Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Latino afriški ritmi navdušili slovensko publiko

Včeraj smo v okviru festivala Druga godba bili priče dvem vrhunskim koncertom. Tanzanijska osemčlanska skupina Jagwa music so publiko v Kinu Šiška navdušili s hitrimi in plesnimi ritmi, medtem ko so Aurelio & The Garifuna soul band pričarali, na trenutke že kar čarobno, latino melodijo Hondurasa.

Včerajšnji koncert Jagwe music nas je z glasbo imenovano mchiruku popeljal na ulice tanzanijskega glavnega mesta Dar Es Salaam. Mešanica tradicionalnih tolkal zaramo, klaviatur casio in drugih afriških inštrumentov je Kino Šiška dvignila na noge. Izjemen vokal in še izjemnejša plesalka sta na odru uprizorila energično in razgibano predstavo s komičnimi, akrobatskimi in tudi seksualnimi elementi. Pesmi Jagwa music govorijo predvsem o socialni in vsakdanji življenski tematiki. Od težaškega življenja na tanzanijskih ulicah, revščini, drogah in alkoholu do nezvestih ljubic in sporov s sorodniki. Kljub petju v swahiliju, jeziku, ki ga govorijo v Tanzaniji, je osemčlanska skupina vzpostavila kontakt s slovensko publiko, ki je ob hitrih ritmih in energičnem nastopu tudi sama zaplesala.

Po krajšem odmoru pa se je večer še kar nadaljeval. Na odru Kina Šiška so Aurelio & The Garifuna soul band ogreto publiko popeljali v Honduras, med glasbo ljudstva Garifuna. Karizmatični pevec Aurelio Martinez preko glasbe pripoveduje zgodbo ljudstva Garifune, od samih začetkov, ko so bili kot sužnji iz Afrike odpeljani na Karibsko otočje do današnje socialne problematike, s katero se ljudstvo srečuje. Aurelio sodeluje tudi v humanitarnih vodah, kjer skupaj z UNESCOM želi zaščititi pripadnike ljudstva Garifuna.  Da je glasba medij, kjer se srečajo različne kulture, tradicionalni in moderni inštrumenti, jezik in čustva mnogih ljudi, so včeraj dokazali prav Aurelio &The Garifuna soul band.

28.mednarodni festival Druga godba ponovno ni razočaral s programom in izborom glasbenikov, slovenska publika pa je dokazala raznolikost glasbenih okusov.

Tekst: Aleksandra Gačić