Manj mest za izreden študij

V študijskem letu 2007/2008 bo vpisnih mest za izredni študij manj kot lani, je povedal minister za visoko šolstvo.

Vlada je sprejela sklep o razmestitvi dodiplomskih študijskih programov v študijskem letu 2007/2008 na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na samostojnih visokošolskih zavodih. Dala pa je tudi soglasje k vsebini razpisa za vpis. Vpisnih mest za izredni študij bo manj kot lani, je na novinarski konferenci po seji dejal minister za visoko šolstvo Jure Zupan.

Za študijsko leto 2007/08 bo skupno razpisanih 24.874 vpisnih mest, od tega 17.559 za redni študij, 7315 pa za izrednega. Za redni študij bo razpisanih 522 mest več kot lani, za izrednega pa 664 manj, je dejal Zupan. Po njegovih besedah je razmerje med številom mest za redni in izredni študij 70 proti 30. Lani je bilo to razmerje 68 proti 32.

Po Zupanovih besedah bo v študijskem letu 2007/08 skupno razpisanih 269 programov. Med njimi je 101 bolonjski program, kar predstavlja dobrih 37 odstotkov študijskih programov na prvi stopnji.

Zupan je na novinarsko vprašanje povedal, da je usklajevanje o številu vpisnih mest potekalo z vsemi univerzami, tudi z ljubljansko. S to so po njegovih besedah uskladili vse razen glede Fakultete za družbene vede, na kateri je odobrenih manj vpisnih mest, kot je želela univerza.

Prvič so v tem razpisu tudi štirje visokošolski zavodi, ki so koncesijo prejeli decembra lani. To so Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice, Evropska pravna fakulteta Nova Gorica, Fakulteta za uporabne družbene študije Nova Gorica in Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije Celje. Skupno je za študij na teh fakultetah razpisanih 560 mest, in sicer 280 mest za redni in prav toliko mest za izredni študij. Za ta mesta so se po Zupanovih besedah odločili v želji po večji konkurenčnosti in regionalizaciji.

Ministrstvo svoj predlog tako za število vpisnih mest kot za njihovo razporeditev po študijskih področjih med drugim utemeljuje s podatki o dejanskem vpisu v študijskem letu 2006/07. Iz teh je razvidno, da je bilo za kandidate, ki so se v visoko šolstvo vpisovali prvič, vpisnih mest dovolj.

Prvič vpisanih kandidatov za redni študij je bilo približno toliko, kot je bilo razpisanih mest, za izredni študij pa je zasedenih le 60,2 odstotka razpisanih mest. To pomeni, da bo, upoštevajoč tudi zmanjšanje vpisne generacije, zadostovalo nekoliko manjše število mest v študijskem letu 2007/08 za vse zainteresirane kandidate, menijo na ministrstvu. (STA, 24UR)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.