Massive Attack v Križankah

V èetrtek, 10. julija 2008, so v ljubljanskih Kri¾ankah konèno gostili ¾e dolgo napovedane in dan prej razprodane kultne bristolske trip-hoperje Massive Attack.

Od leta 1990, ko so pravzaprav postavili temelje za novo zvoèno fuzijo med hip-hopom, dubom in psihedelièno produkcijo, imenovano trip-hop, pa vse do danes so osvojili ušesa številnih ljubiteljev alternativne glasbene produkcije razliènih ¾anrov in si tako ustvarili zavidljiv krog zvestih poslušalcev. Zato tudi masiven obisk v Kri¾ankah prav niè ne preseneèa, še posebej zato, ker so v Sloveniji nastopili prviè.

Pred Kri¾ankami je okoli pol osme ure postopalo ¾e kar nekaj obiskovalcev koncerta, vmes pa tudi vsaj za en šolski razred tistih, ki so upali, da bodo lahko kako vstopnico kupili na licu mesta. Razoèaranje prenekaterih, ko so videli napis ‘razprodano’ je bilo oèitno, a mnoge od teh to še ni povsem odvrnilo. Na proèelju so vztrajali z napisi ‘kupim vstopnico’ oz. celo ‘kupim 3 vstopnice’, takih, ki bi v rokah nosili napis ‘prodam vstopnice’ pa ¾al ni bilo videti. Gneèa, ki se je pojavila uro kasneje, ni prinesla tola¾be, da bo zaradi omejitve števila prodanih vstopnic koncert moè spremljati udobno, saj se je vrsta vlekla skoraj do srednje glasbene in baletne šole. A to še ni povzroèilo najveè razoèaranja. Le-to je namreè povzroèila  procedura vstopanja na prizorišèe – en vhod za tisoèe prišlekov od vsepovsod, denimo iz Italije, Hrvaške in celo Srbije, ki so zaradi èakanja v vrsti zamudili vsaj pol ure koncerta. Kar pa je bila ¾e skoraj tretjina celotnega nastopa.

Zaradi fotografiranja sem se tudi sama znašla med zamudniki nastopa Massive Attack, ki jih poslušam ¾e od njihovega prvega albuma, Blue Lines, in sem bila torej kot ‘fenica’ precej neprijetno preseneèna, ker smo škljocati smeli le od skrajne strani odra, ki v Kri¾ankah ni majhen, in zgolj prve 3 skladbe. Razumem, da imajo izvajalci svoje zahteve, ki jih je paè treba spoštovati. Èetrtkov koncertni »fotosession« ni zadovoljil niti fotoreporterjev s teleobjektivi in so obiskovalci v prvi vrsti domov zagotovo odšli z lepšimi posnetki na svojih mobitelih.

Kakorkoli ¾e, ko smo z dolgimi nosovi morali odnesti foto opremo s prizorišèa, smo èakali še vsaj 20 minut, da smo le-to lahko varno shranili v press-center, in mimo je bilo ¾e najmanj pol koncerta, ko sem se le lahko spet vrnili v notranjost avditorija. Komur je to paè uspelo. Do takrat je namreè tam nastala ¾e tako nepopisna gneèa, da sem s pomikanjem po obrobju le-te dobila zgolj be¾en vtis o, po pripovedovanju sodeè povsem zadovoljujoèem, a spet ne »gate parajoèem« nastopu.

Frontmana oz. obe glavi sicer številènejše ekipe razliènih vrhunskih glasbenikov in vokalistov, Robert Del Naja a.k.a. 3D ter Grantley Marshall a.k.a. Daddy G, sta poleg svojih vokalov na brezhibno kolizijo zvokov dveh bobnarjev, klaviaturista, kitarista, basista, in še nekaj èlanov »masivne posadke« za raèunalniki, seveda prispevala tudi zvoèno manipuliranje, je bil pa 3D na odru precej bolje razpolo¾en in aktiven in je celo kontaktiral s publiko, kar Massive Attack nimajo ravno v navadi. Za njihove nastope je bolj znaèilna vizualna podoba, s katero ustvarijo posebno hipnotièno atmosfero. Tokrat so poleg fantastiènih abstraktnih vizualij postregli s politièno in dru¾beno anga¾iranimi sporoèili, ki so se tudi v slovenšèini izpisovali na velikem displayu za nastopajoèimi. Citati številnih znanih revolucionarjev niso naredili pretirano moènega vtisa, saj je bilo po mnenju nekaterih mojih kolegov vse skupaj ¾e rahlo patetièno.

A pustimo osebna mnenja ob strani. Na odru se je pojavila tudi Stephanie Dorsen, ki je odpela zdaj ¾e tudi kultno skladbo »Teardrop« s še enega njihovega nepozabnega albuma Mezzanine iz leta 1998, a ni dosegla efekta Elizabeth Frazer, ki je ta komad pela v originalu. Stephanie je ameriška glasbenica, ki sodeluje pri pravkar nastajajoèem novem albumu, je pa zato na odru Kri¾ank mnogo bolj navdušila izjemna vokalistka Yolanda Quartey. Napovedani gost preseneèenja, za katerega se je nekaj èasa šušljalo, da bo to celo sam Tricky, s katerim so ‘Masivci’ v 80.-ih tvorili soundsystem ekipo The Wild Bunch, je bil Horace »Sleepy« Andy, legendarni in še vedno izvrstno zveneèi reggae vokalist, s katerim so pred leti prav tako veliko sodelovali in ustvarili nekaj nepozabnih komadov.

Massive Attack so na ljubljanskem koncertu torej kljub vsemu zvoèno uprizorili skoraj popolno retrospektivo dosedanjega dela ter seveda najbolj navdušili ravno s hiti kot so ¾e omenjeni Teardrop, Angel, Unfinished Sympathy, Inertia Creeps, Safe From Harm ter seveda Carma Coma. Kljub slovesu Kri¾ank kot akustièno enega najboljših avditorijev pri nas pa ne bi imeli niè proti, èe bi se vse skupaj odvilo na veèjem oz. na vsaj za spoznanje bolj odprtem prizorišèu.

Piše: Maruša BertonceljKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.