Izlet na božični Dunaj za podaljšan vikend

Mrzli december ni ravno idealni čas za spoznavanje novih krajev, a predbožični Dunaj je eno redkih mest, ki je pozimi najbolj atraktivno za obisk.

Za podaljšani vikend na Dunaju pa se moramo dobro pripraviti, kajti enosmerne ulice, (pre)dragi parkingi in visoke cene, ki jih srečujemo na vsakem koraku, ti znajo povzročiti pravo vrtoglavico. Še predobro drži stari pregovor, ki pravi: ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj.

Z Damirjem sva se odločila za podaljšani vikend v adventnem času, saj zaradi blišča lučk in okraskov na ulicah ter božičnih sejmov na trgih, postane Dunaj pravo pravljično mesto.

Predbožični Dunaj

Iz Ljubljane sva štartala okoli 11:30 in z dvema kratkima postankoma prispela ob 15. uri. Na »meji« je bilo vse zaprto, tako da sva se približno 15km vozila v prekršku, saj nisva imela vinjete, ki je obvezna na avstrijski avtocesti. Ustavila sva se na prvi črpalki in kupila najcenejšo, ki velja 10 dni in zanjo odštela 8,30 €.

Hotel na Dunaju in dunajski metro

Po dolgem iskanju in različnih kombinacijah med primerjavo hotelov, sva se odločila za Meininger hotel, ker je bil med najcenejšimi in lepšimi hoteli v bližini centra. Za 2 osebi in 2 nočitvi sva odštela približno 122€, vendar pa pri parkingu enostavno ne moreš prihraniti. Cene se gibljejo od 12€ pa vse do 25€/dan, nama so ga dnevno zaračunali 16€. Zajtrk je pri večini hotelov zaračunan dodatno po 10€, v najinem hotelu pa je bila cena malce nižja in sicer 5,90€. Hotel je preskrbljen z biljardno mizo, namiznim nogometom, 24/7  na voljo prijazno osebje, avtomati s hrano in pijačo ter lepe in urejene sobe z udobnimi vzglavniki. Hotel je oddaljen od metroja slabih 10min hoje, do centra mesta pa verjetno malo čez 20min hoje.

V kolikor pa vseeno upate na kakšno akcijsko ceno v hotelu, lahko poskusite še takole. Kliknite na tole povezavo: Booking, izberite željeni datum in prenočišča se vam bodo avtomatično razvrstila po ceni od najnižje naprej, potem pa le preglejte ocene in mnenja ostalih uporabnikov. Vsekakor eden najboljših načinov za iskanje ugodne namestitve v sicer precej dragem mestu.

Kakorkoli – zaradi mraza sva se odločila za nakup 2 dnevne vozovnice za metro, ki stane 12€/osebo. Nakup vozovnic lahko opraviš kar preko avtomatov na postajah metroja, ti pa sprejemajo gotovino in kartice. Metroji imajo dobre povezave, midva sva se držala 3 linij, ki so naju pripeljale na prav vsak, z znamenitostmi pokrit, del mesta. Zelo zanimiv je njihov način vstopa na metro, saj te praktično nihče ne preverja. Na vhodu imaš 2 majhna avtomata, kamor moraš pristaviti in potrditi plačano vozovnico. Midva sva imela vozovnici nato ves čas pospravljeni v denarnici in sva prosto vstopala ter prestopala iz metroja v metro vse tri dni. V vsem tem času pa nama ni bilo potrebno nikomur dokazovati, da imava vstopnici, niti nisva videla nobenega kontrolerja.

Božični Dunaj

Ljudje na Dunaju so zelo zaprti vase, ne brigajo se kaj dosti za svet okoli sebe, tudi na metrojih vlada kdaj prav srhljiva tišina, ki jo razbijajo zgolj turisti. Videla sva tudi skupine študentov, ki so hodili skupaj in se med seboj sploh niso pogovarjali. Do turistov znajo biti kar nesramni, pa tudi med sabo nimajo ravno prijaznega stika. Poleg tega, da delujejo precej nedružabni pa lahko tudi z gotovostjo rečem, da so nadpovprečno pošten narod, saj poleg tega, da ne preverjajo vstopnic za podzemno železnico, recimo tudi nakup časopisa poteka tako, da ga vzameš iz vrečk, ki visijo po mestu na lučeh ali drogovih ter enostavno potem vržeš kovanec v nekakšen »šparovček«, ki je postavljen zraven.

Precej bolj zavarovani pa so vhodi na javna stranišča, saj moraš za vsak obisk le tega odšteti 50 centov še preden stopiš vanj, da se ti sploh odprejo avtomatska vrata.

