Izvoljen novi predsednik ŠOSa

Na Skupščini ŠOS sprejeli spremembe aktov, ki omogočajo učinkovitejši nadzor nad namensko porabo sredstev in transparentnejše delovanje študentskih organizacij ter izvolili novega predsednika Študentske organizacije Slovenije

Na včerajšnji 20. Skupščini Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so študentski poslanci in svetniki izvolili novega predsednika ŠOS, novega generalnega sekretarja ŠOS, sprejeli spremembe Študentske ustave ter dva pravilnika: Pravilnik o Nadzorni komisiji ŠOS in Pravilnik o Razsodišču ŠOS. Novi predsednik ŠOS je za mandat enega leta postal Mitja Urbanc, 24-letni študent magistrskega študija na Fakulteti za družbene vede. Mitja Urbanc je že več let aktiven v študentskem organiziranju, zadnje pol leta pa je bil tudi namestnik predsednice ŠOS.

Na včerajšnji 20. Skupščini ŠOS so študentski poslanci in svetniki izvolili novo vodstvo Študentske organizacije Slovenije. Novi predsednik ŠOS je za mandat enega leta postal Mitja Urbanc, 24-letni študent magistrskega študija na Fakulteti za družbene vede. Mitja Urbanc je že več let aktiven v študentskem organiziranju, na ravni Šaleškega študentskega kluba in v Zvezi študentskih klubov Slovenije, na Študentski organizaciji Slovenije pa je bil zadnje pol leta tudi namestnik predsednice ŠOS. V svojem programu je izpostavil predvsem dve ravni delovanja ŠOS. Prvi poudarek je na strokovnem delu ŠOS, predvsem na področju socialnih pravic, ki mu sledi področje kvalitetnega in odgovornega visokega šolstva. Drugi poudarek pa je na strategiji približevanja študentskega organiziranja širši javnosti, akademski sferi in predvsem študentom samim. V svojem programu je predlagal tudi vzpostavitev spletne platforme, ki bi bolj dostopno nudila informacije za študente, ter aktivno delovanje predstavnikov ŠOS na lokalnem nivoju in organizacijo okroglih miz, ki bi študentsko organiziranje približali študentom in širši javnosti.

Na Skupščini so bile sprejete tudi spremembe Študentske ustave, ki se navezujejo na nova določila Pravilnika o Nadzorni komisiji in Pravilnika o Razsodišču. Spremembe Študentske ustave natančneje določajo tudi postopek za ustanovitev novih študentskih organizacij ter spremenjeno razdelitev koncesijskih sredstev. S spremembami Pravilnika o Nadzorni komisiji se povečujejo pristojnosti Nadzorne komisije in natančneje opredelijo kršitve ter izrekanje sankcij, s tem pa je vzpostavljen še bolj učinkovit sistem nadzora nad organizacijski oblikami ŠOS, tudi v delu namenske porabe sredstev. Ravno tako se učinkovitejši nadzorni sistem vzpostavlja tudi s Pravilnikom o Razsodišču, ki predstavlja drugostopenjski pritožbeni organ v vzpostavljenem sistemu študentskega organiziranja.

Študentski predstavniki so na včerajšnji Skupščini izvolili tudi generalnega sekretarja ŠOS, ki je zakoniti zastopniki organizacije, in sicer je to postal Aleksandar Jovanović, diplomiran ekonomist, do sedaj zaposlen v gospodarskih družbah, ki je svoje izkušnje pridobival na področju bančništva, financ in upravljanja z družbami.

S tokratno Skupščino ŠOS je vzpostavljeno novo izvoljeno vodstvo organizacije, ki se bo tudi v prihajajočem letu še naprej zavzemala za dostopen in kakovosten študij ter študentske socialne pravice. S spremembami aktov pa je omogočen učinkovitejši nadzor nad namensko porabo sredstev in s tem tudi transparentnejše delovanje študentskih organizacij.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.