Kampanja Jamstvo za mlade in 26.990 razlogov, da jo podpreš

Slovenija dosega najvišji porast brezposelnosti mladih v zadnjem času, zato te vabimo, da podpreš projekt Jamstvo za mlade, ki ti lahko omogoči boljšo in stabilnejšo prihodnost.

Zakaj kampanja Jamstvo za mlade?

V Sloveniji je bilo julija 2013 26.990 registrirano brezposelnih starih do 29 let, od tega jih je bilo 9.730 brezposelnih starih do 24, let, medtem ko je brezposelnih mladih, starih od 25 do 29 let, kar 17.260. Situacija se je izrazito poslabšala v letu 2012, ko je po podatkih Evropskega statističnega urada Slovenija v letu 2012 doživela najvišji porast brezposelnosti mladih v celotnem območju EU27. Stopnja brezposelnosti je namreč med januarjem in decembrom 2012 narasla z 16,7 % na 27,1 %. Mladi v Sloveniji pa se srečujejo še z dodatno težavo – v vrhu EU smo tudi po t.i. prekernih (negotovih, za določen čas ipd.) oblikah zaposlovanja mladih, kar še dodatno prispeva k negotovosti prihodnosti mladih.

V nekaterih državah EU, tudi v Sloveniji, so razmere na trgu dela pripeljale do tega, da nujno potrebujemo mehanizem, ki bo mladim olajšal prehod iz izobraževanja na trg dela, ki je prvi korak k osamosvojitvi posameznika. Mehanizem Jamstvo za mlade je ena takih priložnosti, ki mladim lahko omogoči boljšo in stabilno prihodnost.

Kakšen je namen kampanje?

Jamstvo za mlade je kampanja, ki jo izvaja Mladinski svet Slovenije v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije, Sindikatom Mladi plus ter Mladinsko mrežo MaMa. Kampanja je dobila ime po že omenjenem mehanizmu, ki ga je 28. februarja 2013 potrdil Svet EU za zaposlovanje.

V okviru kampanje Jamstvo za mlade si zato prizadevamo:

- za hitrejše, uspešno in kvalitetno osamosvajanje mladih, pri čemer je ključen prehod na trg dela;

- da mladi brezposelni ne bi bili popolnoma prepuščeni sami sebi;

- za preprečevanje dolgotrajne brezposelnosti mladih ter njihovo socialno vključenost ter

- za uspešno uresničevanje dogovora EU o Jamstvu za mlade v Sloveniji.

Statistike namreč kažejo, da je stopnja rasti brezposelnosti mladih v Sloveniji med najvišjimi v Evropi in se trenutno giblje med 24 in 27 % (mladi do 25 let). Ker je v Sloveniji tudi vse več brezposelnih mladih diplomantov, starejših od 25 let, se zavzemamo za razširitev tega mehanizma, ki je načeloma namenjen mladim, starim do 25 let, tudi na diplomante, stare pod 30 let.

Ali lahko jaz kaj prispevam? Seveda!

Podpri kampanjo!

Vse organizacije, posameznike in podjetja, ki se zavedate pomena osamosvajanja mladih, vabimo, da izrazite podporo našim prizadevanjem z izpolnitvijo spodnjega obrazca na naši spletni strani www.jamstvozamlade.si in z všečkanjem naše FB strani Jamstvo za mlade.

Organizacije vabimo, da nam pošljejo (jzm@mss.si) tudi svoj logotip, ki ga bomo objavili na spletni strani kampanje.

Sodeluj v natečaju!

V okviru natečaja Jamstvo za mlade zbiramo prispevke, ki pojasnjujejo, da je oz. zakaj je pomembno, da se mladi (po zaključenem šolanju) zaposlijo in osamosvojijo ter kakšne težave imajo na tej poti, in sicer v obliki:

  1. Fotografije, risbe, slike, stripa ali drugega likovnega oz. grafičnega izdelka.
  2. Kratkega video posnetka.
  3. Kratkega besedila v kakršnikoli obliki; lahko je samo kratka misel, moto, kratek sestavek, dialog, verzi ipd.

Avtor/ica najboljšega prispevka po mnenju komisije bo prejel/a iPad.

Vse podrobnosti v zvezi natečajem so na voljo na spletni strani.

Širi informacijo!

Povej svojim prijateljem, znancem, družini o tej kampanji in jih vzpodbudi, da jo tudi oni podprejo. Pokažimo vsi skupaj, da se zavedamo, kako težko je osamosvajanje za današnje generacije in da pričakujemo od vseh tistih, ki imajo v rokah vzvode za spremembe, da bodo dojeli pomen osamosvajanja mladih za prihodnost naše družbe. Skupaj nam bo uspelo premakniti stvari na bolje.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.