Mednarodni dan mladine

Študenti predstavljajo približno četrtino populacije mladih.

Danes je Mednarodni dan mladine, ki ga je leta 1999 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. V Sloveniji študenti predstavljajo približno četrtino populacije mladih med 15. in 29. letom in se ob tem soočajo z velikimi pritiski, ki se nanašajo na njihov status, kateri jim omogoča socialno dimenzijo visokošolskega izobraževanja.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva mladih je »Trajnost – naš izziv in prihodnost«, ki ga študentski del mladinske populacije vidi predvsem kot trajnostni razvoj v »družbo znanja«. Vendar pa je po mnenju Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) »družba znanja« še zelo daleč, saj država na vsak način poskuša omejevati socialne pravice študentski populaciji. Začelo se je že lani s spremembo zdravstvene zakonodaje, ko so študenti nad 26 let ostali brez zdravstvenega zavarovanja, sledilo je zvišanje cen študentske prehrane, kronično ostaja pomanjkanje študentskih postelj, nezadostna in neustrezna štipendijska politika ter nenazadnje tudi naraščajoča brezposelnost mladih.

Ravno brezposelnost mladih je področje, s katerim se ŠOS intenzivno ukvarja že dve leti preko projektne skupine KAJPAMI. Tako bo jeseni skupaj z Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Zavodom za zaposlovanje izvedel projekt »Absolvent – aktiviraj in zaposli se!«, ki bo omogočil 600 subvencioniranih zaposlitev mladim diplomantom v naslednjih dveh letih.

Danijel Bandelj, predsednik Študentske organizacije Slovenije: »Država, ki želi ustvarjati »družbo znanja« oz. družbo, ki bo znala svoj razvoj načrtovati na naravi in vsem nam prijazen način, mora predvsem povečati vlaganja v inovacije in znanje ter zagotoviti več javnih sredstev na področjih kot so visoko šolstvo, znanost, nove tehnologije in raziskave. Prav večja podpora tem področjem, ki so ključna za naš prihodnji razvoj, je za Slovenijo že (pre)dolgo le velik izziv. Izziv, za katerega upamo, da bo kmalu postal realnost.«Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.