Konferenca o zasebnem in javnem visokem šolstvu

Študentska organizacija Slovenija je skupaj s fundacijo Friedrich-Ebert-Stiftung organizirala četrto letno mednarodno konferenco o visokem šolstvu, ki je potekala 13. in 14. novembra v Podčetrtku. Gostje iz tujine in Slovenije so spregovorili o prepletanju zasebnega in javnega visokega šolstva

Na otvoritvi konference so sodelovali dr. Jozsef Györkös, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, dr. Rado Bohinc, predsednik Rektorske konference Republike Slovenije in rektor Univerze na Primorskem, Katja Šoba, predsednica Študentske organizacije Slovenije ter Ivana Jonjiæ Paučinac iz fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung. Strokovnjaki iz tujine (Kanada, Velika Britanija, Islandija, Kosovo) so predstavili različne poglede na privatizacijo in komercializacijo visokega šolstva.

Glavni poudarki, izpostavljeni na konferenci so bili: kakšne so razlike med zasebnim in javnim visokim šolstvom, tržne dejavnosti javnih visokošolskih institucij, premik javnih visokošolskih instituciji v smeri zasebnih (tržni elementi, način upravljanja …), kakšna regulacija je potrebna za kombiniranje javnega in zasebnega sistema visokega šolstva in za uresničevanje javnega interesa, kakšna je vloga zasebnega šolstva ter kako zagotavljati ravnotežje med izpolnjevanjem štirih različnih ključnih poslanstev visokega šolstva in hkratnimi pritiski iz okolja po večji učinkovitosti in kakovosti, sploh v obdobju, ko se od visokega šolstva zahteva vedno več.

Predstavitve sistema privatizacije v Kanadi, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike so pokazale negativne učinke privatizacije visokega šolstva ter nakazale način in obseg privatizacije visokega šolstva, ki bi še dopuščal kakovostno in dostopno javno šolstvo. Predstavljen je bil tudi primer privatizacije visokega šolstva na Kosovu in težave, s katerimi se soočajo zaradi neregulirane privatizacije.

Na konferenci je potekala tudi okrogla miza z gosti iz Slovenije, kjer so predstavniki javnih in zasebnih visokošolskih institucij, ministrstva in študentov predstavili poglede na težave in priložnosti, ki jih prinaša odpiranje visokošolskega prostora za zasebno visoko šolstvo. Potrdilo se je, da Slovenija potrebuje strategijo na tem področju ter da je pravilna regulacija še kako nujna.

Konferenca, kjer se je srečalo okoli sto udeležencev iz različnih skupin visokošolskih deležnikov, približno polovica iz tujine, je ponovno pomenila enega najkakovostnejših srečanj visokošolske sfere pri nas. Odprla pa je tudi številna vprašanja, o katerih bi želeli razpravljati tudi v prihodnje. ŠOS tako že razmišlja o organizaciji novega srečanja, kjer se bodo prav na pobudo študentov oz. študentske organizacije, odpirale nove visokošolske teme, zanimive za naš visokošolski prostor.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

AntiValentinovo

Podarjamo 2 vstopnici za koncert AntiValentinovo v Cvetličarni in album Eda Maajke "Put u plus"! Spodaj izpolnite svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kaj pravi Vojko V, ko mu v trgovini natehtajo 16dg mortadele namesto 15dg?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Mando Diao

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Mando Diao v Cvetličarni! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Iz katere države izvira band Mando Diao?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Halloween ft. Prezioso & Marvin

Podarjamo 3x1 vstopnico za Halloween v Cvetličarni, kjer boste obujali spomine z dvojcem Prezioso & Marvin. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki glasi: Navedi svoj najljubši komad dua Prezioso & Marvin.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Umek

Podarjamo 2 vstopnici za žur z Umekom, ki se bo 21.12. odvijal v Kurzschlussu. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki bi se ti ta večer pridružila!


Spremeni besedo.