Mahala Rai Banda v Križankah

Pretekli četrtek se je v ljubljanskih Križankah odvijal pravi romski glasbeni spektakel, dogodila sta se namreč kar dva koncerta priznanih romskih skupin, romunske Mahala Rai Bande in domače Šukar.

Skupina Šukar je poznana po svojih romskih ritmih, vendar jo od ostalih romskih skupin loči prav ena posebnost, če jo poimenujemo po romsko, vsi člani so gadžo. Kaj to pomeni? Nihče iz skupine ni Rom. Vendar bi vam marsikdo rekel, da je njihova glasba tako pristna in da znajo zaigrati kaj celo bolje od pravih Romov. Vidi se, da to glasbo ljubijo iz srca in četudi niso pripadniki, jo želijo širiti in približati ljudem.
Ob njihovem začetku, se je vse zdelo, kot da bo to eden tistih tipičnih koncertov na Slovenskem, ko se vsi držijo bolj zadaj in ne pokažejo pretiranega navdušenja. Vse se je kaj hitro spremenilo, saj je ritem glasbe spravil na noge najprej majhnega dečka in pravo romsko plesalko. Ob dodatni najavi glavnega pevca Igorja Misdarisa, da so oni »le posamezni strelci in da prava altilerija še prihaja«, pa so na noge postavili tudi preostali del Križank. Spodnji prostor se je kaj hitro zapolnil in plesali so vsi: mladi in stari, moški in ženske.
Po krajši pavzi so na oder prišle zvezde večera – Mahala Rai Banda, romska skupina, ki je tako prepoznavna kot Gypsi Kings. V svojo tipično romsko glasbo so dodali tudi nekaj populističnih izrazov in ritmov, tako da se mogoče sliši kanček bolj ‘evropsko’. Z dobro pokritostjo trobent, tub in saksofona pa nastane ena zanimiva mešanica tonov, ki spravi v miganje vsakogar.
Koncert so začeli, kot so že napovedali Šukar, altileristično. Vse je postalo glasno in ritmi so poplavili celotno Ljubljano. Ne da so ljudje plesali pod odrom, dva srečneža sta lahko celo na odru, to sta bila že prej omenjen deček, ki je navdušil s svojim občutkom za ritem tudi skupino in romska plesalka Mojca Rakipov. V svoj koncert pa so želeli vključiti tudi občinstvo, ko so jih učili kratkih besedil in jim ponujali mikrofone. Ob koncu so tako vsi skakali in za trenutek se je zazdelo, kot da Križanke ne bodo več dolgo stale, vendar so obstale in priklicale Mahala Rai Bando nazaj, na poslednjo skladbo.

Oba koncerta sta uspela in očitno imamo v Sloveniji še neki tistih romskih prvin, konec koncev vsi izhajamo iz podobnega dela Azije. Romski ritmi so premagali vse stereotipe in verjetno je to tisti most med nami, ko se lahko združimo v eno, ne glede na našo pripadnost.

 
Foto: Sara Erjavec Tekavec
Tekst: Sebastian DovčKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.