Kako iskati?

Praktično o iskalnikih

 

Iskanje informaciji je danes ključnega pomena za dobro funkcioniranje. Od tega da iščemo kakšno bo vreme do določenih specifikacij ki jih rabimo. Rad bi vam predstavil kako vsaj malo bolj produktivno poiščemo kako stvar.

Torej kot za vsako stvar se je tudi tukaj treba temeljito pripravit:
Za eno najdeno informacijo (ali več njih ) potrebujemo:
- en brskalnik (svetujem Firefox ( http://www.mozilla.com/firefox/… vsekakor neka zadeva ki omogoča tablično brskanje)
- nekaj sekund časa, da si zamislite kaj točno bi rabili
- visokohitrostna povezava ne bo škodila

Imamo vse ?

Torej odločimo se za tip infomacij, ki bi ga radi našli. Kot prvo se bomo odločali ali rabimo slovensko ali angleško zadevo. Glede na to bomo uporabili ustrezni iskalni pogon. Najdi.si za slovenske zadeve in Google za angleške. Čeprav znata oba iskati po vsem je zaradi pozicioniranja strani bolje uporabljait ta stil – po domače, prej boste našli zadeve.

Naprej si zamislimo ali rabimo sliko, tekst ali kaj tretjega. Pri iskanju uporabljamo naslednje tehnike:

Če imamo več kot eno besedo lahko uporabimo narekovaje “iskani niz”. Tako iskalnik išče skupno frazo. Lahko uporabljamo + in – , kar pomeni pri + išči to in to (ni nujno skupaj) pri – pa išči to samo ne tega, kot primer Fakultete – ekonomska bo poiskalo vse fakultete samo ne ekonomske.

Če prva fraza ne obrodi sadov zmanjšamo iskani termin (če ima več besed) ali ga bolj detajljno opredelimo, če imamo preveč zadetkov. Če še vedno nimamo uspeha poskusimo razširiti pomen z sinonimom ali kako podobno zadevo.

Če iščeš novice iz celega sveta in želiš prebrati več istih novic (zaradi preverjanja dejstev ali dolgčasa) se oglasi na news.google.com, za iskanje ulic po Sloveniji lahko uporabite http://zemljevid.najdi.si/?q=,
video posnetke pa najdete na video.google.com in na www.youtube.com.

Več teorije pa preberite najprej http://www.slo-tech.com/clanki/04021/ in nato

http://www.slo-tech.com/clanki/google/google.shtml

Še kaj novega in še kaj več o googlu in novih tehnologijah pa kdaj drugič.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

MotörCity 2018

Podarjamo 2x1 vstopnico za letošnji MotörCity 2018! Spodaj vpiši svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kje se bo odvijal uradni Warm Up party festivala MotörCity?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za letošnji Ultra Europe 2018 v Splitu! Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor dopiši ime, priimek in email osebe, ki jo boš povabil/a zraven, v kolikor osvojiš 2 vstopnici!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Fuksi 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za festival Fuksi. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki ji podariš drugo vstopnico ter za kateri dan festivala! Sodelujejo lahko samo polnoletne osebe.


Spremeni besedo.