Prater – mesto zabave

Prater se imenuje zabaviščni park, v katerem se nahaja svetovno znano rdeče kolo ali po njihovo Riesenrad, muzej voščenih lutk Madame Tussauds, »Schweizerhaus«, kjer je danes najbolj znan pivniški vrt na Dunaju in mnogo adrenalinskih vlakcev na površini ljubljanskega BTCja. Vstopnine ni, plačati pa moraš vsako atrakcijo posebej. Odprt je od 10. ure zjutraj pa vse do polnoči. Tukaj in v ostalih predelih Dunaja, ni problema s sporazumevanjem, saj na vsakem koraku naletiš na kakšnega južnega brata. V treh dneh sva tako slišala angleščino, ruščino, slovenščino, hrvaščino, srbščino in brez problema bi lahko rekli, da je v tem letnem času Dunaj kralj turizma.

Prater Dunaj

Idilični božični sejem v Praterju pa je edini sejem, ki je odprt tudi na silvestrovo. Tukaj nudijo raznorazne bonbončke, spominke, veliko je stojnic kjer si lahko napolniš prazen želodček in se pogreješ ob vročem čaju, punču ali pa kuhanem vinu. Zabaviščni park je primeren za družine in nedeljske izlete, ko si zaželite igre in adrenalina. V času najinega obiska je bilo na mojo žalost veliko atrakcij zaprtih, a kljub temu sem doživela težko pričakovano vožnjo na vrtiljaku imenovanem exctasy, nad katerim pa sem bila kar malo razočarana. Na spletu sem si pred odhodom ogledala filmček tega »plesočega robota«, kjer izgleda prav zastrašujoče, ampak na licu mesta ni bil niti približno grozen, tako da ga lahko mirne volje preizkusite, vožnja z njim pa stane 4,5€. Zaradi zaprtih ostalih adrenalinskih vlakcev, sva se odšla pogreti na sejem, ki se nahaja pod kolesom. Za kuhano vino sva odštela 3,5€ in zraven poslušala živo glasbo, ki je držala zaspano množico pokonci. Poleg odra je stal parkiran božični tovornjak Coca Cole, pred katerim so se drenjali turisti in ga lovili v svoje objektive. Malo nas je predramila tudi akcija policistov, namreč dva pijana Avstrijca sta se sporekla in s pestmi planila en na drugega. V 15 sekundah se je na mestu pojavilo policijsko vozilo in približno 10 mož postave, ki so filmsko pritekli iz vseh vogalov in pomirili nastalo situacijo.

Madame Tussauds

Znameniti muzej lutk, ki ima svojo verigo muzejev po vsem svetu, je na Dunaju nam najbližja lokacija za obisk le tega. Nahaja se v Praterju in je lociran tik pod Riesenradom. Za nakup vstopnice boste (študenti) morali odšteti 17,50€, če pa se odločite za nakup vstopnice preko spleta pa 15% manj, se pravi 14,90€. Za vstopnico pa lahko odštejete še manj, če se odločite za kombiniran nakup vstopnice za ogled muzeja in dunajskega Riesenrada, ali pa najstarejšega živalskega vrta na svetu. Vrata muzeja se odprejo ob 10. uri, do 17. ure pa lahko vstopite na ogled muzeja, a le pod pogojem, da ga zapustite do 18. ure.

Madame Tussauds Dunaj

V muzeju boste našli zgodovinsko znane osebnosti kot so Marija Terezija, Napoleon, Oscar Schindler in drugi, zadnjega predsednika ZDA Baracka Obamo, vizionarje kot je Dalai Lama ali pa Gandhi, lahko se boste slikali s pobeglim kaznjencem Nelsonom Mandelo, ne zmanjka pa tudi znanih športnikov, psihologov in znanstvenikov. Predvsem je bil zanimiv del z znanimi igralci, saj so jih postavili v lepo dvorano, umetniško opremljeno v stilu VIP zabave. Tukaj v vsem svojem sijaju stojijo Angelina Jolie, Nicole Kidman, Will Smith, Johnny Depp in drugi. Poleg znanih osebnosti pa lahko vidite tudi nekaj avstrijskih obrazov, na katere so najbolj ponosni. Med športniki se recimo blešči lutka smučarke Renate Götschl, videla pa sva tudi avstrijskega predsednika Heinza Fischerja.

