Je bila Mona Liza noseča?

Ena največjih skrivnosti v svetu umetnosti bi lahko kmalu dobila končni epilog. Po večih letih natančnega raziskovanja, so kanadski strokovnjaki prišli do spoznanja, da skrivnost nasmeška, ki ga ima na DaVincijevem portretu Mona Liza, leži v njeni nosečnosti.

Ena največjih skrivnosti v svetu umetnosti bi lahko kmalu dobila končni epilog. Kanadski strokovnjaki so namreč odkrili, da skrivnost nasmeška, ki ga ima DaVincijev portret Mona Lize, leži v njeni nosečnosti.

Ekipa strokovnjakov je do ugotovitev prišla z uporabo inrardečega čitalnika, da bi jim uspelo sliko pretvoriti v 3D format. Na ta način so prišli do podrobnosti barv, ki jih ima slika in ugotovili materijal obleke, ki ga nosi Mona Liza. Ta je enak oblekam, ki so ga v tistem času nosile nosečnice ali mlade mamice, ki so pred kratkim opravile porod.

Mona Liza je bila soproga florentinskog trgovca Francesca del Giocondoa, ki je pri Leonardu naročil njen portret. Slika je nastala med leti 1503. in 1506., kot zagotavlajo strokovnjaki pa je bila nekajkrat popravljana in spremenjena. A ugibanj še ni konec. Strokovnjaki namreč še niso prišli do zaključka, katere metode in tehnike slikanja je uporabil DaVinci. (SaX)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Magnifico – Kranj

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Magnifica v Kranju! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Koliko avtorskih plošč je v svoji karieri izdal Magnifico?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

AntiValentinovo

Podarjamo 2 vstopnici za koncert AntiValentinovo v Cvetličarni in album Eda Maajke "Put u plus"! Spodaj izpolnite svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kaj pravi Vojko V, ko mu v trgovini natehtajo 16dg mortadele namesto 15dg?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Mando Diao

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Mando Diao v Cvetličarni! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Iz katere države izvira band Mando Diao?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Halloween ft. Prezioso & Marvin

Podarjamo 3x1 vstopnico za Halloween v Cvetličarni, kjer boste obujali spomine z dvojcem Prezioso & Marvin. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki glasi: Navedi svoj najljubši komad dua Prezioso & Marvin.


Spremeni besedo.