Misija Denar nima idej se seli po študentskih klubih

Program Denar nima idej še naprej podaja študentom ključna orodja in znanja na področju ravnanja z denarjem.

V petek in soboto sta v Klubu zasavskih študentov in Klubu koroških študentov potekala prva Financ festa, delavnice programa Denar nima idej, na katerih sta ambasadorja Žiga in Rok Miščevič študentom predstavila nekaj praktičnih napotkov in priročnih orodij za ravnanje z denarjem. » Moja prva misel, ko sem po mesecu dni osvojil osnove dobrega ravnanja z denarjem, je bila – zakaj nisem o tem razmišljal že prej? Zakaj nisem z denarjem že v preteklosti bolje ravnal? Odgovor je preprost, zato, ker nisem imel niti informacij niti znanja, ki ga imam zdaj,« je dejal ambasador Žiga.

»Program je nastal kot odgovor na pomanjkanje finančnih izobraževalnih programov, ki bi naslavljali mlade,« je dejal Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije. Iniciativa za program je prišla iz družbe MasterCard, ki si z razvojem inovativnih načinov plačevanja in finančnih izobraževalnih programov prizadeva povečati finančno vključenost posameznikov po vsem svetu, pa naj bo to Afrika ali kakšna od odrinjenih skupin v državah zahodnega sveta. »Mladi, predvsem študentje, se nahajajo na začetku samostojne finančne poti, zato je zanje ključnega pomena, da čim prej osvojijo temeljna znanja in orodja za dobro ravnanje z denarjem. Le tako bodo lahko sprejemali dobre in premišljene finančne odločitve,« je dejala Aleksandra Babič, poslovna vodja za trženjske dejavnosti na Centralno-vzhodnih evropskih trgih pri družbi MasterCard.

Denar sam po sebi ni dovolj, potrebno je vedeti, kako z njim ravnati

»V zadnjih letih so se življenjski stroški študentov zvišali, njihovi prihodki pa zmanjšali, zato je toliko pomembneje, kako študentje razporejajo s svojim denarjem v vsakodnevnem življenju. Mladi gojijo veliko želja in zamisli  o svoji prihodnosti. Z vsebino in imenom programa smo jim želeli sporočiti, da denar sam po sebi še ni dovolj, da je treba vedeti, kako z denarjem ravnati, da bi nam pomagal doseči cilje in želje,« je dejal Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenije.

Študentje do praktičnih orodij tudi s priročnikom programa Denar nima idej

Mladi si lahko na Facebook strani programa brezplačno prenesejo priročnik programa Denar nima idej, Postani svoj Financ minister. »Na podlagi lanskih odzivov študentov, ki smo jih prejeli na Financ festih, blogu in Facebook strani programa, smo identificirali področja ravnanja z denarjem, ki so študentom najbolj zanimiva. Na primer, kje zapravijo svoj denar, kako varčevati kljub majhnim prihodkom itd. Nastal je priročnik Denar nima idej, ki odgovarja na ta temeljna vprašanja in na preprost in enostaven način podaja mladim praktične napotke pri vsakodnevnem ravnanju z denarjem,« je dejala Tina Puncer, svetovalka za osebne finance in partnerka programa Denar nima idej.

Spremenili so tudi svoj odnos  do denarja

Rok Miščevič, 25-letni ambasador programa Denar nima idej, vtise iz prvega leta programa Denar nima idej povzema takole: »Vzdušje na Financ festih je bilo izjemno. Študenti so pokazali veliko zanimanje za teme, ki smo jih predstavili, največ zanimanja pa je vzbudil stroškovnik. Udeležence je zanimalo predvsem, kako razdeliti prihodke v različna stroškovna mesta, koliko stroškovnih mest ustvariti ipd. Zelo praktična vprašanja, ki sem si jih postavil tudi sam, ko sem pričel voditi stroškovnik.«

Žiga, Rokov brat, ki se je programu Denar nima idej ravno tako pridružil kot ambasador, je po prvem letu programa dejal: » Moja prva misel, ko sem po mesecu dni osvojil osnove dobrega ravnanja z denarjem, je bila – zakaj nisem o tem razmišljal že prej? Zakaj nisem z denarjem že v preteklosti bolje ravnal? Odgovor je preprost, zato, ker nisem imel niti informacij niti znanja, ki ga imam zdaj. V šoli se finančne odgovornosti in upravljanja z denarjem ne učimo. Na fakulteti tudi ne. Ob koncu študijskih letih pa se od nas že pričakuje, da smo odrasli in s svojim denarjem ravnamo odgovorno.« Nadaljuje pa: »»S pomočjo programa nisem osvojil le temeljnih tehnik ravnanja z denarjem, ampak sem spremenil tudi svoj pogled na denar. Tako sem na primer decembra, pričel varčevati za absolventski izlet in do danes nabral že kar nekaj denarja. Seveda mi tu pa tam še kdaj spodleti, ampak se vsak dan posebej odločim, da bom s svojim denarjem ravnal skrbno in premišljeno.«

V aprilu in maju bo skupaj potekalo pet Financ festov, in sicer po študentskih klubih v Zagorju ob Savi, Velenju, Murski Soboti, Ormožu in na Ravnah na Koroškem.

O programu Denar nima idej

Program Denar nima idej je družbeno odgovoren projekt, v okviru katerega mladi mlade učijo ravnanja z denarjem. Njegov glavni namen je izboljšati finančno pismenost mladih, predvsem študentov, in jih pripraviti na samostojno finančno življenje. V mesecu aprilu in maju bo po študentskih klubih po vsej Sloveniji potekalo šest Financ festov, delavnic, kjer bodo mladi ambasadorji svojim kolegom študentom podali ključna orodja in znanja za ravnanje z denarjem, o svojih izkušnjah pa bodo pisali na tudi blogu programa www.denarnimaidej.com. Program Denar nima idej je nastal pod okriljem Študentske organizacije Slovenije, skupaj s Tino Puncer, svetovalko za osebne finance, iniciator in sponzor projekta pa je družba MasterCard.

Več informacij o programu, novostih in priporočilih za ravnanje z denarjem najdete na blogu programa Denar nima idej, www.denarnimaidej.com,  ter  Facebook strani www.facebook.com/Denarnimaidej.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.