Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Metallico se je slišalo tudi v Slovenijo

V nedeljo, 13.5.2012, je v Vidmu (italijansko Udinah) nastopila legendarna heavy metal skupina Metallica, ki trenutno nastopa v evropskih mestih v okviru Black album turneje in to v svoji originalni zasedbi, seveda brez tragično preminulega basista Cliffa Burtona, ki ga danes nadomešča Robert Trujillo.

Metallica je poznana predvsem po svojem stilu, ki ga ohranjajo že vse od začetka pa do zadnjega albuma izpred nekaj let. Pevec in ritem kitarist James Hetfield, solo kitarist Kirk Hammet in bobnar Lars Ulrich ter zdajšnji basist Robert Trujillo danes sestavljajo skupino, ki je v zgodovini heavy metal in tudi ostalih zvrsteh metal glasbe postavila nove smernice in tako zaznamovala razvoj glasbe. Še danes velja za enega največjih bendov v zgodovini in so vzor mnogim glasbenikom po vsem svetu.

Metallica koncert

Black album, velikokrat imenovan tudi Metallica, je bil izdan leta 1991 in je njihov najuspešnejši album, prodan v več kot 25 milijonih
izvodih, ter prejemnik številnih nagrad, tudi 15-krat platinast. Na njem so številne uspešnice, kot so Enter Sandman, The Unforgiven,
Nothing Else Matters in Sad but True. Na turneji so odigrali celoten album v obratnem zaporedju in pa tudi nekaj najboljših skladb, npr. One, Master of Puppets, Battery, Seek & Destroy, tako da so njihovi oboževalci lahko slišali vse največje uspešnice, ki so se uvrstile na vrh lestvic poslušanosti in pobrale številne nagrade po svetu. Kljub vsem uspehom pa skupina še vedno aktivno ustvarja glasbo, saj so zadnji album Death Magnetic, ki je že deveti po vrsti, izdali leta 2008. Povedali pa so tudi, da pripravljajo že nov album.

Metallica Italija

Stadion Friuli je bil skorajda nabito poln, skupina pa je še vedno v zelo dobri kondiciji in nastopajo, kot bi jih gledali pred dvajsetimi leti.

Tekst: Julij Koporec
Foto: Simone Di Luca