Kako prihraniti dragoceni čas pred izpiti?

Preberite si nekaj nasvetov, kako lahko pred in med izpitnim obdobjem pridobite na času, ki ga je takrat vedno premalo. Nekaj nasvetov s strani strokovnjakov in nekaj nasvetov iz naše prakse :)

Po mnenju Howarda Berga, ki slovi kot najhitrejši bralec nasvetu, se lahko vsak zelo hitro nauči 2-5x hitreje brati in to še kako prav pride pred izpiti. Postopek pa je naslednji: 

-    Najprej preletite kazalo in ocenite težavnost knjige. Več kot je neobičajnih pojmov v kazalu, dalj časa boste potrebovali za to knjigo. Na tak način poskusite tudi predvidevati koliko časa boste potrebovali za katero knjigo.

-    Začnite s povzetki/zaključki poglavij. Na tak način lahko enostavno ugotovite, katera poglavja so bolj pomembna v določeni knjigi in se osredotočite na njih. Realno gledano – v kolikor vam primanjkuje časa si tistega drobnega tiska v vsakem primeru ne boste zapomnili, zaradi pomanjkanja časa pa si boste tudi bistvene stvari prebrali preveč površno.
-    Med branjem uporabljajte prst za branje, s katerim sledite prebranim besedam. Na tak način dokazano povečate svojo koncentracijo in misli vam bolj redko uhajajo drugam.
-    ®e znane zadeve preskočite oz. le preletite, saj večina študentov ravno na teh zadevah zgubi največ časa (ker se jim zdi zanimivo brati o nečem, kar že poznajo). 

Po našem mnenju pa nam čas med učenjem jemlje še nekaj nesmiselnih zadev, ki jih lahko tudi (začasno?) odpravimo:

-    Med študijskim obdobjem se odklopite od Facebooka. Če ste resni, to naredite tako, da prosite nekoga drugega (najbolje starše), da vam do določenega datuma blokira račun. Enostavno se spremeni geslo in zamrzne račun (tudi preko emaila) in v kolikor ta oseba ni podkupljiva si boste prihranili ogromno časa, ko bi sicer »samo preverili Inbox«, »samo napisali v status kako sovražite faks« ali »samo nahranili krave v Farmvilleu«. Izgovor, da preko Facebooka komunicirate s sošolci je slab – vsak sošolec ima telefon ali email.

-    Med učenjem mobitel umaknite na nevidno mesto in ga ugasnite. Vsak študent bo sicer seveda že po nagonu pograbil mobitel ob prvem vibriranju, ali pa bo izgubil koncentracijo, ko bo samo želel preveriti ali mu je kdo poslal sms, pa ni slišal vibre…
-    Ne izgubljajte časa za kuhanje – omislite si dostavo hrane na študentske bone. Halo Jovo ima dobre špikane pleskavice z juho, prebrancem in solato. Imperio Mexicano vam dostavi dobre piščančje Taquitose, skoraj vsi ponudniki pa imajo tudi pizze. Halo Hong Kong lahko razveseli ljubitelje kitajske hrane, pri Halo Pinkiju pa dobite ogromno porcijo mešanega mesa na žaru. In tako je delovni teden naokoli, porabili pa niste niti 5 minut za kuhanje ali pomivanje. Obisk restavracij se mogoče zdi dobra ideja, ampak vožnja, čakanje na hrano in kava po obroku lahko vzamejo kar nekaj časa.
-    Tudi hoja v fotokopirnice in čakanje na kopije lahko vzame kar nekaj časa. Tako lahko med učenjem enostavno pokličete na telefonsko številko Zvezde Danice (05 90 18 432 ali GSM 040 17 95 92) in njihov kurir pri vas prevzame gradivo za kopiranje ali tiskanje ter vam dostavi izdelane kopije na želeno mesto. Gradivo jim lahko pošljete tudi po e-pošti na naslov halokopija.lj@zvezdadanica.si. Poleg gradiva morate poslati točne podatke o količini, načinu fotokopiranja, spenjanju, pregibanju in drugih storitvah ter zapisati telefonsko številko in ime kontaktne osebe. V kolikor živite skupaj z drugimi študenti, lahko to storite skupaj in ob znesku fotokopij nad 30 evrov vam poti sploh ne zaračunajo.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.