Je bila Mona Liza noseča?

Ena največjih skrivnosti v svetu umetnosti bi lahko kmalu dobila končni epilog. Po večih letih natančnega raziskovanja, so kanadski strokovnjaki prišli do spoznanja, da skrivnost nasmeška, ki ga ima na DaVincijevem portretu Mona Liza, leži v njeni nosečnosti.

Ena največjih skrivnosti v svetu umetnosti bi lahko kmalu dobila končni epilog. Kanadski strokovnjaki so namreč odkrili, da skrivnost nasmeška, ki ga ima DaVincijev portret Mona Lize, leži v njeni nosečnosti.

Ekipa strokovnjakov je do ugotovitev prišla z uporabo inrardečega čitalnika, da bi jim uspelo sliko pretvoriti v 3D format. Na ta način so prišli do podrobnosti barv, ki jih ima slika in ugotovili materijal obleke, ki ga nosi Mona Liza. Ta je enak oblekam, ki so ga v tistem času nosile nosečnice ali mlade mamice, ki so pred kratkim opravile porod.

Mona Liza je bila soproga florentinskog trgovca Francesca del Giocondoa, ki je pri Leonardu naročil njen portret. Slika je nastala med leti 1503. in 1506., kot zagotavlajo strokovnjaki pa je bila nekajkrat popravljana in spremenjena. A ugibanj še ni konec. Strokovnjaki namreč še niso prišli do zaključka, katere metode in tehnike slikanja je uporabil DaVinci. (SaX)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.