Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Jazz v Novem mestu

Svetovno priznani jazzovski glasbeniki bodo še enkrat zasedli dolenjsko prestolnico. Festival, ki se bo začel danes in bo trajal do 18. avgusta, bo po besedah programskega vodje Jureta Dolinarja eden najboljših.

Svetovno priznani jazzovski glasbeniki bodo še enkrat zasedli dolenjsko prestolnico. Privablja jih Jazzinty.

Festival, ki se bo začel danes in bo trajal do 18. avgusta, bo po besedah programskega vodje Jureta Dolinarja eden najboljših. Ob 20.30 ga bo odprl Miles Griffith Quintet, v poznih večernih urah pa se bo v Klubu LokalPatriot predstavila mlada slovenska jazzovska zasedba Next Music Ensemble.

“Velikani jazza” na odru LokalPatriota
Programski vodja Jazzintyja Jure Dolinar je povedal, da bo festival tudi letos postregel z imeni uglednih jazzovskih glasbenikov, ki bodo poleg nastopanja svoje znanje prenašali tudi na udeležence glasbene delavnice. Novo mesto bodo tako prvič obiskali pianist Barry Harris, pevka Judy Niemack in saksofonist Andy Middleton, nekateri pa so že stari znanci festivala, na primer Joris Teepe, Steve Altenberg, Simone Zanchini, Igor Lumpert in Daniel Noesig.

Akademija za jazz in improvizacijo
Veliko mednarodno zanimanje je letos zaznati med prijavljeni na jazzovsko delavnico, ki bo potekala hkrati s festivalom. Na njej se bodo udeleženci seznanili z osnovnim jazzovskim znanjem, tradicijo in smernicami, ki prihajajo z newyorške jazzovske scene. Organizatorji pričakujejo približno osemdeset udeležencev iz osmih držav. Ti bodo imeli možnost individualnih ur pri mednarodnih mentorjih za svoj inštrument, obenem pa bodo lahko poslušali tudi predavanja teorije in zgodovine jazza. Praktične izkušnje si bodo udeleženci pridobivali z igranjem v sedmih “combo” zasedbah ter igranjem v improvizacijskih “jam sessionih”, ki se bodo odvijali v klubu LokalPatriot.

Novost letošnje delavnice je trajnejša povezava z oddelkom za jazz nizozemskega konservatorija Prince Claus Conservatoire iz Groningenam, ki bo v Novem mestu izvedel redni učni poletni kamp. Sodelovanje pa se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, saj se bosta Jazzinty in groningenski konservatorij v bodoče skupno predstavljala na jazzovskem trgu.

Pester izbor koncertov
Festival bodo vse dni spremljali koncerti z nastopi Miles Griffith Quinteta, mladih slovenskih zasedb Next Music Ensemble in Six To Go, Igor Lumpert Jazzon Quinteta, Barry Harris Tria, Simoneja Zanchinija, Jazz Kamp Kranj All Stars Banda in zaključni koncert mentorjev in udeležencev delavnice. Podelili bodo tudi jazzona, 5. veliko nagrado za najboljšo slovensko jazz kompozicijo. Finalne kompozicije bo letos izvedel Igor Lumpert Jazzon Quintet. (RTVSLO)