Malo delo – pametna stvar

Malo delo zakon

Pozdravljeni!
 
Novi zakon o študentskem delu je edina (poleg zakona ZPIZ-2)  pametna stvar, ki je prišla iz rok te vlade.
Absolutno ga podpiram. Po sedanjem so se s15% šopirili študentski servisi in v zameno nudili "kvazi" žure, saj od posredovanja napotnic niso naredili ničesar. Na trgu je dela kolikor ga pač je in sedaj se napotnice preprodajajo nezaposlenim in upokojencem. Delodajalci pa veselo izloriščajo poceni delovno silo, jo včasih niti ne plačajo in od nezaposlenih in upokojencev zahtevajo študentske napotnice. Najbrž se vsi strinjate, da stara mama ne bo nosila omar pri selitvah, da nezaposlen gradbeni delavec ne bo stregel za šankom in da računalniško programiranje ne bo opravljala gospodinja. Vsak bo pač kandidiral za delo, primerno njegovemu znanju, izkušnjam in zahtevnosti. Razlika je samo v tem, da bo pridobil delo na podlagi pogodbe o delu in ne na podlagi študentske napotnice. S tem se ne ukinja možnost zaslužka, ampak se samo regulira izkoriščevalsko najemanje poceni delovne sile.
Obrazložitev! Delodajalec bo moral vsako delo prijaviti in sicer s pogodbo o delu. V njej bo navedel koga najema za delo in v kolikor bodo to nezaposleni, jih bo moral po določenem obdobju zaposliti redno. To je v primeru, ko bo narava zaposlitve stalna in ne sezonska. V primeru upokojencev, bo moral upokojenec zamrzniti prejemanje pokojnine v primeru, da bo delo opravljal daljši čas in se bo moral pač odločiti ali zaposliti upokojenca, ki se aktivira ali pa zaposliti mladega delavca ali celo nezaposlenega.
Prednost je pri študentskem delu, kjer ni omejitve glede števila delovnih ur. Študent lahko izpolni kvoto ur, ne glede ali dela strnjeno več mesecev ali občasno priložnostno. Tu se pomembno razlikuje od nezaposlenih in upokojencev. Kvota je nastavljena zelo visoko. Manj kot 5% študentom, bi omejili število opravljenih ur. Vprašajmo se ali so to res študentje? Ali delajo ker jih nihče ne zaposli, ali prodajajo napotnice? 
Hkrati bodo študentje po pogodbi o malem delu vsaj malo socialno zavarovani, delo se jim bo štelo v pokojninsko dobo,izkušnje se jim bodo upoštevale pri nadaljni zaposlitvi, tako doma kot v tujini. Do sedaj se jim študentsko delo ni upoštevalo saj ga v tujini ne poznajo.
Delodajalec bo moral plačati nekaj višje prispevke kot dosedanjih 15 % vendar ne bo delavec dobil nič manj, cena dela je namreč odvisna od zahtevnosti dela in od ponudbe in povpraševanja.
Logično je, da se tega zakona najbolj branijo študentski servisi, saj so zelo lepo cveteli in si kupovali razne nepremičnine in premičnine. Po novem zakonu se del sredstev namenja tudi za štipendije.
V glavnem podprimo zakon, ki je eden redkih, ki bodo pozitivno vplivali tako na status študenta, kot na število brezposelnih. Poglejte samo primere, ko študentje na univerzah, birojih,odvetniških pisarnah,pa tudi prodajalnah po več let uspešno delajo se izobrazijo, pridobijo izkušnje, ko pa zaključijo študij, kar na enkrat za dotedanjega delodajalca niso več zanimivi in namesto, da bi se zaposlili ostanejo nezaposleni, delodajalec pa najame novega študenta, ker mu sedanji zakon to omogoča. Po novem pa razlika ne bo tako velika v obdavčitvi in bo vsak pameten delodajalec preračunal ali se mu splača uvajati novega delavca ali je bolje zaposliti pri njemu že vpeljanega delavca, kateri samo pridobi status redno zaposlenega.
Še enkrat! Podpiram zakon!
 
Pozdrav Janez Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.