Kariera 06

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je danes potekal zaposlitveni sejem Kariera 06, ki je zaradi pestre zastopanosti uspešnih podjetij in 24 predavanj privabil številne, predvsem mlade iskalce zaposlitve.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je danes potekal zaposlitveni sejem Kariera 06, ki je zaradi pestre zastopanosti uspešnih podjetij in 24 predavanj privabil številne, predvsem mlade iskalce zaposlitve.

Kot je na novinarski konferenci ob robu sejma dejal vodja direktorata za trg dela in zaposlovanje z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Robert Drobnič, je sejem pokazatelj korenitih sprememb na trgu dela, ki se odražajo predvsem na področju aktivnega iskanja zaposlitve.

Velik obisk sejma in pestra zastopanost uspešnih podjetij sta po Drobničevem mnenju pokazala, da “postaja slovenski trg dela vedno bolj pomemben in da so se vanj začele vključevati ne le javne, temveč tudi zasebne organizacije, ki v tovrstnih sejmih vidijo svojo dolgoročno poslovno priložnost”.

Kljub pozitivnim premikom, ki se odvijajo na slovenskem trgu dela, pa stanje po njegovih navedbah še zdaleč ni povsem neproblematično. V Sloveniji se namreč srečujemo s problemom strukturne brezposelnosti in nizko stopnjo zaposlenosti v storitvenem sektorju.

Problem pa vidi Drobnič tudi v relativno visokem, 37,5-odstotnem deležu zaposlenosti v industriji. Za primerjavo – v državah članicah EU je ta delež precej nižji, saj se giblje okrog 28,2 odstotka, je pojasnil in dodal, da je relativno visok delež ljudi zaposlenih tudi v delovno-intenzivnih panogah.

Kot je poudaril, bi morali na slovenskem trgu dela več pozornosti nameniti ukrepom za prekvalifikacijo težje zaposljivih oseb in razvoj podjetništva v storitvenem in neprofitnem sektorju.

V ospredju pozornosti pa bi moralo biti tudi zaposlovanje žensk in starejših, in sicer prek uvedbe krajšega delovnega časa, pomembno pa je tudi štipendiranje mladih za njihov hitrejši vstop na trg dela ter večja geografska in poklicna mobilnost zaposlenih, je še dodal.

Pri prihodnjem preoblikovanju trga dela bo imela pomembno vlogo tudi država. Kot je dejal, lahko država s sprejemom ustreznejše zakonodaje zagotovi večjo prožnost trga dela, pri čemer je kot ključno oviro izpostavil visoke stroške, ki so povezani z odpovedjo zaposlitve za nedoločen čas.

V skladu z lizbonski cilji bo morala Slovenija do leta 2010 stopnjo zaposlenosti s sedanjih 66 odstotkov povečati na 70 odstotkov. Med podcilji strategije so 60-odstotna stopnja zaposlenosti žensk ter 50-odstotna stopnja zaposlenosti starejših, med 55 in 64 let.

Za doseganje teh ciljev bo Slovenija morala povečati stopnjo zaposlenosti predvsem mladih med 15 in 24 leti in starejših, je na nedavni okrogli mizi z naslovom Demografsko-socialni izzivi razvoja Slovenije poudarila urednica revije IB Alenka Kajzer.

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec septembra prijavljenih 80.224 brezposelnih oseb, kar je za 11,9 odstotka manj kot septembra lani in za 3,4 odstotka manj kot letošnjega avgusta. V primerjavi z decembrom 2005 je bilo v letošnjem septembru za 13,3 odstotka manj brezposelnih. (STA)

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.