Kaj prinaša nov zakon študentskega dela

Študentsko delo je prineslo nove obdavčitve tako za študente in dijake kot tudi za delodajalce. Z novimi ukrepi je študentsko delo korenito spremenjeno.

Študent bo moral po novem plačati 15,5 odstotni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To pomeni, da bo na nakazanih 100 evrov na napotnico, prejel samo 84,5 evrov. Nov zakon prinaša tudi spremembo po načelu »vsako delo šteje, tudi študentsko«, zato bo študent na vsakih 60 odstotkov dosežene povprečne mesečne plače v naši državi pridobil en mesec pokojninske dobe. “Študent sicer pridobi pravico priznanja opravljenega dela in se mu šteje v pokojninsko dobo, kar je sicer dobro, vendar pa močno dvomim, da je to ravno želja z vrha prioritetne lestvice vsakega študenta.

Z vidika delodajalca je dobro le to, da lahko študenta odpusti, kadar hoče, pri redno zaposlenem pa tega ne more,” je povedala Zlata Tavčar, direktorica podjetja Tax-Fin-Lex. Delodajalec bo moral namreč po novem plačati še prispevek za zdravstveno zavarovanje študenta. To pa bo vsekakor prineslo upad ponudb študentskega dela in povečanje dela na črno.

Več informacij o spremembi študentskega dela si lahko preberete tudi na spletni strani Tax-Fin-Lex, kjer imajo na enem mestu zbrano vso ta trenutek veljavno zakonodajo in lahko na enem mestu dostopate do več kot milijon informacij. S sedanjo spremembo študentskega dela se ukinja najcenejša in najfleksibilnejša oblika dela, ki pa je sedaj dokončno minila. Pričakujemo pa lahko upad prostih študentskih del in študentske delovne sile. Upad študentskega dela pa naj bi se prikazal že lani, ko je v veljavo stopil zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je padla za petino.

Trenutno naj bi bilo 300 prostih študentskih delovnih mest manj kot v enakem obdobju lani na voljo preko e-študentskega servisa, ki je eden izmed najbolj priljubljenih. Kako pa bodo spremembe dejansko vplivale, pa bomo lahko sodili šele v prihodnosti, ko bomo lahko merili upad ali rast študentskega dela.

Tekst: Maša Lesjak
Foto: Barbara ReyaKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.