Kulturni evro ali Nekulturni evro?

Kino Šiška je z današnjim dnem štartal s projektom “Kulturni Evro”. S projektom naj bi se omejilo “zastonjkarje” in “wannabe-VIP” goste koncertov, a žal so se zadeve lotili napačno.

Danes me je v “inboxu” pričakala ena od mnogih potrditev akreditacij s strani Kina Šiška. Vendar je ta prvič imela pripisan tudi zanimiv stavek “Ob prevzemu akreditacije vas bomo prosili za obvezni prispevek v višini dveh evrov za Skladi za kulturni evro.” Zraven nje sem tudi takoj dobil povabilo na protest novinarjev.

OK, najprej sem pomislil, da gre za izjemo in bomo pač s sodelovanjem na tem koncertu podprli neko dobrodelno zadevo. Nimam nič proti, navsezadnje smo tudi preko portala objavili že nešteto brezplačnih bannerjev za Unicef in druge dobrodelne ustanove, verjetno v celotni zgodovini portala od leta 2005 nismo odklonili niti enega takšnega sodelovanja.

Nato pa je sledil šok. Novinarji in fotografi so me obvestili, da bo to zdaj praksa na vseh koncertih. Torej – medij bo moral plačevati, zato da naredi organizatorju reklamo z reportažami in fotogalerijami?! Spet ena od stvari, ki se jo verjetno lahko spomnijo samo v naši državi – plačuješ, zato da lahko zastonj delaš.

Kot verjetno ve vsak otrok – v tujini organizatorji plačujejo medijem in jim skušajo na vsak način ugoditi, zato da te organizirajo medijsko pokrivanje dogodkov (in jim s tem posledično naredijo dobro reklamo – ne samo organizatorjem, pač pa tudi lokaciji koncerta in nastopajočim). Zanimivo je, da smo tudi sami – kot manjši medij – vedno bili deležni veliko večjega spoštovanja s strani največjih tujih organizacij, medtem ko se v Sloveniji pogosto počutimo, kot da smo mi in naši uporabniki povsem odveč. Važno, da se prodajo karte po 30eur, za zadovoljstvo obiskovalcev pa je organizatorjem vseeno.

Ja saj vem – bo kdo rekel “kaj se bunijo, saj je samo 2eur”. Problem je ravno v tem – kaj se želi s tem doseči? Je resno cilj omejitev “zastonjkarjev” in “wannabe-VIPovcev”, ki se na vsak dogodek uštulijo z zastonj karto in dobijo zastonj pijačo? Če pomislimo, da so (ironično) to ponavadi ravno tisti najpremožnejši, se je za vprašati – kdo točno meni, da se bo z 2eur njih kakorkoli omejilo? Je to dejansko logika zdravo razmišljujočega človeka?

Naslednje vprašanje – komu 2eur dejansko lahko spremenita odločitev o odhodu na koncert? Neprofitnim medijem, študentom in revnejšem sloju. In to so tudi edini ljudje, ki so z uvedbo Kulturnega evra kaznovani. Alternativni mediji odpadejo, ravno tako pa vsi novinarji in fotografi, ki to delajo zastonj, iz svojega lastnega užitka in za zadovoljstvo uporabnikov.

Na Infosceni smo od otvoritve Kino Šiška do danes objavili preko 145 fotogalerij (ter zraven še ogromno reportaž). Iskreno povedano – ne vem, če bi naši bralci lahko videli katerokoli od njih, v kolikor bi Kulturni evro obveljal že prej.

In iskreno povedano – ne vem kako bo v prihodnje. Namesto, da bi kulturne ustanove podpirale mlade umetnike, so jih začele zatirati. Kulturni evro pa je tako že v štartu postal nekulturni evro.

Drage kulturne ustanove in organizatorji dogodkov – prosimo vas, da ne razmišljate v podobni smeri. Mi vam ZASTONJ delamo reklamo, nam resnično želite še zaračunati za to?

Resnično oškodovani bodo tako samo uporabniki, saj gre vse v smeri, da si bodo poročanje z dogodkov lahko privoščili samo še tisti, ki potem glasbene reportaže objavijo med novico o levi joški Paris Hilton in novem pijanskem podvigu Justina Bieberja. To se žal prodaja. Kar pa ne pomeni, da se bomo vsi mediji priklonili temu trendu. Raje zapremo portal kot pa prodajamo rumeni tisk.

Damir Vidan
Odgovorni urednik portala

p.s.: Da se razumemo – za takšne in drugačne guest liste nima noben nič proti, če uvedete plačila. Ali pa jih enostavno ukinite, če so tako moteče. Enaka rešitev obstaja za akreditacije – omejite jih. Ampak se vnaprej odločite – od koga potrebujete zastonj reklamo in komu ste za to pripravljeni dati akreditacijo v zameno. Easy as that. Zahtevati brezplačno reklamo in nato zavračati akreditacije je namreč nehigienično – pa to ne leti na Kino Šiška, ker so oni eni redkih, ki se držijo dogovorov.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.