Kako shujšati na najbolj preprost način?

Si želite izgubiti nekaj kilogramov? Morda več? Pozabite na rigorozne diete in maratonsko telesno vadbo! Z raziskavami so dokazali, da majhni koraki pripeljejo zelo daleč, rezultati pa so dolgoročni.

V današnjem članku vam razkrivamo nekaj preprostih korakov za hujšanje, s katerimi boste precej preprosto in brez mučenja izgubili odvečno težo. Da ne bo pomote: ne predstavljamo vam spet neke nove diete, ki se je ne boste mogli držati več kot en ali dva meseca. Predstavljamo vam 13 preprostih sprememb vašega načina življenja, s katerimi boste poskrbeli za več gibanja, bolj zdravo prehranjevanje ter splošno odlično počutje do konca svojega življenja.

Kako shujšati – 13 preprostih korakov

1. Vsak dan si zapišite, kaj in koliko ste pojedli

Z vzdrževanjem prehranjevalnega dnevnika boste dobili nadzor nad tem, koliko kalorij vnesete v telo, s tem pa boste lažje nadzorovali to, da bi pojedli preveč. Nekatere študije so razkrile, da ljudje, ki si zapisujejo, koliko pojejo, skujšajo dvakrat več kot tisti, ki tega ne počnejo. Poleg tega boste na ta način lažje preučili tudi svoje prehranjevalne navade. Tako boste lahko ugotovili, če po stresom pojeste preveč, če se izogibate obrokom in se preveč najeste zvečer, itd.

2. Preskočite televizijske reklame

Vas zvečer čaka vaš najljubši film? Med reklamami nikar ne obsedite na kavču, ker vam bo postalo dolgčas in boste zgrabili prigrizke, raje se gibajte! Zaplešite, stecite po stopnicah, naredite nekaj počepov … pospešite utrip srca! Vse to bo pripomoglo, da boste hitreje izgubili tiste neprivlačne maščobne blazinice.

3. Omejite vnos živil z veliko maščob

Premislite, katera živila, ki vsebujejo veliko maščob (in veliko kalorij), so vaša najljubša. So to piškoti, bonboni, sladoled, čips ali pomfri? Morda čisto nekaj drugega? Če takšna živila jeste na primer šestkrat na teden, poskusite to spremeniti in jih hrustajte le še petkrat na teden. Naslednji teden pa si jih privoščite le še štirikrat. Končni cilj je ta, da si takšno nezdravo in kalorično hrano privoščite le še enkrat na teden. Na jedilnik pa raje dodajte zdrave poslastice: mlado korenje, pomaranče, jagodičevje, oreščke in tako naprej.

Kako shujšati

4. Hodite 5 minut več

Če svojo dnevno telesno aktivnost povečate le za 5 minut na dan, boste veliko storili za zdravo hujšanje in dobro počutje. Vsak teden gibanje podaljšajte za 5 minut na dan – vaš cilj naj bo to, da boste na koncu hodili, tekli ali počeli kaj drugega vsaj 30 minut na dan.

5. Poskrbite za mini trening za moč

Splošne vaje za moč, kot so na primer počepi ali sklece, so preprost način, da si hitro oblikujete mišice, ki bodo pokurile več kalorij. Poleg tega pa so takšne vaje ravno tako učinkovite, kot če bi se odpravili v fitnes in telovadili na različnih napravah. Poskusite z naslednjo mini telovadbo: naredite 10 ponovitev počepov, sklec, dviga trupa in izpadnega koraka. Vsak teden vsaj malo povečajte število ponovitev. Presenečeni boste nad rezultati.

6. Pojdite po stopnicah, ne z dvigalom

Kadarkoli imate na voljo 2 poti, eno lažjo in eno težjo, vedno izberite slednjo varianto. Tako se na vrh stavbe povzpnite kar po stopnicah, v trgovino se odpravite peš in ne z avtomobilom, v službo pojdite peš ali s kolesom in to po daljši poti.