Prater Madame Tussauds

Dunajski Riesenrad

Mojstrovina angleškega inženirja Walterja B. Basseta iz 19. stoletja naju je ponoči popeljala v majhnem simpatičnem vagončku, ki sprejme približno 10 ljudi, iz njega pa se razprostira 65 metrov visok razgled na Dunaj. Zanj sva v kombinaciji z dunajskim stolpom odštela 22€/osebo. Če si pa želiš le 15 minutni razgled na kolesu (namreč premika se s hitrostjo 2,7km/h in vmes ustavlja) pa zanj odšteješ 15€. Tudi tukaj lahko vstopnico kombiniraš z ostalimi znamenitostmi in tako prihraniš nekaj denarja.

Riesenrad Prater

Z višine, ob kateri se ti zašibijo kolena, sva navdušeno opazovala mestni vrvež na ulicah in božične stojnice, ki so bile postavljene pod kolesom in pred muzejem Madame Tussauds. Po dunajskem lepotcu je v svojem filmu plezal James Bond, kolo pa je »nastopilo« še v večih filmih. Med drugo svetovno vojno je kolo gorelo in zaradi pomanjkanja denarja za obnovo, je število vagonov padlo iz 30 vagonov na polovico. Vagoni so različni, zgodovinski so ostali isti kot iz leta 1897, drugi so urejeni s starinami, saj so opremljeni s secesijskim pohištvom za romantične večerje, tretji pa so namenjeni tiskovnim konferencam. Da so Dunajčani zaljubljeni v pse pa dokazuje tudi to, da so na kolesu dovoljeni tudi domači ljubljenčki.

Christkindlmarkt – Adventmarkt

Božični sejmi so v Avstriji zelo priljubljeni. Avstrijci jih imenujejo Christkindlmarkt ali pa Adventmarkt, udeležujejo pa se jih prav vsi Evropejci. Poleg kakovostnih in predvsem dragih spominkov in izdelkov avstrijske domače obrti ponujajo tudi kulinarične specialitete kot so medenjaki, vaflji, maroni, klobase, pečen krompir, punč in kuhano vino. Romantiki prav zagotovo radi peljejo svoje izbranke na romantične sejme, kjer se sprehajajo med neštetimi božičnimi okraski in mamljivimi aromami avstrijskih dobrot.

Rathausplatz

Na najbolj znan božični sejem na Dunaju pred mestno hišo, sva se z metrojem U2 napotila v večernih urah, saj ti pogled na veliki sejem, okrašen z raznoraznimi okraski in različnimi oblikami lučk, enostavno vzame dah.

Na sejmu sva videla postavljene in bogato okrašene lesene hiške iz katerih so nama ponujali okraske, ročno izdelane sveče, starine, igrače, ročno izdelane živali iz različnih materialov in druga potencialna darila. Veliko je bilo tudi stojnic, kjer so prodajali domače klobase, preste, golaž vlit v bombico kruha (iz katere ga ješ z žlico). Midva se nisva mogla upreti hot dogu, v katerem je bila klobasa napolnjena s sirom, čeprav sva zanj odštela 4€. Spila sva še nekaj toplega, da naju je pogrelo, Damir si je naročil kuhano vino in zanj odštel 3,5€, jaz pa sem poskusila jajčni punč, ki je stal 4€.

Verjetno boste presenečeni nad njihovim praktičnim načinom prodaje pijač – ob naročilu kuhanega vina se plača kavcija 2,5€, za katero se dobi skodelico z motivom Dunaja, ki jo lahko obdržiš za spomin ali pa jo vrneš in dobiš kavcijo nazaj.

Rathausplatz Dunaj

Glede na to, da je bil božični čas, sva se odločila, da nakupiva nekaj daril za najine najdražje. Poiskala sva štant z velikim asortimanom daril in vprašala prodajalca, če lahko dobiva malo popusta, v kolikor kupiva več daril hkrati. Čudno naju je pogledal in rekel, da to žal ni mogoče, kljub temu da sva nabrala kar 7 precenjenih izdelkov. Pogajanja na Dunaju torej odpadejo.

Šokantno pa je bilo tudi to, da ko je ura odbila 22:00, so prodajalci kljub množici, ki je čakala pred stojnicami, da si izbere še zadnje spominke ali pa naroči kaj toplega, začeli zapirati okna prodajnih hišic. Iz gneče, kjer se ni dalo premikati je v 5. minutah nastalo mesto duhov. Videla sva skupine ljudi, ki so se s skodelicami in vrečkami daril začeli zadovoljno premikati proti metroju. Midva sva se bolj kot ne razočarana napotila v center mesta in na poti optimistično razmišljala še o kakšni skodelici kuhančka. Ulice so bile prazne, na nekaterih so celo ugasnili lučke, ki naj bi svetile nad nama. Prispela sva do tradicionalnega božičnega sejma, ki se nahaja na najlepšem trgu v srcu Dunaja imenovan Altwiener Christkindlmarkt. Tudi tukaj je bilo vse zaprto zato sva nadaljevala pot do Adventmarkt Am Hof, ki se je nahajal par ulic naprej. Zadovoljna z odločitvijo sva naletela na enega in edinega kršitelja, ki se je uprl sistemu in nama prodal hot schilcher winterzauber za 3,5€. Okus je bil dober, zelo podoben »našemu« kuhanemu vinu.

