Lokalne volitve 2006

Glede na rezultate vzporednih volitev je v Ljubljani zmagal neodvisni kandidat Zoran Janković, ki je prejel 67,2 odstotka. Mariboru pa se očitno obeta drugi krog med kandidatom Pivcem in Kanglerjem.

Glede na rezultate vzporednih volitev je v Ljubljani zmagal neodvisni kandidat Zoran Janković, ki je prejel 67,2 odstotka. Sledi mu France Arhar, ki je kandidiral s podporo Zbora za Ljubljano in pomladnih strank, s 16,2 odstotki.Janković je po rezultatu vzporednih volitev dejal, da je pričakoval zmago v prvem krogu, vendar je presenečen nad razliko med seboj in drugo uvrščenim kandidatom Arharjem. Neuradni novi ljubljanski župan je še dejal, da so očitno Ljubljančani spregledali umazano igro med volilno kampanjo. Ob tem je poudaril, da umazana kampanja nima rezultatov. Na vprašanje, kaj bo prva stvar, ki jo bo storil, Janković ni želel odgovoriti. 

France Arhar je ob objavi rezultatov vzporednih volitev čestital Jankoviću. Na vprašanje, ali je razočaran nad rezultatom, pa je dejal, da ne sme biti, saj je to volja volivcev, ki ”imajo drugačne vrednote”, kot jih je sam zagovarjal. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so oddali glas zanj in dejal, da se po drugem poskusu vstopa v politiko, vrača k svoji karieri v gospodarstvu.

Danica Simšič, ki se je za županski stolček Ljubljane potegovala v drugo, je po rezultatih vzporednih volitev prejela le 6,9 odstotka glasov. Na vprašanje, kaj naj bi bili razlogi za slab rezultat, je dejala, da bo o tem treba še premisliti. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so zanjo glasovali. “Pričakovala sem drugi krog, ampak Janković je zmagal v prvem. Iskrene čestitke in uspešno delo mu želim,” je povedala Simšičeva. Na vprašanje 24UR, kaj bo počela v prihodnje, je povedala, da si bo najprej oddahnila. “Potem pa bom počela stvari, ki jih znam zelo dobro delati,” je povedala Simšičeva.
Predsednik LDS Jelko Kacin je slab rezultat njihovega kandidata Jožefa Kuniča v Ljubljani – prejel naj bi le 1,4 odstotka glasov – komentiral kot delne rezultate, ki se odražajo položaja stranke v celotni državi. Opozoril je, da je treba pogledati rezultate volitev po celi državi, da bi lahko komentirali položaj stranke v državi. Kljub temu Kacin ostaja optimističen, saj je prepričan, da LDS ostaja najmočnejša opozicijska stranka.

Mariboru pa se očitno obeta drugi krog. županski kandidat Gregor Pivec (neodvisni kandidat, ki so ga podprle SDS, NSi in Lista Maribor naš dom) je glede na vzporedne volitve prejel 28,5 odstotka, Franc Kangler (Slovenska ljudska stranka) pa 22,1 odstotka.V Mariboru naj bi se tako najbolje odrezal Pivec, ki je ob oddaji glasovnice dejal, da upa, da se bo uvrstil v drugi krog. O tem, kdo naj bi bil njegov sotekmovalec, ni želel ugibati. Dejal je, da to izbiro prepušča volivcem. Volilno kampanjo v štajerski prestolnici pa je ocenil za korektno ter dodal, da sam ni doživel nobenih neprijetnosti od drugih kandidatov.

Na drugi krog je računal tudi Kangler, ki je ob prihodu na volišče povedal, da upa, da bo drugi krog zagotovo “zelo zanimiv in pester”. Kanglerja, ki je imel tudi podporo SNS, Stranke mladih Slovenije, Mladih Maribora in Liste upokojencev Maribor, je volilno kampanjo ocenil kot “zelo korektno”. Po njegovih besedah je Maribor pokazal, da v mestu znajo spoštovati drug drugega.Dosedanji mariborski župan, kandidat SD, Boris Sovič, ki je glede na vzporedne volitve prejel 16,4 odstotka glasov, je upal, da se bodo volivci odločili za tiste ljudi, ki bodo prispevali k razvoju mesta. Po njegovih besedah je bila volilna kampanja “zelo intenzivna in letos še posebej barvita”, kot je to običajno tudi drugod po svetu, pa so pomembno vlogo odigrali mediji.
“Res pa je, da je bilo nekaj razlik med kandidati, ker so nekateri imeli vtis, da je mogoče iti v kampanjo, ne da imaš program,” je poudaril Sovič. Ob tem je izrazil mnenje, da je SD Mariborčanom ponudila dober volilni program.

Boris Sovič je sicer velik poraženec lokalnih volitev v Mariboru. Premagal ga je celo ”politični začetnik” Stojan Auer, ki je glede na rezultate vzporednih volitev prejel 17,9 odstotka glasov. Nad zelo dobrim rezultatom je bil zelo zadovoljen. “Lahko rečem, da smo zmagovalci letošnjih volitev,” je povedal za 24UR.

Po neuradnih rezultatih naj bi v Celju zmagal dosedanji župan, Bojan Šrot (SLS). “V Celju, kjer je kandidat očitno zmagal že v prvem krogu, je volilni izid, kot kaže, povezan z razvojem mesta, ki je v zadnjih nekaj letih zelo napredovalo,” je v studiu 24UR povedal politični analitik Bernard Nežmah, ki je menil tudi, da je Celje v zadnjih nekaj letih tekmovalo tudi z Ljubljano.
“To je lepo priznanje meni in ekipi, ki je delala v zadnjih osmih letih,” je za 24ur.com povedal celjski župan Šrot. “Z Ljubljano, ki je vendarle prestolnica, ne moremo tekmovati, tekmujemo pa na primer z Mariborom, zlasti pa s primerljivo veliki evropskimi mesti,” je še povedal Šrot.V Kopru je po neuradnih rezultatih z veliko večino – dobil je kar 82,35 odstotka glasov – zmagal dosedanji župan Boris Popovič (Koper je naš).
Na Ptuju je po neuradnih izidih slavil Štefan Čelan (LDS). Prvi neuradni rezultati volitev pa so pokazali, da se je večina volivcev tudi v Velenju odločila za zdajšnjega župana Srečka Meha (SD).

Neuradni rezultati volitev kažejo, da se bosta v Murski Soboti v drugem krogu pomerila dosedanji župan Anton Štihec (SDS, NSi, SLS, DeSUS, AS) in Andrej Gerenčer (LDS). Tudi Novi Gorici se obeta ponovni boj. Za novogoriški županski stolček naj bi se potegovala Črtomir Špacapan (LDS) in dosedanji župan Mirko Brulc (SD), ki sta zelo izenačena. Prvi je dobil 39,78, drugi pa 37,33 odstotka glasov.
Predvolilna afera spodbudila drugi krog?
V Tržiču bo po neuradnih podatkih drugi krog. Dosedanji župan Pavel Rupar (SDS), ki se je pred volitvami zapletel v afero s stanovanji in domnevno ljubico, naj bi prejel 49,07 odstotka glasov. V drugem krogu naj bi se pomeril z Borutom Sajovicem (LDS), ki je po neuradnih rezultatih dobil 34,75 odstotka glasov. (24ur)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.