Kako priti na zaposlitveni intervju brez pisanja prošenj?

Situacija na trgu delovne sile je vse prej kot idealna, vendar prosta delovna mesta so. Obstaja več načinov, kako jih poiskati, najlažji in najhitrejši pa je zagotovo obisk zaposlitvenega sejma.

Tudi letos se na največjem zaposlitvenem sejmu pri nas predstavljajo številni delodajalci, ki kljub težji ekonomski situaciji uspešno poslujejo in za svoj nadaljnji razvoj potrebujejo nove sodelavce. In kar je najboljše, obisk zaposlitvenega sejma kot tudi vseh vključujočih aktivnosti je popolnoma brezplačen.

Število zaposlitvenih sejmov se iz leta v leto povečuje, kar dokazuje, da gre za učinkovito obliko iskanja zaposlitve. Največja prednost za iskalce je zagotovo hitrost – do zaposlitvenega intervjuja pridete brez nadležnega pisanja prošenj, brez prijavljanja na oglase in negotovega čakanja na odgovor.

Na zaposlitvenem sejmu se enostavno oglasite na stojnici delodajalca, ki se vam zdi primeren, in opravite razgovor z ljudmi, ki so v izbranem podjetju odgovorni za zaposlovanje. Največji zaposlitveni sejem v organizaciji največjega zaposlitvenega portala MojeDelo.com bo letos potekal 24. in 25. oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na spletni strani www.kariernisejem.com preverite, katera so tista podjetja, ki iščejo nove sodelavce.

Poleg domačih in tujih delodajalcev se na sejmu predstavljajo tudi ponudniki izobraževanj in ostalih kariernih storitev. Kot vedno bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo brezplačno svetovali pri pripravi učinkovitega življenjepisa. Udeležite se lahko tudi kariernih predavanj in predstavitev podjetij, ki iščejo nove sodelavce. Tudi predavanja so brezplačna, vendar je zaradi omejenih kapacitet potrebna predhodna prijava preko spletne strani, kjer najdete tudi vse ostale informacije. Vzporedno z zaposlitvenim sejmom pa bo potekala tudi Študentska arena.

Kaj so zaposlitveni sejmi?

Zaposlitveni sejmi so stičišča ponudbe in povpraševanja po delu – namenjeni so srečevanju delodajalcev in iskalcev dela. Delodajalci se tako izognejo pisanju zaposlitvenih oglasov, čakanju in zbiranju prijav, selekciji itd. Na drugi strani pa lahko iskalci na sejmu opravijo več kvalitetnih razgovorov za službo kot bi jih sicer v celem letu.

Kaj pridobim z obiskom kariernega sejma?

Vsak, ki se je že srečal z iskanjem zaposlitve, zelo dobro ve, kako težko je priti do zaposlitvenega intervjuja, kaj šele dobiti ponudbo za delo. Zaposlitveni sejem je tako izjemna priložnost, da pridete do intervjuja brez nadležnega pisanja prošenj. To je še toliko bolj pomembno za začetnike, ki s pomanjkanjem delovnih izkušenj ne morejo konkurirati poplavi prijav na posamezno delovno mesto.

Iskanje dela

Kako se pripraviti na obisk zaposlitvenega sejma?

Če boste na sejem prišli nepripravljeni, boste dali prednost za zaposlitev svojim konkurentom. Že pred obiskom sejma se pozanimajte, katera podjetja iščejo vaš profil. Izberite podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje dobro pripravite. Pravočasno pridite na sejem, poiščite stojnice izbranih delodajalcev in pristopite do osebja ob njih. Na sejmu ne boste sami, pač pa boste obdani s številnimi drugimi iskalci, zato je zelo pomembno, da se želenemu delodajalcu predstavite kar se da jedrnato in usmerjeno v sklopu omejenega časa, ki ga imate na voljo.

Nekaj smernic za pripravo na obisk zaposlitvenega sejma:

- izberite podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje predhodno dobro pripravite;

- pripravite 30-sekundni govor, ki bo kadrovika prepričal, da imate prava znanja in veščine;

- pripravite življenjepis, ki ga boste pustili kadroviku (pripravite dovolj izvodov);

- prinesite tudi druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev;

- pridite urejeni, če se le da v poslovni obleki (v trenirki ne boste delovali ravno profesionalno);

- s seboj vzemite primerno mapo ali torbico, v kateri boste imeli življenjepise in pisala (primerno tudi za shranjevanje gradiv podjetij);

- pred sejmom se spočijte, da boste imeli dovolj energije za vse intervjuje, ki vas na sejmu čakajo.

Kako na samem sejmu?

Večina kadrovikov bo proti koncu dneva že precej utrujenih, zato priporočamo, da se sejma udeležite med prvimi. Če boste prišli v skupini, se na sejmu razkropite, saj med intervjujem okrog sebe ne potrebujete motečih faktorjev. Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. Kadrovika pozorno poslušajte, iz pogovora z njim izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe.

Med pogovorom bodite pozitivno naravnani. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj, morda čez nekaj ur. Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemite kakšno minutko, da si v beležko zapišete pomembne informacije in vaše opazke o delodajalcih. Po sejmu pošljite kadrovikom, s katerimi ste imeli razgovor, zahvalo za čas, ki so vam ga namenili. Ne obupajte, če službe ali daljšega zaposlitvenega razgovora ne dobite takoj , saj izkušnje kažejo, da podjetja zaposlujejo kandidate, ki so jih spoznali na sejmu, tudi več kot pol leta po tem.

Torej, če ste resen iskalec zaposlitve, obiska zaposlitvenega sejma ne boste izpustili. Prva priložnost se ponuja že v kratkem, saj se bo na Gospodarskem razstavišču 24. in 25. oktobra odvijal največji tovrstni dogodek pri nas. Vse ostale informacije najdete na spletni strani www.kariernisejem.com. Pa veliko uspeha pri iskanju zaposlitve vam želimo.

Zaposlitveni sejem MOJE DELO
Gospodarsko razstavišče Ljubljana, hala C
Sreda in četrtek, 24. in 25. oktober 2012, ob 12:00
Vstopnine ni!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.