ZOO Dunaj (Schönbrunn)

V soboto sva se v živalski vrt, z razlogom, da bodo še vse živali pokonci, odpeljala že zjutraj z metrojem linije U4 (postaja Hietzing). Ko sva prispela na področje palače Schönbrunn, ki je del UNESCOve kulturne dediščine, sva naletela na prijazno in zelo pogumno veveričko, ki je parkrat v upanju, da bo kaj dobrega dobila, stekla k nama in se nama podila okoli nog.

ZOO Dunaj

Grad, park in živalski vrt Schönbrunn so najpogosteje obiskane kulturne znamenitosti v Avstriji. Živalski vrt je bil ustanovljen leta 1752 in velja za najstarejši živalski vrt na svetu. Leta 2008 in leta 2010 je bil okronan tudi za najlepšega v Evropi. Odrasli bodo za vstopnico odšteli 15 evrov, otroci in mladi do 19. leta 7 evrov, za mlajše od 6 let pa je vstop brezplačen. Na površini 17 hektarjev živijo živali iz vseh kontinentov. V delno baročnem ambientu lahko srečate velike pande, rdeče pande, nad katerimi sem bila najbolj navdušena, koale, nosoroge, slone, tjulne, orangutane, žirafe itd. V parku skupaj živi več kot 600 vrst živali, med njimi pa tudi najbolj ogrožene vrste. Z vsakim obiskom živalskega vrta podpirate projekte za zaščito živali, ki pripomore k ohranjanju številnih ogroženih živalskih vrst. V ZOO-ju najdete tudi tropske oaze, hišo akvarijev in terarijev s koralnimi grebeni, hišo ptic in hišo deževnega gozda, ki je podobna džungli v jugovzhodni Aziji. Če se odpravite na ogled živalskega vrta v zimskem času, so te hiše kar prijetne in koristne, saj se lahko pogreješ in odtališ zmrznjene noge :)

Živalski vrt Dunaj

V historičnem centru je kavarna Cesarjev paviljon, ki je baročni biser iz 18. stoletja. Gostilna Tirolski vrt pa izraža vtise iz sveta Alp in nudi avstrijsko kuhinjo. Na stojnici zraven ogromnega kompleksa, v katerem kraljujejo sloni, pa lahko poskusite langoš, ki je ocvrto kvašeno testo premazano z nekakšnim ribjim oljem. Je sicer dobrega okusa, a žal cena ni tako zelo okusna, saj ga cenijo 2,6 €. Če ste bolj lene narave, se lahko po živalskem vrtu gibljete s panoramskim vlakcem in na preprost način prispete do vseh pomembnih mest grajskega parka in živalskega vrta.

ZOO Schonbrunn Dunaj

Med najinim sprehodom po vrtu sva prišla do točke, kjer naj bi bili beli medvedi, a jih žal nisva videla, saj jim ravno prenavljajo in večajo njihov bivalni prostor. Sva pa doživela hranjenja veliko različnih vrst živali, najbolj nama je bilo všeč pri pandah, ker te močne živali grizljajo bambus, kot da bi žvečile gumijaste bonbone. Usedejo se kot ljudje, položijo trde palice na trebušček in se bašejo s svojo najljubšo pojedino. Pogrešala pa sva šov pri morskih levih, saj je oskrbovalec pometal ribe v bazen lačnih levov in odšel po hitrem postopku.

Schönbrunn palača

Po vsem videnem in približno 6. urah se je najina pot nadaljevala do palače Schönbrunn (naslovna slika), ki pa je od živalskega vrta oddaljena 5min hoje. Baročna znamenitost, ki je zgrajena po stilu palače iz Versaillesa, odseva okus habsburških vladarjev. Schönbrunn pomeni lepi vodnjak in točno tako se je prevzet vladar izrazil ob prvem pogledu nanj. Palačo obkroža velik park, široke in dolge aleje, ki vodijo do okrasnih ribnikov, vodnjakov in številnih skulptur.

Schönbrunn

Grad pa si lahko ogledate tudi od znotraj, v osrednjem delu je Velika dvorana, v kateri so se odvijali plesi, sprejemi in ostale prireditve. Galerija in ostale dvorane gradu so obarvane v rumeni barvi, ki je postala blagovna znamka cesarsko – kraljeve monarhije.

