Misli na srce 2010

Društvo študentov medicine Slovenije bo 14. 4. 2010 v okviru projekta Misli na srce organiziralo prireditev tek Misli na srce.

Prireditev, katere namen je  spodbujanje ljudi k zdravemu, srcu prijaznemu življenjskemu slogu, bo potekala v ljubljanskem parku Tivoli med 15. do 20. uro. Poleg samega teka bo potekala še akcija osveščanja javnosti o problematiki boleznih srca in ožilja ter dejavnikih tveganja zanje, in prikazovanje temeljnih postopkov oživljanja.
Prireditev bo javna in se je lahko udeleži vsak. Proge bodo dolge 2, 4 in 10 km, za otroke do 8 let pa smo letos dodali še otroški tek na 500 m. Štartnine ni. Za tekače bo pripravljena pijača in okrepčila, najboljši v vsaki kategoriji pa bodo prejeli praktične nagrade.
Na prizorišču bo sočasno potekala predstavitev problematike bolezni srca in ožilja, ki so vodilni vzrok prezgodnje umrljivosti in slabe kvalitete življenja v starosti v Sloveniji. Člani projekta Misli na srce, študenti medicine, bomo z veseljem odgovarjali na vsa vprašanja povezana s tematiko, na voljo pa bo tudi informativno gradivo na temo varovanja pred boleznimi srca in ožilja. Vsi udeleženci si bodo lahko brezplačno izmerili holesterol, sladkor in krvni tlak ter ogljikov oksid (CO) v izdihanem zraku, ki vsi predstavljajo  dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni. Meritev CO v izdihanem zraku bo potekala v okviru kampanije HELP- Za življenje brez tobaka, ki jo izvajajo aktivisti projekta O2 za vsakega iz mladinskega združenja Brez izgovora Slovenija.  Na prizorišču bo podrobneje predstavljena zdrava prehrana, ki je poleg gibanja eden izmed pomembnejših dejavnikov za zdravo srce.
Na teku se bo predstavil projekt Za življenje! (www.zazivljenje.org), ki organizira brezplačne obnovitvene tečaje prve pomoči in promovira prvo pomoč po Sloveniji. Udeleženci teka bodo lahko na lutki spoznali temeljne postopke oživljanja in se naučili uporabljati avtomatski defibrilator (AED), napravo, ki je ključna za preživetje ob zastoju srca.
Ker se zavedamo, da se odnos do zdravja in zdravega načina življenja oblikuje že zelo zgodaj v otroštvu, bomo v prireditev letos vključili tudi najmlajše. V sodelovanju s projektom Medimedo (http://www.dsms.net/medimedo), ki tudi poteka pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije, bomo organizirali delavnice za otroke do 8 let. V delavnicah se bodo prepletale ideje projekta Medimedo, torej skozi igro zmanjšati strah otrok pred zdravstvenimi delavci ter ideje projekta Misli na srce, torej spodbujanje zdravega načina življenja in ljubezni do gibanja.
Društvo študentov medicine Slovenije je neprofitna apolitična organizacija, ki združuje številne projekte zelo raznolikih vsebin, med katerimi je tudi vzgojno-izobraževalni in zdravstveno-preventivni projekt Misli na srce. Naš cilj je osvestiti javnost o srčno-žilnih boleznih in jih spodbuditi k zdravemu načinu življenja, s tem pa dolgoročno zmanjšati obolevnost Slovencev za boleznimi srca in ožilja. Projekt je bil ustanovljen oktobra 2005 pod imenom Srce moja skrb. Naša temeljna dejavnost je organizacija mesečnih predavanj strokovnjakov s področij  kardiologije, kardiokirurgije, nujne medicinske ponoči, diabetologije in psihiatrije. V letošnjem letu začenjamo z izvajanjem delavnic o boleznih srca in ožilja v srednjih šolah po sistemu vrstnik-vrstniku. Tek Misli na srce pa je naša osrednja letna prireditev, ki poteka letos že peto leto zapored. Lani se je prireditve udeležilo prek 1000 tekačev in še enkrat toliko obiskovalcev, letos pa pričakujemo še večji obisk.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.