Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Kiril Džajkovski navdušil

Pretekli petek nas je na odru Cvetličarne Live² s svojo unikatno, dinamično mešanico makedonskih etno ritmov ter elektronike počastil priznani makedonski glasbeni ustvarjalec Kiril Džajkovski.

Kiril Džajkovski je mednarodno priznan glasbenik in skladatelj, v svoji bogati karieri je napisal več skladb za filme in gledališče, med drugim tudi za predstave SNG Maribor Drakula, SNG Ljubljana za Sen kresne noči, ter SLG Celje za Dogodek v mestu Gogi.
Njegova glasbena pot sega v začetke osemdesetih, kot so-ustanovitelja skupine Bastion, ene prvih elektronskih zasedb na Balkanu, kasneje je sodeloval tudi v legendarni makedonski etno-jazz-rock zasedbi Leb i Sol.
V začetku devetdesetih se je preselil v Avstralijo, kjer je začel eksperimentirati z ritmi etno glasbe in elektronike ter požel val navdušenja na neodvisnih avstralskih radijskih postajah. Sledila so priznanja širom sveta in sodelovanja z drugimi priznanimi izvajalci. Njegov trenutni dom je v Kaliforniji. 

Kot glavni gost je nastopal tudi po večjih festivalih Balkana: Exit, InMusic Festival, Greenfest, Urbanfest itd.

V slabem letu je bil to njegov drugi obisk v Ljubljani, stalni zasedbi so se tokrat na odru pridružili trubači Sedzuk Orchestra ter energičen MC Ras Tweed, ki je svoj vokal posodil tudi v spotu Raise up your hand, skupaj z Esmo Redžepovo. Spot si lahko ogledate na spodnji povezavi.
Vsekakor se je v Cvetličarni odvil odličen koncert dobro razpoložene zasedbe, vendar pa je zaradi suhoparnega vzdušja (ne tako številne) publike, v primerjavi z lanskoletnim v Križankah na Urban festivalu 2009, ko so ritmi zajeli množico v val popolne evforije, izgubil pridih čarobnosti in pravega balkanskega temperamenta. Vsi, ki ste njegov koncert v Cvetličarni zamudili, ga lahko ujamete še 12. februarja pri sosedih v Rijeki. Bliže morju in poletju, bo mogoče tudi tamkajšnja publika.
Tekst: Irena Marjeta Evačič
Foto: Breda Ferenčič