Dunajski stolp – Donauturm

Pri ogledu dunajskega stolpa nisva imela sreče, saj je na ta dan padal dež, močno je pihalo, pot po plundri pa nama je polepšala še megla. Zato vsekakor svetujeva, da si ogleda stolpa ne planirate vnaprej, pač pa ga obiščete ob lepem vremenu (saj sicer tudi razgled z njega ni niti približno tako spektakularen, kot bi lahko bil).

Metro U1 naju je čez Donavo pripeljal do postaje Kaisermühlen, ki je postavljena nasproti stavbe dunajskih Združenih narodov in ostalih poslovnih zgradb. Po 5 minutni hoji med visokimi stavbami pa sva že prišla do velikega (8000m2) Donauparka, v katerem je postavljen tudi Donauturm. Po zelenih površinah v parku se lahko zapeljete tudi z vlakcem, a očitno le-ta ne obratuje v sibirskih pogojih, katerim sva bila priča midva.

Donauturm

Dunajski stolp je najvišja arhitektura Dunaja in sega kar 252m nad Dunajem. Zgrajen je bil leta 1964 pod organizacijo Franza Jonasa, ki je bil takratni župan. Z dvemi dvigali (ki imata stekleno streho) se lahko v 40s povzpnete na višino 170m, kjer lahko vstopite v restavracijo z vrtljivo ploščadjo in pojete romantično večerjo s pogledom na veličastni Dunaj. Na 160m lahko v kavarni Panorama sprobate tipično avstrijski kapučino imenovan Melange. Zanj boste odšteli skoraj 4€ (pa tudi za espresso ne boste plačali nič manj). Na 150m pa se nahaja razgledna točka, kjer lahko uživate v razgledu iz zastekljenega prostora. Ta del je namenjen tudi za konference, modne revije in prezentacije. Lahko pa izstopite iz stolpa na teraso in enostavno uživate v vetru in razgledu.

Stolp ponuja zabavo tudi za največje ljubitelje adrenalina, saj na 152m iz stolpa štrli 8m dolga deska iz katere lahko privezani na elastiko skočite v globino.


Stephansdom – Štefanova cerkev

Avstrijski pisatelj Karel Kraus je nekoč zapisal, da so ceste Dunaja tlakovane s kulturo, tako kot so druga mesta tlakovana z asfaltom. Najznamenitejša kulturna znamenitost pa je verjetno gotska Štefanova cerkev oz. po dunajsko Stephansdom. Njen južni stolp je danes tudi eden od simbolov Dunaja.

Stephansdom

Locirana je na »križišču« dveh glavnih metrojev v samem centru mesta, zato je ne boste mogli zgrešiti. Tisti, ki boste pa stopili v notranjost cerkve, pa si boste lahko ogledali tudi katakombe, grobnice ali pa okolico iz visokega zvonika, na katerega vas popelje dvigalo.

Božični sejem pred Karlovo cerkvijo

Pred odhodom domov, sva si želela pogledati še zadnjo znamenitost – Karlovo cerkev. Pot nama je prekrižala čudovita državna opera, zgrajena v 19. stoletju. Prvotno se je opera imenovala Wiener Hopofer vendar se je ob menjavi habsburške monarhije s 1. republiko Avstrije leta 1920, preimenovala v Wiener Staatsoper.

Wiener Staatsoper

Po parih fotografijah sva se spustila do Resslovega parka, kjer je postavljen božični sejem. Sejem, ki je bil malo drugačen od sejma na Rathausplatzu, se je nahajal tik pred Karlovo cerkvijo, na stojnicah pa sva videla drugačne in meni osebno lepše izdelke kot pred mestno hišo. Na sejmu pa so tudi delavnice, kjer vas naučijo izdelati usnjarske, kovaške in steklene izdelke.

Karlova cerkev

Baročna katedrala Karlskirche je bila zgrajena po naročilu Karla VI. in je bila posvečena kugi ter Karlu Boromejskemu, ki je pomagal žrtvam epidemije v Italiji. Unikatno lepotico, ki je visoka 72m, je zgradil Johann Fischer von Erlach. Dvojna stolpa sta narejena po vzorcu Trajana iz Rima, prikazujeta pa prizore življenj svetnikov.

Na koncu te reportaže pa naj vas povabim še k prebiranju najinih ostalih fotoreportaž:

Šri Lanka
Tajska
Nova Zelandija
Šolta
Laos
Pariz
- Vietnam
Valencia
Salzburg
Islandija

Tekst:Nika Čeranič
Foto: Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.