Kdor ne skače…

From a hero to a zero

Nogomet v svetu uživa zelo visok status. Je gotovo najpomembnejša postranska stvar na svetu. Je igra, ki jo igrajo po celem svetu in je bolj kot ne povsod najbolj priljubljen šport med mladimi in starimi. Tudi Slovenija ni izjema v popularnosti. Je pa izjema v odnosu do tega športa.

Nogomet je bil v Sloveniji dolgo časa neprepoznaven. Ni bilo zanimivih tekem, ob reprezentančnih nastopih smo le zmajevali z glavo in preklapljali na druge TV kanale. Potem pa se je sredi 90. let zgodil velik bum. Slovenski nogomet se je pojavil iz ničesar. Najprej nas je začela razveseljevati reprezentanca. Pod vodstvom selektorja Katanca so se začeli delati rezultati. Še bolj kot rezultati, nas je navduševala igra Slovenije. Tudi, ko smo izgubili, smo bili zadovoljni s prikazanim. Največje presenečenje je bila uvrstitev na EP leta 2000. Najbrž nas je veliko takih, ki smo pričakovali Slovenijo na EP le takrat, ko bi bili tam kot domača reprezentanca. Pa se je zgodilo! Prišli smo! Vsi smo bili evforični. Slovenija je prišla na EP 2000 kot popolni outsider. S svojo igro je takrat dokazala, da se resnično lahko kosa s katerokoli evropsko ekipo. Neizkušenost in prevelika želja sta nam takrat preprečili še večjo senzacijo. Po končanem EP, smo se vsi spraševali ali gremo lahko še dlje? SP v J. Koreji in na Japonskem?  Ne, ni mogoče! Pa smo prišli tudi tja. S senzacionalno zmago v dodatnih kvalifikacijah (in še bolj senzacionalnim golom Rudonje), je Katanec popeljal Slovenijo na svetovni nogometni zemljevid. Namesto, da bi nadaljevali odlične rezultate, se je zgodila Slovenija. V reprezentanci je prišlo do zamer med igralci, selektorjem in vodstvom NZS. Zgodilo se je najslabše kar se je lahko. Umrl je slovenski nogomet, ko nas je zapustil selektor Katanec.

Prišel je nov ciklus kvalifikacij za EP 2004 na Portugalskem. Od novega selektorja Prašnikarja se je veliko pričakovalo. Kljub očitno slabšim predstavam, nam je le uspelo priti do dodatnih kvalifikacij. Tam pa so bili boljši od nas kdo drug, kot pa Hrvatje. Prašnikar se je poslovil in prišel je Oblak. Obljubljal je hitro napadalno igro z mladimi igralci – »laufarji«. No pa mu v dveh letih ni uspelo sestaviti niti standardne postave, o kakršnikoli igri pa ni bilo ne duha in ne sluha. Na vse večje pritiske javnosti, je moral Oblak zapustiti trenerski stolček. Vsi ljubitelji nogometa smo pričakovali na mestu trenerja človeka, ki bo sposoben približati slovenski nogomet zlatim časom. Na začudenje vseh je priložnost dobil Matjaž Kek. Res je, da je komaj začel z delom, a malo je ljudi, ki verjamejo. Do sedaj  je vodil dve tekmi. Obe sta bili katastrofa. Prvo Estonija, katero nam je uspelo premagati z podarjenim golom. Druga pomembnejša je bila ta vikend. Proti Albaniji se je napovedovala napadalna, agresivna igra. Ne vem, najbrž nismo gledali iste tekme. Najbolj zaskrbljujoče je, da se po dveh tekmah ne vidijo niti obrisi kakršnekoli organiziranosti v igri reprezentance. Nekdo bo moral res globoko poseči v vodenje slovenske reprezentance. Sploh kdo sanja o uvrstitvi na kakšno prvenstvo v naslednjih 6 letih? Pričakovati ponovno polne stadione v Sloveniji pa je pravljica kateri verjame le vodstvo reprezentance.

Dejstvo je, da se je Slovenija v nekaj letih prebila med 30 najboljših na svetu in se še hitreje spustila nazaj na 80. mesto. Izgovori, da niso igralci v formi in ne igrajo v uglednih klubih so iz trte zvite. Katanec je imel samo enega talenta v ekipi. Vse ostalo so bili grelci klopi v 3. španski ligi, 2. nemški ligi ali pa povprečneži v avstrijski ligi. Sedaj, ko imamo aktivne španske in francoske prvoligaše ter najboljše strelce različnih nemških lig pa jim ne uspe sestaviti niti enega pocarskega gola.

Na katero mesto bo morala reprezentanca zdrsniti, da se bo ponovno aktiviralo sposobnega in predvsem avtoritativnega trenerja? 100? 120? 140? No, sicer pa čudeži se dogajajo…Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.