Kocka je padla

Končna odločitev odgovornih in prve koristne informacije

Prišel je čas čakanja. Seveda so se mogli odgovorni odločiti, koga izmed prijavljenih bodo poslali in kam. Že na razgovoru so nam obljubili, da se bo definitivno za vsakogar našla možnost, ki mu bo ustrezala. Pa vendar me je to čakanje deloma ubijalo, kajti nisem mogla planirati svoje prihodnosti, dokler nisem vedela kaj in kako.

In je prišel dan, ko smo po mailu prejeli ‘končne rezultate. Jaz sem bila tisti dan cel dan zdoma in enkrat popolne me kliče kolega in pove, da je sprejet. Seveda ga nagonim pogledati, kako je z mano in mi odgovori, da je že pogledal in da sem sprejeta. Da piše pri Dunaju Tanja Skrlep. Ja pa kaj še. Malo je sicer priimek zgrešil. Meni nič jasno in se odločim odpovedati vse in pohitim domov, da vidim to čudo. Verjetno je dokaj jasno, da sem bila sprejeta. V tistem trenutku sem čutila veliko olajšanje, kajti uspelo mi uresničiti zadani cilj. No ja vsaj tako sem tedaj mislila.

Iz seznama sem pogledala kdo je še sprejet na isto univerzo in jima kar takoj poslala mail, da se povežemo. Punca mi je takoj odgovorila in zmenili smo se, da se dobimo in si po možnosti pomagamo, če ne drugače pa kakšno rečemo. Moram reči, da sta bila oba simpatična. Parček. In še danes ju smatram za dobra prijatelja.

Brez njiju bi bila verjetno brez zavarovanja, brez potrebnih obrazcev in izbranih predmetov. Vse sta imela naštudirano – kam, kaj, kako in kdaj. Zakaj me pa ponavadi ni zanimal.

Vsakemu, ki odide študirat v tujino svetujem, da se poveže z tistimi s katerimi bo kasneje študiral, vedno pa je koristno, da poiščete kontakt, ki so že doživeli to izkušnjo. Vedno se najdejo dobri nasveti, ki te malo lažje popeljejo čez tvojo pot v neznano. Moram reči, da je za veliko dosežkov, ki so nastali ob mojem študiju v tujini krivo to, da so mi pomagali moji ‘sotrpini’.

Na moji fakulteti ima mednarodna pisarna že ima svojih spletnih straneh napisane izkušnje študentov. Seveda pa se vsakemu porajajo različna vprašanja. In najlažji način je, da prosiš v mednarodni pisarni za kontakt študentov, ki so že šli čez vse to in se z njimi kar osebno pogovoriš. Tudi, ko sem se jaz vrnila, je mene poiskala študentka, ki se je odločila za študij na isti univerzi in z veseljem sem ji pomagala, saj sem bila jaz eno leto nazaj v enakem položaju in vem kako je lahko to koristno.

In ne samo prej. Tudi kasneje ko si že tam, so prijatelji, ki jih tam spoznaš največje bogastvo. Ko se znajdeš sam v tuji deželi in so vsi na istem, si pomagajo, je vse skupaj kot majhna komuna, kjer se stkejo iskrena prijateljstva, ki ti ostanejo vse življenje.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.