Janša (spet) denarnice nam tanjša

Študentom bo s 1.6.2012 potiho in učinkovito ostalo še manj študentskih del na izbiro. Od takrat naprej namreč ne bodo več najcenejša delovna sila z vidika delodajalcev.

S 01.06.2012 bo stopil v veljavo Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), zato se bo dvignila koncesijska dajatev na 23%, dodatna koncesijska dajatev pa bo ostala na 2%. Delodajalci bodo torej na neto zaslužek študentov ali dijakov dolžni plačati koncesijsko dajatev v višini 23% in dodatno koncesijsko dajatev v višini 2% ter še DDV v višini 20% na koncesijsko dajatev in dodatno koncesijsko dajatev.

Kaj to točno pomeni za delodajalce?

To pomeni, da trenutno študent, katerega podjetje mesečno plača 400eur preko napotnice za njegovo opravljeno delo, stane dejansko to podjetje 471,73 eur, saj podjetje plača naslednje:

- študentova plača 400eur
- 12% koncesijska dajatev znaša v tem primeru 48eur
- 20% DDV na koncesijsko dajatev znaša v tem primeru 9,6eur
- 2% dodatna koncesijska dajatev znaša v tem primeru 8eur
- 20% DDV na dodatno koncesijsko dajatev znaša v tem primeru 1,6eur
- Pavšal ZZZS znaša 4,53eur

Od 1.6. dalje pa bo ta isti študent, ki bo mesečno zaslužil 400eur, podjetje stal občutno več in sicer kar 524,53eur ali 52,8eur več kot sedaj. V sedanjih težkih časih za gospodarstvo in vsesplošnemu zategovanju pasov absolutno preveč.

- študentova plača 400eur
- 23% koncesijska dajatev znaša v tem primeru 92eur
- 20% DDV na koncesijsko dajatev znaša v tem primeru 18,4eur
- 2% dodatna koncesijska dajatev znaša v tem primeru 8eur
- 20% DDV na dodatno koncesijsko dajatev znaša v tem primeru 1,6eur
- Pavšal ZZZS znaša 4,53eur

Kaj to pomeni za študente?

Za študente to ne pomeni zgolj tega, da bodo na trgu dela manj konkurenčni, pač pa celo to, da niso več najcenejša delovna sila, saj je delo preko avtorske pogodbe za delodajalca dejansko cenejše, saj mora delodajalec za neto izplačilo 400eur vplačati bruto znesek 516,13eur. So pa tudi tukaj študentje zopet prikrajšani, saj v kolikor delajo preko avtorske pogodbe, to pomeni, da jih starši ne morejo prijaviti za vzdrževane člane.

Konkretno – študentje več cenovno niso zanimiva delovna sila za delodajalce. Po drugi strani vsi delodajalci od svežih diplomantov zahtevajo izkušnje. Pa recite, da to ni paradoks, saj bodo zdaj študentje še težje pridobili (ustrezne) delovne izkušnje, ker bodo dejansko lahko opravljali samo še tista dela, za katera ostali ne bodo zainteresirani. Ta dela pa so ponavadi področja, ki s samim študijem nimajo nobene povezave. Rezultat bo seveda tak, da bomo imeli še več diplomantov brez 1 ure delovnih izkušenj na področju, ki so ga študirali.

“Tako študentje vsaj ne bodo odžirali delovnih mest ostalim”

Eden od razlogov, ki ga pogosto slišimo v javnosti. Ampak prvi pogled na zaposlitvene oglase da vsakemu vedeti, da je ponudnikov dela povsem dovolj, težava je večinoma le v razvajenosti iskalcev zaposlitve, saj smo Slovenci znani po tem, da iščemo delo v sosednji ulici, z zadovoljivo plačo od samega začetka, dobro klimo v podjetju itd. Da bi nekdo iz Ljubljane sprejel delo v Litiji, mu ne pade na pamet. Seveda se je potem najlažje obregniti na študente, ki so očitno znani po tem, da opravljajo visoko kvalificirana dela. Noben resen delodajalec ne bo na pomembne položaje v podjetju postavil študenta oz. po drugi strani – če vam je študent konkurenca na delovnem mestu se morda lahko vprašate koliko ste dejansko vredni na trgu delovne sile.

SDS: Ne vidimo razloga, zakaj študentje ne bi zraven tudi delali, če je to mogoče

Pomladek stranke SDS je pred referendumom za malo delo na strani stranke zapisal sledeče:

Ne vidimo razloga, zakaj ne bi študent, ki redno in uspešno opravlja izpite in letnike, zraven tega še delal, če je to mogoče. Ne smemo pozabiti, da lahko nekateri študirajo le zato, ker lahko zraven še delajo.

No draga vladajoča stranka, zdaj ste nam sami dali ta razlog, ko ste prišli na oblast. Hvala. S povišanjem koncesijske dajatve ste zagotovo nagradili pridne študente in kaznovali tiste, ki izkoriščajo luknje dela preko študentskih napotnic.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.