Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Kyuss Lives in Carnaval gostovali v Kinu Šiška

V ponedeljek so v naši prestolnici, natančneje v Kinu Šiška gostovali američani Kyuss Lives skupaj z domačimi Carnaval. Kyuss predstavljajo legende ameriškega stoner rocka, katerega mešajo s pristnimi puščavskimi ritmi in melodijami .

Zgodovina sega v leto 1987 ko so band ustanovili Brant Bjork (bobni),  Josh Homme (kitara),  John Garcia (vokal)  in Chris Cockrell (bass), kasneje  sta vlogo basista prevzela Nick Oliveri in Scott Reader. Prvotno ime skupine je bilo Sons of Kyuss katerega pa so po izdaji prvega Epja skrajšali v Kyuss. Skupina je izdala  4 studijske albume ( Wretch, Blues for the Red sun, Welcome to the Sky Valley in And the circus leaves town ). Do svojega razpada ki je napočil leta 1996 je band zamenjal par postav.  Leta 2010 so se Kyuss ponovno zbrali,  tokrat brez kitarista Josh Homma, in si nadeli ime Kyuss lives.  Trenutna postava vsebuje originalnega vokalista Johna Garcio, bobnarja Brant Bjorka , kitarista Bruna Feverija in basista Billy Cordell.

Kyuss koncert Kino Šiška

Carnaval so slovenski glasbeni presežek, ki so tokrat v sklopu promocije odličnega novega albuma »Tennis Football Basketball » nastopili pred Kyuss.  Dogodek so otvorili okrog devete ure zvečer in pred oder privabili zajetno množico ljudi. Kljub oslabljeni postavi zvočna slika ni trpela posledic,  skupina je profesionalno predstavila aktualne skladbe ter delček popolnoma svežega materiala. Malenkost so jih tonski mojstri stišali, namreč live mix Kyuss je bil precej glasnejši. To je v bistvu tudi edina stvar ki me je zmotila ob samem nastopu Carnaval, pa še to ni bila njihova krivda.

Kyuss koncert

Po kratkem premoru so oder zasedli Kyuss , ki so svojo špuro otvorili s komadom Hurricane. Ob prihodu skupine na oder mi je za trenutek zastal dih, dušo pa so prepojile v fuzz zapacane puščavske melodije. Na koncert sem namreč šel z dvomi , saj skupini manjka Josh Homme na kitari (za mnoge poleg Garcije glavna ikona Kyuss) a so bili vsi pomisleki odveč.  Bruno je več kot odlično nadomestil Josha . Pohvaliti je treba tudi basista ki je čez cel koncert blestel.  Zvočna podoba je od časa do časa malce nihala, včasih je prišlo do malce preveč umazanosti na strani kitar, a to je v bistvu stoner koncert in takih reči ni ravno za očitati. So pa bili zopet črna ovca varnostniki , ki so neprijetno izstopali s svojimi nepotrebnimi reakcijami.  Pohvaliti gre tudi setlisto skupine, ki je postregla s samimi Kyuss hiti in pa tudi vokal Johna Garcie, ki je letom navkljub še vedno tak kor mora biti. Prav tako si za bobni nebi mogel predstavljati nikogar drugega kot Brant Bjorka.  Po približno polovici setliste so se odpravili z odra, kar je povzročilo dretje publike v stilu »we want more« in Kyuss so se vrnili na oder z nasmeškom in odžgali še preostanek. Najbolj so se mi v spomin vtisnilni komadi kot so One inch man, Whitewater, Gardenia, Freedom Run in El rodeo. Celoten večer je bil čista desetka .

Tekst: Urban Merhar
Foto: Anja Ivanovič