7. Omislite si vsaj en preparat, ki vam bo pomagal pri kurjenju maščobe in/ali pospeševanju metabolizma

Problem večine shujševalnih kur je v tem, da rezultatov ne dosežemo dovolj hitro, zato prehitro obupamo, ker se nam zdi, da izgubljamo čas. Druga težava pa je v tem, da je zaradi modernega načina življenja (veliko sedenja, malo gibanja) naš metabolizem zelo počasen, kar povzroči to, da se po končani shujševalni kuri spet stanje hitro poslabša, ker je naš metabolizem še vedno počasen, podobno kot je bil na začetku hujšanja. Zato večina svetuje uporabo naravnih pripomočkov, ki vam pomagajo pospešiti metabolizem, uravnavajo prebavo, hkrati pa še spodbujajo kurjenje maščob. A bodite pazljivi – na trgu je ogromno izdelkov, ki vam bodo pokurili le evre v denarnici, zato se vsekakor pred nakupom dobro pozanimajte kaj kupujete. Med preverjenje izdelke, ki jih prodajajo slovenske trgovine, sodita 100% organski čaj za hujšanje SlimAll, ki smo ga preizkusili tudi sami in zapisali izkušnje v tem članku ter krema proti trebušni maščobi BellyStop, ki jo hvalijo tudi na mnogih spletnih straneh o hujšanju, kot je npr. http://www.kako-shujsati.com.

Pozor – izogibajte se kakršnimkoli “tabletam za hujšanje” ali “praškom”, saj bodo vašemu telesu, ne glede na to kaj piše v reklami, skoraj zagotovo bolj škodile kot pomagale!

8. Uporabljajte pedometer

Prav tako, kot svojega doma ne bi zapustili brez mobilnega telefona, tudi pedometra ne pustite v omari doma. Povsod ga vzemite s seboj. Z raziskavami so dokazali, da naredijo ljudje, ki uporabljajo pedometer, okrog 2500 korakov več na dan kot tisti, ki števca korakov nimajo pri sebi. V kolikor ne želite dodatno zapravljati lahko preverite, ali vam enako funkcijo omogoča že vaš mobilni telefon – potem potrebujete zgolj še aplikacijo, ki vam bo “štela korake”.

9. Izogibajte se hitri prehrani

Ne samo, da boste s tem prihranili veliko denarja (ja, vsakotedenski obiski McDonaldsa kar nekaj stanejo), izognili se boste tudi vnosu nepotrebnih kalorij v telo. Če se nikakor ne morete upreti sočnemu hamburgerju, pa si doma raje pripravite svojo, bolj zdravo različico, ki vsebuje manj maščob in več zelenjave. Zvijača se skriva v tem, da boste pri doma pripravljeni hrani veliko bolj pazili na vnos nepotrebnih kalorij v telo, poleg tega pa boste veliko lažje zmanjšali vsebnost soli, sladkorjev in drugih nepotrebnih “hranil” v živilu.

10. Odpravite poželenje po sladki hrani

Hrepenite po sladkem? Poskusite z naslednjim trikom. Vzemite košček čokolade (ali kakšno drugo najljubšo sladico), povohajte ga, poglejte ga in razmislite o njem. Odgriznite majhen košček. Počasi žvečite ter se osredotočite na teksturo in okus, nato pogoltnite. Vprašajte se, če potrebujete še en košček. Če še vedno želite več, potem postopek ponovite, košček pa žvečite kar 20 sekund. Z vajo nadaljujte, dokler ne pojeste celega koščka – vse skupaj bi moralo trajati 10 minut. Veliko ljudi odneha že prej, saj so s počasnim žvečenjem povsem zadovoljili svojo željo po sladkem.

11. Ne pijte sadja, raje ga jejte

Izogibajte se sadnim sokovom, ki so polni dodanega sladkorja, raje pojejte kos sadeža. S tem boste v telo vnesli tudi veliko vlaknin, ki bodo napolnile vaš želodec ter vam dale občutek sitosti. Sok vas ne bo nikoli tako nasitil. Medtem, ko žvečite hrano, se namreč proizvaja slina, zaradi česar se v možgane prenese signal, da naj telo začne s prebavo. To se pri pitju tekočin zgodi veliko kasneje, zato se tudi veliko kasneje sproži občutek sitosti.

Kako shujšati prehrana

12. Poiščite si družbo za hujšanje

Hujšanje in telovadba bosta v družbi s prijateljico veliko prijetnejša. Poleg tega bosta lahko v kriznih trenutkih spodbujali druga drugo, zaradi česar se ne bosta (prepogosto) pregrešili.

13. Privoščite si dovolj kakovostnega spanja

Morda se tega sploh ne zavedate, a spanje še kako vpliva na uspešnost vašega izgubljanja kilogramčkov. Pojdite spat prej kot ponavadi in kmalu boste opazili spremembo. Znanstveniki so namreč razkrili, da lahko le nekaj neprespanih noči vodi do takojšnjega povečanja telesne teže.

Tako, prišli smo do konca našega seznama. Prepričani smo, da boste naše nasvete z lahkoto upoštevali, saj vam nikakor ne bodo drastično spremenili življenja. Kilogramčki pa bodo vseeno veselo kopneli, in to je tisto, kar je najbolj pomembno. Se strinjate? Želimo vam uspešno hujšanje!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.