storiti je iti na volitve.

Prav tako slišim, da se politiki ukvarjajo z rdečimi in belimi ter da ni programov za razvoj mladih. Seveda jih ni, če pa mladi nismo pomembni volivci. Sedaj se zelo malo mladih udeleži volitev, ker enostavno mislijo, da je njihov glas nepomemben. Če je en glas tako nepomemben, zakaj se potem volitev udeležujejo drugi? Mi sami dovolimo, da se potem glavna vprašanja vrtijo o debatah o belih ter rdečih, o višanju pokojnin, o zaščiti 40. letnega neproduktivnega delavca. Vse kar je potrebno je iti na volitve ter oddati svoj glas. Moramo pokazati državi, da smo mladi zelo pomembna baza volilnih glasov ter tako politične stranke prisiliti, da se začnejo ukvarjati z nami. Verjemite, da se vse stranke raje osredotočijo s svojimi programi na potencialnih 500.000 volivcev kot pa tistih 10.000 mladih, ki slučajno zaidejo na volišča.

Tisti, ki se ne udeleži volitev in potem začne pljuvati po tej ali oni odločitvi vlade, nima te moralne pravice. Na dan volitev je namreč sporočil: »Ne briga me, kaj se bo dogajalo naslednja štiri leta.«
Še enkrat vam polagam na srce. Ni vlada kriva, da se počasi ukinjajo študentski servisi. Tudi ni vlada kriva, da nimate stanovanj ter da imate 600€ plače mesečno. Še najmanj so krivi, da podjetje ne more zamenjati neproduktivnega delavca z vami. Krivi ste vsi tisti, ki imate volilno pravico in se ne udeležite volitev. Sami ste si to zakuhali, ko ste dovolili starejšim ter upokojencem, da uveljavljajo svoje pravice. Jaz osebno se bom vedno udeležil volitev, imam potem vsaj čisto vest, da sem poskusil spremeniti stvar v svoj prid. Ko pa zmagajo moji, je pa zadovoljstvo še toliko večje. Še bolje pa je biti na zmagovalnem odru. Lahko pa tudi še naprej jamramo po slovensko.

LP PeterKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.